TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Engedély nélkül is lehet kutunk jövőre, ha lejárt a kútamnesztia

Engedély nélkül is lehet kutunk jövőre, ha lejárt a kútamnesztia

Hírek - 2023.05.15

Bejelentés nélkül működhetnek tovább a háztartási és mezőgazdasági kutak 2024-től. Nem kell engedélyeztetni az új kutak fúrását sem -írja a Napi.hu.

Az engedélyeztető eljárás nem érinti jövő évtől azokat a kutakat, amelyek mélysége kevesebb mint ötven méter, az első vízzáró réteget nem érik el, nem befolyásolják a védelem alatt álló vízkészletet a védett területeken, és mezőgazdasági, valamint háztartási célokra használják a kinyert vizet.

Az 1995. évi LVII. törvény módosításáról, mely a vízgazdálkodást szabályozza, még most májusban szavaznak a döntéshozók, a társadalmi egyeztetés már megtörtént. Az új szabályozás, az év végén lejáró kútamnesztia után lép érvénybe következő év januártól.

A korábbi hírek szerint, idén decemberig kellett volna bejelenteni a meglévő kutakat, hogy ne kapjanak bírságot a tulajdonosok. De a bejelentés körüli nehézkes papírmunka és adminisztrációs terhek miatt, sokan inkább a kivárás mellett döntöttek.

Az 1996 előtt létesített kutakat még nem kellett engedélyeztetni, így ezeket senki sem vette nyilvántartásba annak idején. Nagy István agrárminiszter nagyjából százezerre becsülte a kutak számát Magyarországon, nagyon tág keretek között, s a bejelentés kötelezettséggel egyben, munkatársaival azt is szerették volna megtudni, hogy mennyire pontos a becslés, de a felmérés nem vezetett eredményre.

Mivel egy ötven méter alatti kútból a felszín alatti csapadék vizet, talajvizet lehet felszínre hozni, nem a mélyebb vízrétegek értékes készletét csapolja meg a vizet kinyerő, így környezetvédelmi kockázatot nem jelent egyik kút sem, ezért nem annyira lényeges nyilvántartani őket – állapították meg.

A következő évben életbe lépő szabályozással tehát a 2024 előtt létrehozott fúrt vagy ásott kút jogszerűnek fog számítani automatikusan, akár háztartási, akár mezőgazdasági célra használják a kijövő vizet.

Néhány szabályt azonban még így is be kell tartani: az 50 méteres mélység és az első vízzáró réteg el nem érése mellett, nem lehet gazdasági célra használni, és a vízfelhasználás mennyisége is szabályozott, amely nem haladhatja meg az 500 köbmétert évente. Bár a kertöntözésre használt kutak esetében ez a szám nem túl reális, írja a Napi. hu, de a vízügyi hatóság is ellenőrizheti a túl sok vizet használó kutakat.

Azok a kutak, amelyek vízkészletet érintő védelmi területen vannak, még ha nem is érik el az 50 métert, továbbra is engedélykötelesek lesznek. Ahhoz, hogy tudjuk, melyek ezek a területek, a vízkészlet – védelmi országtérkép fog segítséget nyújtani, melyet a vízvédelmi hatóság idén augusztus 31.-ig, be kell mutasson az elkészítés után.


Forrás: Napi.hu

Címkék: kút, fúrt kút, vízkészlet, kútamnesztia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva beszámoló II.

Június-Júliusi magazinunkban már bemutattuk 8 cég újdonságát, illetve az Ő általuk ajánlott gépeket, a NAK ...