TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Döbbenetes hír érkezett a Földközi-tenger térségéről

Döbbenetes hír érkezett a Földközi-tenger térségéről

Hírek - 2023.05.14

Bár első hallásra különösnek tűnik, de a múltat hívták segítségül a kutatók, hogy megtudják, miképp fognak reagálni a Mediterráneum, vagyis a Földközi-tenger térségének erdői a jövő klímájára.

Miért lényeges ez? Mivel ezek az erdők biológiai sokféleségükben is rendkívül fontosak, emellett számos ökoszisztéma-szolgáltatással segítik a mindennapjainkat: szabályozzák a térség klímáját és vizeit, gátolják a talaj erózióját, fát és élelmet adnak.

A Heidelbergi Egyetem kutatói Görögország északkeleti régiójából, a történelmi korokból híres világörökségi helyszín Filippi közelében egy tőzegláp üledékmintáit, az azokban található virágporszemcséket elemeztek, amelyekben 500 ezer évre visszamenőleg követték, mi történt az itteni élővilágban és klímában.

A Nature Communications folyóiratban közzé tett eredmények részletezték e múltbéli változásokat és azok következményeit. A minták pollentartalmának összetétele s a geokémiai adatok alapján megismert csapadékviszonyok egy ütemre változtak. Az adatokból a Dr. Andreas Koutsodendris vezette csoport kimutatta, hogy amint a csapadék egy bizonyos határérték alá csökkent, pár évtized alatt az erdők helyét füves puszta vette át.

„A múltban elegendő volt a 40–45 százalékos csapadékmennyiség-csökkenés ahhoz, hogy az erdők természetes úton átalakuljanak sztyeppévé”

– magyarázta a kutató. Ez a szakemberek szerint azt is jelenti, hogy a közeli jövőben hasonló sors várhat a Mediterráneum erdőire, ha semmit se teszünk a védelmük érdekében. A 2 Celsius-fokos felmelegedés a térségben átlag 30 százalékkal kevesebb csapadékot jelent majd a számítások szerint, így a terület erdői kritikus helyzetbe kerülhetnek. Azt se feledjük, hogy a csökkenő csapadékkal az erdőtüzek lehetősége is drámaian megugrik.

(Fotó: Rafael Sampaio/Pixabay)

Címkék: földközi-tenger, mediterrán, erdők, kutatás, klíma, jövő, sztyeppe, erdőtűz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...