TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Egyre erőszakosabbá válhatnak a dolmányos varjak, hitchcocki rémálom lehet belőle

Egyre erőszakosabbá válhatnak a dolmányos varjak, hitchcocki rémálom lehet belőle

Hírek - 2023.05.13

Évek óta egyre több panasz, bejelentés érkezik a lakosság részéről. Akik ellen pedig segítséget kérnek, nem mások, mint a madarak, mégpedig a dolmányos varjak.

A dolmányos varjú Magyarországon gyakori fészkelő, hazánkban is sikeresen alkalmazkodott az ember által megváltoztatott környezethez, a mezőgazdaságilag hasznosított területeken ugyanúgy megtalálja számítását, mint a nagyvárosokban, melynek körülményeihez kitűnően alkalmazkodott.

Akadnak velük gondok bőven, amelyek közül csak az egyik az, hogy a dolmányos varjú egyre szaporodó városi állománya jelentős hatást gyakorol a városi madárfaunára, hiszen előszeretettel rabolják ki más madarak fészkeit (tojás, fióka), de bizonyos esetekben akár a felnőtt egyedekkel is elbánnak.

Azért ugrik meg májusban az ember és a dolmányos konfliktusa, mivel ekkor hagyják el a fészkeket a még gyenge röpképeséggel rendelkező fiókák, amelyeket rendkívül harciasan védelmeznek a szülőmadarak.Az arra haladókat hangos károgással próbálják elzavarni, köröznek a fejek felett, a kutyára rá is csaphatnak, de előfordult olyan is, hogy leverték a gazdája szemüvegét. Ez érthetően „meghátrálásra” készteti a betolakodót, a varjak pedig a pozitív tapasztalattal gazdagodva még bátrabban, egyre többször fogják ezt a módszert alkalmazni.

A Washingtoni Egyetem kutatói különböző etológiai kísérletet végeznek a helyi városi varjúfajjal (rövidcsőrű varjú). Az egyik ilyenben maszkot viselve csapdával fogták meg őket, majd engedték szabadon; sőt volt, hogy egy varjú tetemét húzták keresztül egy városi parkon, ahol azok éltek.

Ezt követően, a madarak megjegyezték a maszkot és az ahhoz kötődő negatív élményt, ha ilyet viselő kutató bukkant fel, felhőszerűen körülvették, és nyers károgással „szidalmazásba” kezdtek. Ez azonban nem minden: ezt a tudást ugyanis továbbadták az utódaiknak, azoknak, amelyek nem találkoztak soha ezzel a szituációval. Több generáción keresztül bevésődött a madarakba, hogy a maszk veszélyes, és aki ilyet visel, az vélhetően rossz szándékkal közeledik.

(Fotó: Elstef/Pixabay)

Címkék: dolmányos varjú, madár, magyarország, agresszív, fióka, intelligencia, generációk, város
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Emlékezetes pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai 2024. május 7-én: közel ...