TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Kemény talajra kemény gépek

Kemény talajra kemény gépek

Gépszemle - 2022.11.12

Regent ekék, kultivátorok, műtrágyaszórók bizonyítanak nehéz körülmények között

Szatmári Csaba tápióbicskei gazdaságát jórészt a Valkon gépesíti. Az évszázad aszályában is beválik az osztrák minőség és a kiváló háttérszolgáltatás.

Kemény talajra kemény gépekSzatmári Csaba az augusztusi aszályban mutatta meg, mit tudnak a Valkontól vásárolt gépei

Barnuló növényzet, mindössze derékig érő, összeaszott kukorica és a teljesen kiszáradt Tápió patak készített fel az alföldi agrárium sanyarú helyzetére. Krízisidőket élünk, a katasztrofálishoz közelítő helyzet kezelésére a legszívósabb, bármilyen igénybevételt elviselő gépparkra van szükség. Vajon mit használ a tősgyökeres tápióbicskei, Gödöllőn mezőgazdasági gépészmérnöki, Szarvason növényorvosi diplomát szerzett Szatmári Csaba? A 44 éves, kétgyerekes tulajdonos-ügyvezető nem hátrál meg a nehézségektől, túrázással, kerékpározással, ökölvívással őrzi meg testi-lelki kondícióját, higgadtan, önfegyelemmel fogadja a természeti csapást.

500-600 hektáron termeszt szokásos szántóföldi növényeket (búza, árpa, tritikálé, rozs, repce, kukorica, napraforgó), eléggé szétszórt (némelyik távolsága 10-20 km) földjei általában középkötöttek, 15-35 aranykoronásak, de jelenleg általában kőkemények. A mostoha anyatermészet szeszélyeire felkészülve az időjárástól és a talajállapottól függően variálja a forgatásos és a forgatás nélküli művelést – mostanában forgatni nem lehet, máskor, sárban ez az egyedüli megoldás. Akárhogy is, kukoricatermésre idén nem számít, és a kalászosok is csak két-három tonnát adnak hektáronként.

Hat darab John Deere traktora 120–270 lóerő közötti, művelőeszközei jórészt Regent márkájúak. Nem egyéni piackutatással jutott el hozzájuk, hanem a Valkon ajánlatára, amellyel régi, teljes elégedettségre okot adó a kapcsolata. A közel százéves múltra visszatekintő, felső-ausztriai családi cég mindent a hazájában fejleszt és gyárt, kiváló minőségű acélból, robusztus, elnyűhetetlen konstrukcióval, kitűnő minőségben, minél egyszerűbb kezelésre törekedve. Az automatizált folyamatok ellenére valamennyi gép sok élőmunkával készül, szinte egyedi darabnak mondható. Termékeiket világszerte 35 országba exportálják, de hazájukban piacvezetőnek számítanak. Ausztria hegyes-völgyes, sok helyütt köves mezőgazdasági területeit ismerve ezt erős referenciának tekinthetjük.

Kemény talajra kemény gépekA TUKAN kultivátor vonulási helyzetben érkezik,

Kemény talajra kemény gépekmunkaszélességre nyitva rögtön belekap a talajba

Kemény talajra kemény gépekkapái fellazítják a felszínt, a lezáróhenger pedig elsimít

Mivel augusztus végi látogatásomkor nem volt munkájuk, a telephelyen szemlélhettem meg a Regent eszközöket, de a fotózás kedvéért a TUKAN kultivátort megmutatták működés közben is – köszönjük! Van ezenkívül három váltvaforgató EUROSTAR eke, az egyik három-, a másik két ötfejes. 250 lóerős traktorral 6-7 km/óra a munkasebességük, jól bírják a betonszerűvé szikkadt talajt. Gyengébb felépítésű eke hamar tönkremehetne, eltörhetne ilyen körülmények között, de az osztrák gyártmányon nyoma sem látszik a használatnak. Rendben van a hatékonyság, a gazdaságosság is, pártatlan összehasonlító vizsgálatok igazolják, hogy a „könnyű járású” Regent ekét vontató traktornak egyértelműen kisebb a fogyasztása.

Kemény talajra kemény gépekNagy Imre gépkezelő az általa használt ekék közül a Regenttel van a legjobban megelégedve

Nagy Imre gépkezelő ezt minősíti csúcsszínvonalúnak a sok közül, amelyekkel dolgozott. Elmondja, hogy a gerendely és a fordítómű praktikus kialakításának köszönhetően könnyű csatlakoztatni az EUROSTAR-t az erőgép hárompont-felfüggesztéséhez. Nagyon előnyös a CX beállító központ, ahol egyszerű az adott viszonyokhoz igazítani az ekét, a vonópont megszabásához mindössze két csavarhoz kell hozzányúlni. A RAUCH AXIS függesztett műtrágyaszóró két 700 kilogrammos big-bag zsák tartalmát nyeli el a tartályában. Vezérelni természetesen monitorról lehet, az erőgép fülkéjéből. ISOBUS-os elektronikájának köszönhetően egyszerű a csatlakoztatás is a traktorhoz és a telemetria-rendszerhez, így jól illeszthető akár a precíziós gazdálkodásba, az EMC mennyiségszabályozás pedig pontosabb kiszórást garantál a mérleges megoldásnál. 

Még új a WIELTON dollyfutómű, nagy előnye, hogy a traktor ki tudja vontatni aratáskor a kombájn mellé a félpótkocsit, majd megrakva vissza a telephelyre, ahol mázsálás után egyszerűen átkapcsolják a nyerges vontatóra (valamennyi szerelvénye, légfékrendszere egyaránt kompatibilis erőgéppel és gépjárművel is) – rögtön mehet a rendeltetési helyére. A gazdaság ezáltal megspórolta egy átrakodás időtartamát, gépkopását, gázolajfogyasztását. A megtakarított anyagmozgatás egyébként a szintén a Valkontól vásárolt Kramer KT 357 teleszkópos rakodógép feladata lenne.

Kemény talajra kemény gépekHa anyagmozgatásra kerül a sor, a feladat a Kramer KT 357 teleszkópos rakodógépre hárul

A gyakorlati bemutatóra kiválasztott tábla fölső néhány centiméterén csak simán száraz, porhanyós volt a föld, de lejjebb, mint a szikla. Ideális körülmények a TUKAN kultivátor előnyeinek megcsillantására. Vonulási helyzetből munkaszélességre nyitva rögtön belekap a talajba, kapái fellazítják a felszínt, a lezáróhenger pedig elsimítja. Közben légi útra kel a száraz humusz egy része: nagy porfelhőként elviszi a szellő. Munkasebességünk 10 km/órás, simán fut a hárompont-felfüggesztésre kapcsolt géppel a John Deere, hatékony, nagy területteljesítményű a munka.

A gépeken nem múlik az aszályos vidék megművelése, csak az a nagy kérdés, hogy milyen szárazságtűrő növényekkel lehetne felkészülni a klímaváltozásra: netán kaktusszal, datolyapálmával? Akárhogy is lesz, akár az ideihez hasonló, sivatagosodással fenyegető, vagy éppen ellenkezőleg, özönvízzel elárasztó időjárás üt be jövőre, Szatmári Csaba képzettségének és a Valkontól szerzett művelőeszközei minőségének köszönhetően bizakodva nézhet a jövőbe.
Szerző: Karlovitz Kristóf

Címkék: regent, eke, kultivátor, műtrágyaszóró, valkon kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden beporzó fontos, védd őket te is! – Íme az öt legérdekesebb ...

Talán sokan nem is gondolják, hogy a levegőben repkedő méhek mellett más zümmögő szövetségesek is fontos munkát ...