TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Pöttinger SERVO T 6000 félig függesztett eke

Pöttinger SERVO T 6000 félig függesztett eke

Gépszemle - 2024.01.12

A nyers erő és az intelligens megoldások kiforrott kombinációja

Hirdetés

Nehéz talajon bontakoznak ki a Pöttinger SERVO T előnyei: akár 500 lóerős traktorteljesítményig is használható, tarlón járva hatékonyan kíméli az erőgépet, masszív szerkezete hosszú élettartamú, kezelése egyszerű, és nagy területteljesítmény mellett képes precíz szántásra.

A 150 éves múltra visszatekintő osztrák, de Német- és Csehországban is gyártóüzemet működtető cég nagyon széles választékban állít elő mezőgépeket, amelyek az egész világban keresettek: 83 százalékukat exportálják. A Pöttinger SERVO ekéket hazánkban kereskedelmi, valamint szervizháttérrel az AGROTEC képviseli.

Pöttinger SERVO T 6000 félig függesztett eke

160–500 lóerő közötti az eke teljesítményigénye, amely nagyon hatékonyan használja ki a traktor vonóerejét

Mindenféle eszköz kapható náluk forgatás nélküli talajműveléshez is, ám a szántás nélküli technika terjedése ellenére az eke még mindig a leghatékonyabb talajművelő eszköz, hiszen megfelelő körülményeket teremt a növények növekedéséhez és egészséges talajt biztosít. A cég ennek megfelelően az ekék fejlesztését megtérülő befektetésnek tekinti, alapul véve, hogy a jövőben egyre nagyobb teljesítményre lesz szükség. Egyelőre az erőgépek esetében kiemelkedőnek számít egy ötszáz lóerős traktor, ám a szerepük gyorsan nő, és méltó társra van szükségük: ezért készítette el a Pöttinger a félig függesztett, váltvaforgató SERVO T 6000 ekét.

Pöttinger SERVO T 6000 félig függesztett eke

A váltvaforgató, félig függesztett eke kitűnő talajviszonyokat teremt a növényeknek, ami a termésátlagban is megmutatkozik

Megbirkózik az elemekkel

A sikeres 6.50 sorozatot leváltó típus hosszú évek tapasztalatainak és fejlesztőmunkájának eredménye. Hat–kilenc ekefejjel rendelkezik, amelyek mindegyike megduplázott, váltvaforgató rendszerben szánt. A tolt rendszerű váz ötvözöttacél-szelvénye 160x160 milliméteres, falvastagsága az ekefejek számától függően 10 vagy 12,5 milliméter. Súlya három-négy tonna között van, masszív felépítésének köszönhetően még az aszályban kőkeményre száradt földben is képes megfelelő barázdát készíteni a gépet kiszolgáló 160–500 lóerős traktor mögött. Közúti vonuláskor lesüllyeszthető, hogy alacsonyabban legyen a súlypontja.

Az eke masszív felépítésének köszönhetően még a kőkeményre száradt földben is képes megfelelő barázdát készíteni, a NOVA kőbiztosítás pedig az ekefejeknek 48 centiméteres kitérést enged felfelé és 20 fokos kitérést oldalirányba.

A kihívást jelentő körülmények specialistája

A munka megkezdésekor a kezelőtoronyba integrált, opcionális Traction Control rendszerrel maximum 1100 kilót lehet átterhelni a traktorra, hogy csökkenjen a slip és ezáltal akár tíz százalékkal kisebb legyen a gázolajfogyasztás. A futómű működésekor és a táblavégi fordulóban automatikusan lekapcsolódik. Köves talaj sem fog ki az ekén, az átdolgozott NOVA kőbiztosítás ugyanis az ekefejeknek 48 centiméteres kitérést enged felfelé és 20 fokos kitérést oldalirányba. Az ekeszárakat nagy terhelésre méretezték.

A rendszer a részletesen kidolgozott megoldásoknak köszönhetően teljesen üzembiztos: például a hosszú vonórúd jóvoltából nem vághat bele az első ekefej a traktor hátsó gumijába. A szántás mélysége klipszekkel állítható, az első ekefej fogásszélessége hidraulikusan, 35 és 50 centiméter között. Minden beállítási pont jól hozzáférhető, könnyen kezelhető, a talajviszonyoknak megfelelően többféle teli lemezes vagy réselt eketest választható. A DURASTAR orrbetét még szélsőséges terhelésnél is hosszú ideig használható, a fordítótengely pedig közel van a traktorhoz, így az eke méretéhez képest nagyon szűk körben lehet vele megfordulni.

Tarlón járó változat: kíméli a talajt, növeli a hatékonyságot

A tarlón járáshoz fejlesztette ki a Pöttinger a SERVO T 6000 On-Land változatot, amely néhány egyszerű lépésben átállítható, így a traktor nem a barázdában, hanem a tarlón húzza az ekét. A tarlón járó üzemmód lehetővé teszi széles gumiabroncsú, ikerabroncsozású és lánctalpas, gumihevederes traktorok használatát, ezáltal hatékonyabbá válik az erőátvitel. A talajnyomás sokkal egyenletesebbé válik, mérséklődik a visszatömörödés, ami kíméli a talajt, a keréktúlforgás és elkenődés veszélye megszűnik. Ugyanakkor ha a körülmények barázdán kívüli szántásra nem alkalmasak, a fordítómű továbbra is lehetővé teszi a barázdában szántást. Ha megváltoznak a körülmények, az átállítás néhány egyszerű lépésben elvégezhető.

Pöttinger SERVO T 6000 félig függesztett eke

Nagy területteljesítményű, erős traktorokhoz tervezték a SERVO T 6000-et

A hidraulikusan elforgatható On-Land lengőkart kitolva a SERVO T 6000 eke középen követi a traktort. Így használható széles nyomtávú traktorokkal, egészen négyméteres külső szélességig, és elegendő helyet biztosít a dupla abroncsoknak, illetve a hevederes futóműveknek. Az intelligens vezérlőegységnek és beállítómechanizmusnak köszönhetően a traktor felől további hidraulikacsatlakozásra nincs szükség.

Pöttinger SERVO T 6000 félig függesztett eke

Az On-Land tarlón járó kivitel nagymértékben csökkenti a talajtömörödést

Azzal, hogy a traktor nem a barázdában halad, a vontatás iránya egyenessé válik, hatékonyabb az erőátvitel a traktorról az ekére, és kisebb az oldalhúzás, illetve vele együtt a kopás a barázdaoldalon. Ráadásul a traktor pozíciója vízszintes, ami a gépkezelőnek ergonomikus üléspozíciót biztosít.

A Pöttinger a SERVO T 6000 On-Land változatot a tarlón járáshoz fejlesztette ki, amivel a talajnyomás sokkal egyenletesebbé válik, mérséklődik a visszatömörödés.

Pöttinger, a megbízhatóság szinonimája

A Pöttinger SERVO T 6000-et azoknak ajánljuk elsősorban, akik nem érik be kompromisszumokkal: nagy teljesítményű traktorral dolgoznak, és kiváló talajmunkát várnak el zord körülmények között is. A tarlón járó kivitellel az erőgép hatalmas vonóereje nagyon jól kiaknázható, a hatékony munkavégzés és a stabil erőátvitel pedig köves, száraz talajon is biztosított. Amit a Pöttinger megígér, azt meg is tartja: hosszú távon megbízható, kiváló minőségű és nagy teljesítményű talajmunkát garantál – a gazdálkodók teljes megelégedésére.

Pöttinger SERVO T 6000 félig függesztett eke
Szerző: AgrárUnió

Címkék: pöttinger, félig függesztett, eke
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Könnyítések a gazdálkodási napló benyújtási folyamatában

A már 2024. január 12-én megjelent közleményben jelzett módon - tekintettel a felmerült informatikai nehézségekre - ...