TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 633 Ft
Benzin ára: 647 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,91
USD: 365,8
CHF: 401,27
GBP: 458,27
Hirdetés
Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

Gépszemle - 2023.09.02

Az igazi erő több a teljesítménynél

Ez a két új típus igazi nagypályás: láthatárig érő táblákra való, nagy munkaszélességű gépeket vontathat gyorsan, óriási területteljesítménnyel. Kétféle kivitelben készül, összkerékhajtással és -kormányzással, illetve gumihevederes futóművel. Extra komfortos fülkéjében CEMOS rendszer könnyíti meg kezelését.

A 25 éve sikeres XERION 12-es sorozat hatalmas speciális traktorokkal bővíti a CLAAS kínálatát, a legnagyobb teljesítménykategóriában, a legtöbb vonóerőt igénylő és nagy munkaszélességű talajmunkagépekhez, vetőgépekhez, illetve nagy kapacitású átrakókocsik mozgatásához. A két újdonság a XERION 4200-5000 modellcsalád fölött helyezkedik el, alacsony fordulatszámnál fejt ki nagy nyomatékot, piacvezető hidraulikateljesítménye eléri a percenként 537 litert. Új fejlesztésű, csillapított gumihevederes hajtásrendszerük kíméli a talajt, nem hagy nyomvályúkat. A tágas, négy ponton rugózott fülke és a fejlett kezelőtámogató rendszerek a használók kedvencévé teszik. Nem csoda, hogy Észak-Amerika, Közép-Európa és Dél-Amerika mellett kulcspiacaik közé tartozik Ausztrália is.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

Egyedülálló konstrukció

A csavarozott, nagy teherbírású alvázra két kormányzott hidat szerelnek. E megoldást a nagyobb teljesítményhez és géptömeghez, illetve a szélesebb gumihevederekhez igazítva veszik át az új típusok a XERION 4200, 4500 és 5000-es modellektől.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A csavarozott, nagy teherbírású alvázra két kormányzott hidat szerelnek

A 15,6 literes, hathengeres, kis fogyasztású és könnyen karbantartható Mercedes-Benz motor maximum 653 lóerejével és 3100 Nm nyomatékkal gazdálkodó XERION 12-es sorozat jelenleg a legerősebb összkerékhajtású traktor, ráadásul fokozatmentes hajtóművel. Az új TERRA TRAC hajtásrendszer háromszög alakú gumihevederei, illetve az ikerkerekes kivitel 800/70 R42 méretű abroncsai kíméletesen, mégis maradéktalanul közvetítik az erőt a talajra.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

Az új TERRA TRAC hajtásrendszer háromszög alakú gumihevederei, az ikerkerekes kivitel 800/70 R42 méretű abroncsai kíméletesen, közvetítik az erőt a talajra
 

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A nagyméretű, négy ponton rugózott fülkéből a gépkezelő körkörösen rálát a területre, miközben könnyű dolga van a CLAAS univerzális traktoraiból ismert CEMOS kezelőtámogató és folyamatoptimalizáló rendszerének köszönhetően.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A főbb funkciók az ergonomikus CMOTION karral és CEBIS érintőkijelzős terminállal szerelt kartámaszról vezérelhetők

Lassú járású, bivalyerős motor

A Mercedes-Benz OM473LA típusú motor ismerős a JAGUAR és LEXION modellekből, ahol szintén hatalmas nyomatékról, kis fogyasztásról, csekély üzemeltetési költségekről ismertek. A XERION 12.590-es típusban 585 lóerőt ad le 1600/perc fordulatszámnál, míg a XERION 12.650-ben 653-at. A turbófeltöltőt követő energia-visszanyerő turbina (Turbo compound) alacsony fordulatszámnál is rendkívüli teljesítményt ad le, teljes- és részterheléssel is maximális a hatékonyság. A XERION 12.650 tekintélyes, 3100 newtonméteres forgatónyomatéka már 1300-as motorfordulatszámnál jelentkezik. Alapjáraton mindössze 650-et fordul percenként a főtengely.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A motor, a váltó, a hidraulika és a hidak hűtői nagyméretűek, és karbantartáshoz könnyen hozzáférhetők. Egyetlen gombnyomással megtisztíthatók a hidraulikusan visszaforgatható ventilátorral. A XERION 12-es sorozat gázolajtankja 1400 literes, az AdBlue-tartály 90 liter kapacitású. Az üzemanyagtartály központi elhelyezésének jóvoltából nem változik az erőgép súlyelosztása a gázolaj fogyásával.

Az erőforrások szervizigényét többek között a karbantartásmentes STAGE V kipufogógáz-utánkezelő rendszerrel és az 1000 órás olajcsere-intervallummal szorították le.

Fokozatmentes összkerékhajtás, 650 lóerőig

Valamennyi CLAAS nagytraktorhoz hasonlóan a XERION 12-as sorozat is a CMATIC fokozatmentes hajtómű legújabb verziójával érkezik, amely tökéletesen illeszkedik a motor optimális nyomaték- és üzemanyag-fogyasztási jellemzőihez, egyszerűen karbantartható és tartós. A XERION típusokban 2003 óta bizonyítják kivételesen hosszú élettartamukat, megbízhatóságukat és robusztus felépítésüket a legnehezebb helyzetekben is. Emellett a hajtómű kíméletes indulási és lassítási nyomatéka, illetve teljesítményelosztása megóvja a munkagépeket a csúcsterhelésektől, fokozatváltáskor vagy induláskor és megálláskor.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A XERION típusokon a motor teljes nyomatéka rendelkezésre áll, már akár 0,05 km/órás, azaz óránként ötvenméteres sebességtől is. A négy, automatikusan kapcsolt fokozatnak köszönhetően a hajtómű nagy hatékonysággal (mechanikus hajtáshányaddal) dolgozik, miközben folyamatos a teljesítmény átadása mindkét hídon. A Multipass hatással és a terhelés alatti 50:50 arányú súlyelosztással a vonóerő feltétlenül átvihető a talajra, miközben maximális a talajvédelem, az elkormányzás szögétől függetlenül – dombos terepen vagy akadályok megkerülésekor is.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A XERION 12 TERRA TRAC modellek 40 km/óra csúcssebességet érhetnek el, gazdaságos, 1400-as fordulatszámmal. A TRAC kerekes verziók maximális sebessége 50 km/óra, ami egyedülálló ebben a géposztályban.

Új TERRA TRAC 400 járószerkezet és ikerkerekek

A Paderborn melletti CLAAS Industrietechnik fejlesztette ki az új gumihevederes járószerkezetet a XERION 12-es sorozathoz, hogy megfeleljen az ügyfelek legszigorúbb teljesítményleadási, talajvédelmi és kényelmi elvárásainak. Hidanként két munkahenger fordítja el a hevedereket. A nagyméretű hajtókerekek az egyidejűleg kapcsolódó nyolc gumituskón keresztül kíméletesen adják át a teljesítményt a hevedernek. A gumihevederes szerkezet két részből felépülő váza lehetővé teszi, hogy a két, független megvezetésű középső támgörgőpár a főváztól függetlenül alkalmazkodni tudjon a talajegyenetlenségekhez. A járószerkezet-kocsi és a gumihevederes szerkezet főváza közé beépített nagyméretű gumiütközők hatékonyan tompítják a rázkódást és a rezgést.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A két kormányzott hídnak köszönhetően és TRAC típusok szűken és pontosan kormányozhatók

Nagyméretű, 800/72 R42 abroncsokkal ikerkerekezett kivitelben a TRAC verzió nagy felfekvőfelülete szintén páratlan a kerekes traktorok között. A Multipass hatás mellett az üzemanyagtank töltöttségétől független 50:50 arányú súlyelosztás, illetve a hatékony hajtáslánc és az alacsony motorfordulatszám együttesen akár tíz százalékkal csökkenti a fogyasztást a teljesítménykategória másfajta traktoraihoz képest. A nagyméretű, háromszög alakú szerkezetnek köszönhetően a gumihevederes járószerkezet ugyanazt a hatékonysági szintet biztosítja 30 vagy 36 colos (762 vagy 914 mm szélességű) hevederekkel is.

A két kormányzott hídnak köszönhetően a TERRA TRAC és TRAC típusok szűken és pontosan kormányozhatók, miközben a kabin és a hátsó függesztőpont a hossztengelyen maradnak. A kormányzás hasonló a hagyományos traktorokon megszokotthoz: a kormányzási manőverek és a fordulók kímélik a munkagépet és a gépkezelőt, miközben minimális nyomvályú képződik. A szabványos kormányzási mód (a hátsó tengely követi az elsőt) mellett elérhető klasszikus négykerék-kormányzás is, egyszerre kormányzott hátsó és az első híddal. A TRAC verziókhoz kíméletes (csökkentett oldalazó kormányzás) üzemmód is választható, például silótaposáshoz. DYNAMIC STEERING funkció szintén rendelkezésre áll, a szabványos üzemmódban felezi a kormányfordulatok számát szántóföldi munkavégzéskor, valamint csökkenti a kormányzáshoz szükséges erőt.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A tágas, négy ponton rugózott fülke és a fejlett kezelőtámogató rendszerek a használók kedvencévé teszik

Alacsony fordulatszámon is nagy hidraulikateljesítmény

A XERION 2.0-ás verziójú alacsony motorfordulatszám megoldása magába foglalja a hajtáslánc mellett a teljesítményhidraulikát is. Akár három Load-Sensing szivattyú látja el a külső fogyasztókat percenkénti 537 literes kapacitással, mindössze 1900-as motorfordulatszámnál. Ezt az egyedülálló képességet egyetlen piactárs típus sem tudja jelenleg felülmúlni. Lehetővé teszi a legszélesebb, leginkább olajigényes pneumatikus vetőgépek üzemeltetését is, költségkímélő motorműködéssel. Akár nyolc darab kettős működésű hidraulikakör működtet talajmunkagépeket, vetőgépeket vagy precíziós pneumatikus vetőgépeket – közülük a priorizált körök akár percenként 140 literes kapacitással is elláthatják a legnagyobb fogyasztókat.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

Minden hidraulikakör átfolyási értékét nyomon lehet követni a CEBIS terminál felületén, grafikus formában: többfogyasztós munkagépeket használva a gépkezelő a kijelzett értékeknek megfelelően adhat prioritást a hidraulikaköröknek.

Nagyméretű, négy ponton rugózott fülke

A XERION 12-es sorozat kifejlesztésének meghatározó szempontja volt a gépkezelői kényelem. A fülke 27 centiméterrel hosszabb lett előrefelé, ezáltal a legnagyobb a prémiumtraktorok szegmensében. Gyárilag beépített lábtartók érhetők el a kormányoszlop mögött, illetve a jobb oldali A oszlopon. A vezetőülés háromféle verzióban kérhető, az alapkárpittól prémiumkárpitozásig vagy bőrhuzatig. Negyven fokban elforgatható, kiváló rálátást ad a felvett munkagépre, a keskeny kormányoszlop sem zavarja a páratlan körkörös kilátást. A kipufogógáz-utókezelő rendszert és magát a kipufogót teljesen integrálták a vázba, a fülke alatt, a jobb oldalon. A főbb funkciók az ergonomikus CMOTION karral és CEBIS érintőkijelzős terminállal szerelt kartámaszról vezérelhetők. Ennek köszönhetően a szabványos CLAAS vezérlési koncepció mostantól minden vetési zöld erőgépben elérhető, 125 és 653 lóerő között, az ARION 500-as sorozattól felfelé.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A négy ponton rugózott fülke kényelmi szintje eddig ismeretlen volt ebben a teljesítménykategóriában

Az új, négy ponton rugózott fülke kényelmi szintje eddig ismeretlen volt ebben a teljesítménykategóriában. A rázkódások csillapításával és a billegések semlegesítésével a gépkezelő a munkavégzésre koncentrálhat, hosszú munkanapokon át. Emellett a fülkét még jobban leválasztották az alvázról, jelentősen csökkentve a hajtásláncon és a járószerkezeten keletkező zajok és a vibrációk hatását.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagy teljesítményéhez mérten csekély fogyasztású, hosszú élettartamú, kis szervizigényű

CEMOS: kíméletes teljesítmény

A CEMOS, a CLAAS öntanulásra képes, párbeszéden alapuló kezelőtámogató és optimalizáló rendszere a XERION típusokon is elérhető. A szántás beállításához is tartalmaz funkciókat, valamint tartozik hozzá Terranimo® applikáció a súlyozás és a keréknyomás helyes beállítására, ezáltal csökkenti a talajnyomást, illetve elkerüli a szükségtelen és káros kerékcsúszást. A művelési feltételek betáplálása után az applikáció kiszámítja és megjeleníti a talajtömörödés becsült kockázatát, összesen három talajrétegre, segítve a talajkímélő beállítások finomhangolását.

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

GPS PILOT CEMIS 1200: automatikus kormányzás

A XERION 12-es sorozat személyre szabható csomagot kínál az ISOBUS-műveletekhez és precíziós gazdálkodáshoz. Választani lehet a GPS PILOT rendszeren alapuló automatikus kormányzást, különféle korrekciós jelekkel, illetve az online vagy offline munkautasítás-kezelést, továbbá precíziós műveletekhez a szakaszolás (Section Control) és a mennyiségszabályozott kijuttatás (VRA) funkciókat is. Minden modern, precíziós és helyspecifikus funkció egy helyről érhető el, a 12 colos CEMIS 1200 terminálról, amelyről a megszokott CEBIS-kezelés köszön vissza. A CLAAS connecttel az új licensz- és funkcióaktiválások közvetlenül a terminálra küldhetők az internetről, akárcsak munkautasítások és előre meghatározott nyomvonalak, kijuttatási térképek, az összekapcsolt farmmenedzsmentszoftvereken keresztül (CLAAS API).

Új CLAAS XERION 12.590 és 12.650 nagytraktor

A CEMIS 1200 művelőút-kezelő funkciója szintén jelentősen csökkenti a munkaterhelést. A művelőutak színes megkülönböztető jelölést kapnak, valamint vizuális és hangalapú jelzést is küld a rendszer, ha az erőgép elérte a művelőút kezdőpontját. Megszűnik a művelőutak eltévesztésének lehetősége, a gépkezelő teljes mértékben az erőgép és a munkagép üzemeltetésére fókuszálhat.

Gyakorlatban bizonyító előnyök

Egy 2020-ban a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által, AXION 870 CMATIC típusú traktorok és vontatott kultivátorok részvételével végzett teszten (DLG Test Report 7096) megállapították, hogy a CEMOS traktoros változata 16,8 százalékkel csökkentette a fogyasztást, miközben a területteljesítményt 16,3 százalékkel növelte, tapasztalt nemzetközi pilótákból álló kontrollcsoporttal összehasonlítva. A sebesség, vonóerő, kerékcsúszás, fogyasztás, motorfordulatszám és váltóáttétel adatai folyamatos összehasonlításával a CEMOS még tapasztalt pilótáknak is hasznosan segített, új fejlődési lehetőségeket adott. A rendszer pontosan megállapítja és számszerűsíti a szántóföldi munka optimális működési paramétereit, melyek alapján párbeszédes formában javasol finomhangolási lehetőségeket a gépkezelőknek. Ez különbözteti meg a CEMOS rendszert a különböző statikus megoldásoktól, melyekből hiányzik az öntanulási képesség.

Minden tekintetben kivételes extraklasszis a CLAAS XERION 12.590 és 12.650, nagy teljesítményéhez mérten csekély fogyasztású, hosszú élettartamú, kis szervizigényű, minden korszerű informatikai furfanggal fel van vértezve, kíméli a kezelőjét és a talajt.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: claas, xerion, traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az első magyar akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet a ...

Már több mint 20 éve készít referenciaanyagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ...