TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Zöld Zetor született, amikor a cseh gyártó házasságra lépett a John Deere-rel

Zöld Zetor született, amikor a cseh gyártó házasságra lépett a John Deere-rel

Gépesítés - 2023.03.18

Érdekes öszvér traktorok találhatók Lengyelországban, ahol a gazdák ma is szívesen vásárolják a Zetor és a John Deere együttműködésében az 1990-es években született erőgépeket.

Az amerikai John Deere óriásvállalatnak volt egy olyan időszaka, amikor a cseh Zetorral lépett együttműködésre. Így jelentek meg az 1990-es években például Dél-Amerikában azok a zöld-sárga traktorok, amelyeken a John Deere márkanév díszelgett, ám egyértelműen a cseh gyártó készítette őket.

Ez nem volt szokatlan eljárás, az amerikaiak kooperáltak a francia Renault-val, valamint az olasz Carraróval és Goldonival is, aztán rátaláltak a Zetorra, hogy olcsóbb, de jó minőségű erőgépeket kínáljanak a feltörekvő piacok számára. Így született meg tehát a John Deere 2000-es sorozat, amelynek háromhengeres, 3,9 literes motorjai a 49–106 LE-s teljesítménytartományt ölelték át.

A zöld Zetorokból mintegy 6500 darab készült, és néhány még Kelet-Európába is eljutott belőlük. A farmer.pl nevű lengyel szaklap Lublin környékén talált rá egyre, amely igen jó állapotnak örvend, így természetesen ma is használják. A hivatalos neve John Deere 2300, de Zetor 6340-esnek is mondhatjuk. Alig különbözött az eredeti cseh géptől, amerikai fülkét kapott, illetve némileg módosított hidraulikát.Ahol a John Deere megjelent az öszvér masinákkal, onnan a Zetornak ki kellett vonulnia. Sokat nem vesztettek vele, mert Latin-Amerika, Dél-Afrika vagy Ausztrália, illetve Spanyolország és Portugália amúgy sem voltak nagy piacaik. Lengyelországban viszont mindig is a Top5-ben szerepelt, ma is népszerű, ezért nem csoda, hogy náluk is megjelent néhány a zöld változatból, elsősorban az Ibériai-félszigetről behozva.

A lengyel gazdák főleg azért kedvelik, mert a John Deere/Zetor valamivel magasabb műszaki színvonalat képvisel, a kabinja pedig csendesebb, kényelmesebb. A gép homlokrakodóval is felszerelhető, ez bővíti a használati lehetőségeket.(Fotó: Tomasz Kuchta/farmer.pl)

Címkék: zetor, john deere, együttműködés, dél-amerika, lengyel, piac, traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Rekordszámú jelentkezés a MATE gödöllői képzéseire

Továbbra is töretlen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem népszerűsége a felsőoktatási felvételin. A gödöllői ...