A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Spóroljon műtrágyát a Horsch vetőgépeivel! – Mi adjuk a megbízható technológiát, Önre bízzuk a megvalósítást

Oroszország a műtrágyát, Magyarország a gabonát nem engedi ki az országból, a kérdés csak az, hogy ki jár ezzel jól. Ha jobban belegondolunk, mindkettőt meg lehet érteni. Az egyik Nyugat-Európát akarja nehéz helyzetbe hozni, a másik pedig szeretné biztosítani a saját ellátását. Ebben a helyzetben csak arra tudunk koncentrálni, hogy a drága műtrágyát miként tudjuk a leghatékonyabban felhasználni.

Spóroljon műtrágyát a Horsch vetőgépeivel! – Mi adjuk a megbízható technológiát, Önre bízzuk a megvalósítást


Szórás helyett adagoljuk a műtrágyát

Sokszor írtunk már a depóműtrágyázásról. Ezt ősszel az alapműveléssel együtt végezzük. A különböző tartályokból akár kétféle műtrágyát is össze tudunk keverni, így kapjuk meg a komplexet. A kapa mögött a mélybe, depóba lerakott műtrágya kis felületen találkozik a talajjal. Azon talajok esetében, ahol gond van a pH-értékkel, nagyon kifizetődő technológiáról beszélünk. (1. kép) Akár kalászos, akár kapásnövény következik, a depóműtrágyázás mindegyik esetében hasznos.

1 Terrano eTŽ s Partner talajmuTŽĹveleTŽ s eTŽ s muTŽĹtraTŽ gyaTŽ zaTŽ s min

1. Terrano és Partner – talajművelés és műtrágyázás

Ezenfelül a vetéssel egy időben kijuttatott műtrágyát is meghálálják a növények. Egy időben azt mondtuk, hogy vessük korábban a búzát, így erősebben fog bokrosodni, és majd nagy termést hoz. Igen ám, de bizonyos rovarölő szerek forgalomból való kivonása következtében a vetésidőt későbbre kell halasztani. Ez azt is jelenti, hogy bár enyhék a telek, az őszi intenzív bokrosodás elmarad. Ezen úgy lehet segíteni, hogy a növény gyökérzónájához közel tápanyagot helyezünk ki, ami serkenti a fejlődést és az őszi bokrosodást. (2., 3. és 4. kép)

2 A Sprinter Duett csoroszlya

2. Sprinter Duett csoroszlya – a vetőmag ikersávba kerül, középen a vetési sík alá a műtrágya

 

3 Sprinter PPF van muTŽĹtraTŽ gya nincs muTŽĹtraTŽ gya min

3. Sprinter PPF nincs műtrágya – van műtrágya

 

4 Sprinter PPF gyoTŽékeTŽ rtoTŽémeg min

4. Gyökértömeg a Sprinter PPF használatával

Ezt a műveletet a Horsch vetőgépek zömével meg lehet oldani, legyen az Pronto, Sprinter vagy Maestro.

A kalászosoknál több lehetőségünk van. A Pronto esetében kisebb mennyiségben lehet a sorba a mag mellé a G&F rendszerrel, valamint a PPF rendszerrel külön csoroszlyán. (5. kép)

5 Pronto 6 DC PPF muTŽĹtraTŽ gya rendszer eTŽ s mikro tartaTŽ ly min

5. Pronto 6 DC PPF műtrágyarendszer és mikrotartály

A Sprinter egy olyan intelligens mulcsvető, amelynél ugyanazon a csoroszlyán keresztül jut ki a műtrágya, mint a vetőmag, csak mélyebbre. A vetőmag a műtrágyadepó felé két sávba kerül kijuttatásra.

A kapásnövényeknél, például a kukorica esetében, az alapművelésnél kijuttatjuk a foszfor 80%-át és a kálium 100%-át. A fennmaradó foszformennyiséget nitrogénnel keverve pedig a vetőgéppel a sor mellé tudjuk kiadagolni. (6. kép) A nitrogén kijuttatását is érdemes időben és térben széthúzni.

6 Maestro 16 SX tankolaTŽ s csigaTŽ s poTŽ tkocsival min

6. Maestro 16 SX tankolás csigás pótkocsival

A műtrágyával a növények gyökereit tudjuk irányítani. Például a kukoricánál nagyon fontos, hogy a koronagyökerek minden irányba terüljenek, ezt különböző nitrogén-műtrágyázási technikákkal érjük el. Vetés előtti magágykészítésnél dolgozzunk be valamennyi nitrogént, majd a vetéssel és később a sorközműveléssel. A nitrogén lehet szilárd vagy folyékony, annak függvényében, kinek milyen beszerzési és tárolási lehetősége van. (7. kép)

7 Maestro 8 DV osztott muőtraügyatartaüllyal

7. Mastero 8DV osztott műtrágyatartállyal

Tápanyagraktár takarónövényekből

A tápanyag-utánpótlás másik formája lehet még a takarónövények használata is. Ezek ősszel elvetve felhasználják a talajban levő, esetleg kimosódásra hajlamos szervetlen tápanyagot. Amennyiben jó koktélt választottunk, lesz benne mély és sekély gyökerezésű, nitrogénmegkötő növény, és mindezek a lebomlás után szerves, könnyen felvehető állapotban tárják fel a kultúrnövénynek a tápanyagot. A nagy gyökértömeg elbomlása után laza talajszerkezetet kapunk, ezenfelül nő a humusz mennyisége is a talajban.

A növények táplálását többféle módon oldhatjuk meg, azonban nagyon fontos odafigyelni, hogy melyik növénynek miből és mennyire van igénye a kelés után, amit a vetőgéppel kell kijuttatni. Ez azért is fontos, mert a vetőgéppel végzett műtrágyázás a területteljesítmény csökkenésével jár, és itt lép be a logisztika. Aki jól meg tudja szervezni a tankolásokat, és például Horsch nagy tartályos vetőgéppel rendelkezik, annál a vetési teljesítmény csökkenése minimális.

A vetés és a tápanyag-utánpótlás komplex feladat, amihez nagyon jól kell ismerni a talajt és a növények igényét.

Alapművelésnél a kapa mögött a mélybe, depóba rakjuk a műtrágyát, amely így kis felületen találkozva a talajjal nehezebben mosódik ki; a vetéssel egy időben pedig a növény gyökérzónájához közel hasznosul a legjobban.


Szász Zoltán
+36 30 743 0302

horsch logo min

 


Címkék: vetőgép, talajművelés, műtrágyázás, Horsch, Terrano, Partner, Pronto 6 DC, Maestro 16 SX , Mastero 8DV

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...