A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Tartósság és stabilitás - Horsch Maestro szemenkénti vetőgépek

A Horsch legújabb fejlesztése úgy alkalmazkodik optimálisan az adott hely körülményeihez, hogy többféle opciós lehetőség közül választhat a vevő.

Tartósság és stabilitás - Horsch Maestro szemenkénti vetőgépek


A Horsch mindig a vetőmagok optimális beágyazására, a homogén populációk kialakítására és a gyors kezdeti fejlődés serkentésére összpontosít. A Horsch Maestro vetőgépek rendkívül széles típusválasztékkal rendelkeznek, a legegyszerűbb 6 soros függesztett kiviteltől a 9.000 literes központi dupla tartályos 36 soros vontatott vetőgépig nagyon sok variáció létezik, így minden gazdálkodó megtalálhatja a neki legalkalmasabb méretet és felszereltséget.

Ráadásul szinte minden típus kétféle adagolórendszerrel is választható. A hagyományos vákuumlevegős rendszer mellett már nyomott levegős technológiával rendelkező verziók is vannak. A típusjelölésben a „V” vákuumos, az „X” a nyomott levegős adagolóra utal. Mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai, azt kell mérlegelni, hogy a gazdálkodó elképzeléséhez melyik passzol jobban. A kétféle adagoló kívülről majdnem teljesen egyforma, első ránézésre nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik a vákuumos és melyik a nyomott levegős. Még az adagolótárcsák és a maglesodrók is azonosak mindkét verziónál.

A nyomott levegős technológiát főleg azok a gazdálkodók részesítik előnyben, akiknek fontos a magasabb munkasebesség miatti nagyobb területteljesítmény. Ebben az esetben az adagolótárcsák és a maglesodrók által szétválasztott magok nem a gravitáció segítségével hullanak a magárokba, hanem nagy nyomású levegővel szinte „belelövi” a magot a helyére. Ezzel a megoldással akár 15 km/h munkasebesség felett is pontos lesz a tőtávolság, amíg ez a vákuumos kivitelnél csak 10-12 km/h sebességig mondható el. Gondoljunk csak bele, 15 km/h munkasebesség felett a vetőgép sokkal jobban fog rázkódni, így a vákuumos levegővel leválasztott mag csak a saját súlyától zuhanva könnyebben nekiütközhet az ejtőcső oldalfalainak. Minél többször ütközik neki, annál később kerül a magárokba. Ezzel a tőtávolság már nem lenne egyenletes.

A nyomott levegős rendszernél a nagyobb munkasebesség mindenképpen előnynek számít, viszont mi van, ha nagyon laza szerkezetű talajba kell vetni? A túlnyomásos levegő energiájával nagyon nagy sebességre felgyorsított mag képes a vetési mélység alá, vagy akár a vetőárok oldalába érkezni. Nagyon laza talajoknál ezért a vetési mélység már nem lesz olyan egyenletes, mint egy vákuumos gépnél.

A nyomott levegős megoldásnál mindenképpen szükség van a magfogókerékre, hogy a nagy sebességgel érkező mag – normál vagy kötöttebb talajokon – ne pattanjon ki a magárokból. Nedvesebb talajviszonyok esetén viszont a nyers föld könnyen rátapad magfogó kerékre, ami egyből kiszedi a vetőárokból a magot, így ilyen körülmények között nem lehet tovább folytatni a vetést.

A vákuumos vetőgépeknél is van magfogókerék, viszont, ha „ragadósabb” talajba kell vetni, a magfogó egyszerűen felhajtható, vagy leszerelhető, így – bár kisebb sebességgel – de mehet tovább munka.

horsch maestro kati levente

Univerzális alkalmazási tartomány

- Eke után, mulch vetéshez
- Kukorica, napraforgó, cukorrépa, repce, cirok, szója és egyéb babfélék szemenkénti vetéséhez is alkalmas
- 150 - 350 kg között hidraulikusan állítható csoroszlyanyomás
- Opcióban Autoforce automatikus csoroszlyanyomás szabályozás

Egyszerű és pontos adagolórendszer

- Vákuumos vagy nyomott levegős adagolórendszerrel is választható
- Pontos tőtávolság és vetési mélység tartás
- Univerzális maglesodró minden növénykultúrához: átállásnál nem kell beállítani
- Az adagolótárcsák rendkívül egyszerűen cserélhetők a bajonettzáras rögzítéssel

Elektromos hajtású vetőelemek

- ISOBUS terminál
- Művelőút készítés
- Soronkénti szakaszkapcsolás vetőmagnál alapfelszereltségként
- Változtatható tőszámmal történő vetés

A legkisebbtől a legnagyobbig

- 6, 8, 9, 12 soros függesztett vetőgépek, opcióban műtrágya kijuttatás fronttartályból
- 6, 8, 9, 12, 16, 24 soros vontatott vetőgépek 75 cm vagy 76,3 cm sortávolsággal, nagy kapacitású műtrágya tartállyal alapfelszereltségként
- 12, 18, 24, 36 soros vontatott vetőgépek 45 vagy 50 cm sortávolsággal, nagy kapacitású műtrágya tartállyal alapfelszereltségként
- Soronként 70 literes, vagy opcióban MTS központi magtartállyal
- Mikrogranulátum kijuttatás opcióban

Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: vetőgép, Horsch, Maestro