Frakomb kompaktor: magyar, népszerű, talajkímélő

2020.12.14

Bizonytalan időket élünk, de egy biztos: lesz tavasz 2021-ben is. Ha pedig a mostanában megszokott, enyhe, csapadékszegény tél előzi meg, akkor az nem fogja „megenni” a szántást, így a Frakomb kompaktoroknak kell elvégezniük a munkát.

Frakomb kompaktor: magyar, népszerű, talajkímélő


A Framest Kft. kereken két évtizede működik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban, és a csökkentett menetszámú, víztakarékos talajművelés magyar gépgyártójának nevezi magát. Ezt az elvet képviselik a 80–300 LE-s traktorokhoz kínált Frakomb kompaktorok is, amelyek hamarosan elérik az 1000. eladott darabszámot, így az egyik legismertebb magágy-előkészítő gépnek számítanak a hazai piacon.

A Framest Frakomb kompaktorainak mellső, merev szárú (nyírócsapos biztosítású) kapái a beállított mélységben, a gép teljes keresztmetszetében elmetszik a talajt. Kemény magágyalapot biztosítanak. Kis emelési szögű szárnyai nem forgatják a talajt, viszont némi vízszintes irányú talajmozgást generálnak, így nagyon jó felszínegyengető hatással számolhatunk. Szintén ezeknek a művelő eszközöknek köszönhetően a tökéleteshez közelítő gyomirtó hatást érünk el.

frakomb 1

A második szekcióban egy rugóterhelésű, fogazott simító találkozik a kapák által megemelt, még mozgásban levő anyaggal. A mögötte levő csőpálcás henger egy viszonylag sík felületre fut fel, és a felszínen fekvő rögök nagy részét visszanyomja a talajba. Ezek a beágyazódott rögök nem gördülnek el, amikor a kombinátor művelőmezőjével találkoznak. Ez már nem jár mélyen, csak a felső 3–5 cm-ben porhanyítja a talajt. Nem kell mélyebben járatni, hiszen a mellső kapák már vetési mélységben elmetszették a talajt. Ne vigyenek sok földet magukkal, ne pazaroljuk a lóerőt! Választhatja a felhasználó a keretbe foglalt lúdtalp kapás művelő mezőt is, ha nagyon rosszul sikerült a szántás, vagy csak altalajlazítást követően ment a művelendő terület a télbe.

A legfontosabb elem zárja a műveletek sorát, a megfelelő tömegű lezáró henger. Mivel eléggé megbolygattuk a felső talajréteget, és szeretnénk megőrizni a benne levő nedvességet, elengedhetetlen a megfelelő minőségű visszatömörítés. Különböző típusú és tömegű lezáró hengerekkel szerelhető a Frakomb kompaktor. A gyártó által készített talajmetszeti fotón jól látható a szét nem fagyott, szántáskor keletkezett barázda-bakhát. Amennyiben azt az ökölszabályt nézzük, hogy a mag méretének 10-szerese a vetési mélység, könnyen belátható, hogy hagyományosnak tekinthető, könnyű síkvázú kombinátorral nem tudunk egyenletes mélységű, kemény alappal rendelkező magágyat készíteni – ilyenkor érdemes kipróbálni a Frakombot.

Frakomb 3

A magágykészítés során a legkevesebb vízveszteséget a kompaktor jellegű eszközök után szenvedi el a talaj. A Framest cég Frakomb kompaktorai 3–8 méteres munkaszélességben érhetők el, és előnyeik közé tartozik a minimális menetszám, valamint a kiváló gyomirtó hatás.
 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE