A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Ez nem is gép, inkább egy elfektetett vastorony

Mi az? A munkaszélessége meghaladja a 24 métert, a tömege pedig (feltöltve) eléri a 100 tonnát. Ez egy új vetőgép Ausztráliából, ahol általában minden ilyen nagy, hogy a dolgok jobban haladjanak.

Ez nem is gép, inkább egy elfektetett vastorony


Vetőgépet fejlesztett az ausztrál Duraquip, amely eddig a szállítójárművek gyártása terén jeleskedett. A Seed Storm (jelentése: „magvihar”) név mindent elárul a monstrum teljesítményéről, és a gép valóban nem okoz csalódást azoknak, akik extra nagy területteljesítményre vágynak. A munkaszélessége 10,7 métertől 24,4 méterig terjed, amely szállításkor 7,5 méterre csökkenthető.

A nemrég befejeződött, 10 hónapos tesztelésen a Seed Storm 18,3 és 24,4 méteres változata vett részt. Mindkettő nagyjából 4000 hektáron dolgozott ez idő alatt, minimális meghibásodásokkal. A gyártónak azon kellett a legtöbbet ötletelnie, hogyan tud egy ekkora masina állandó vetési mélységet produkálni, végül azonban ezt a problémát is megoldották egy hidraulikus rendszer segítségével.

vetogep 2

A legnagyobb vetőgépváltozat 20 darab tekintélyes átmérőjű, alacsony levegőnyomással üzemeltethető flotációs abroncsokon fut, így könnyű a húzása, viszonylag alacsony a tömörítő hatása, és nem pattog el a felszínen. Az Ausztráliában gyakori homokos talajon, de állítólag nedvesebb körülmények között is megállja a helyét. A sortávolság 254 vagy 305 mm lehet, a vetőgép húzásáról pedig (amely üresen 30, maggal teljesen feltöltve akár 100 tonna tömegű) a tesztek során egy Versatile 620 Delta Track nagytraktor gondoskodott.
Címkék: növénytermesztés, vetőgép, Versatile, újdonság, Ausztrália, flotációs abroncsok, Duraquip