A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Kétszeres milliárdos lett a Bednar

Angliában is bemutatta egyidejű műtrágya-kijuttatásra alkalmas vetőgépét a Bednar. A cseh gyártó megállíthatatlanul tör előre, tavalyi forgalma már a 2 milliárd koronát is meghaladta.

Kétszeres milliárdos lett a Bednar


Január elején került sor a LAMMA mezőgazdasági kiállításra, Anglia legnagyobb ilyen jellegű szakrendezvényére. A Bednar cég először vett rajta részt azóta, hogy létrehozta szigetországi leányvállalatát. A LAMMA egyik attrakciója a műtrágya-adagolótartállyal felszerelt Omega vetőgép volt a cseh gyártó részéről.

A kiállított Omega OO 6000 FL (6 méter munkaszélességű) modell a sorok közötti műtrágyaszórásra alkalmas, a vetőmagok közé, vagy a magokkal együtt. Hagyományos (szántásos) és minimális talajművelési rendszerekben egyaránt használható a vetési sűrűség variálhatóságával (12,5 vagy 16,5 cm), a PSP (Precise Seed Placement, pontos vetőmag-lehelyezés) rendszernek köszönhetően pedig a vetőmagok egyenletes vetési mélységbe helyeződnek le a gép teljes szélessége mentén.

Az Omega OO FL család jellegzetességei az X elrendezésű tárcsasorok (460 mm-es levélátmérővel), amelyek révén pontosan követik a traktor nyomvonalát. A vetőgépek a műtrágya-kijuttatásához a parallelogramma szerkezetre telepített kéttárcsás csoroszlyákkal, gumikerekes tömörítővel és kéttárcsás vetőcsoroszlyákkal egészülnek ki. Különféle opcionális eszközökkel – Frontpack tömörítővel vagy az előre függesztett Crushbar rögtörővel – is kombinálhatók.

Az OMEGA OO 6000 FL vetőgép osztott, 60/40 százalékos vetőmag-műtrágya aránnyal rendelkező, 5000 literes tartálya a túlnyomásos megoldás révén nagy mennyiségű műtrágya esetén is pontos adagolást biztosít. A gép szállításkor 3 méteres szélességűre csukható össze.

A Bednar kiváló évet zárt 2019-ben, hiszen forgalma – története során először – átlépte a 2 milliárd cseh koronát. Mindez nagyjából 12 százalékos emelkedést jelent az előző esztendőhöz képest.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: vetőgép, vetés, mezőgépgyártás, műtrágya-kijuttatás, Bednar, LAMMA