Hirdetés
A Lemken felokosítja a munkagépeket

A Lemken felokosítja a munkagépeket

Vető- és talajművelő gépek - 2019.10.06

Akár egy eke is intelligensebbé válhat a Lemken új fejlesztése révén. Az iQblue connect nevű rendszer a munkagép és traktor közötti kommunikációt teszi lehetővé.

Utólag is felszerelhető, automatizálást segítő rendszert fejlesztett ki a német Lemken. Az iQblue connect révén számos beállítás automatizálható még egy egyszerű munkagép esetén is. A hasznos műszaki megoldást ezüstéremmel díjazta a novemberi hannoveri Agritechnica szakkiállítás zsűrije. A megoldás lényege, hogy eddig komoly nehézségekbe ütközött az adatátvitel a munkaeszközökről a különféle farmmenedzsment rendszerekbe. A korábbi megoldások túl bonyolultak vagy drágák voltak, a Lemkennek azonban sikerült egy pofonegyszerű és alacsony költségű megoldást találnia a problémára.

2 LEMKEN iQblue connect 1

A kulcsot a TIM (Tractor Implement Management) jelenti, amely a traktor és munkagép közötti kétirányú kommunikációt takarja, s ezáltal – egyebek mellett – a munkagép például a traktor vezérlésére is képes. Ha ezt kombináljuk az iQblue connect modullal, a munkagépünk rögtön intelligenssé válik, a kinyert adatok pedig rögzíthetőek egy digitális dokumentációban. A modul az ISOBUS-interfészen keresztül kapcsolódik a traktorhoz. A használattól függően akár különféle szenzorokat is elhelyezhetünk a munkagépen, így is eljuthatnak adatok az iQblue connect modulra.

3 LEMKEN iQblue connect 2

Megoldható például, hogy egy szenzorral felszerelt ekén nyomon követhető legyen az aktuális munkaszélesség. Az iQblue connect ezután a GPS-adatok alapján kikalkulálja a kívánt munkaszélességet, majd ezt az információt eljuttatja a traktornak, így az erőgép maga tudja beállítani a szükséges értéket az ekén lévő fogásszélesség-állító munkahenger segítségével.Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, Lemken, munkagép, kommunikáció, iQblue connect
Kiemelt hírek