A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Horsch Joker

Stabil rövidtárcsa sekély, intenzív talajművelésreA rövidtárcsák nagyon elterjedtek, hiszen tarlóhántástól kezdve tarlóápoláson keresztül a magágy készítéséig be lehet vetni őket. A piacon szétnézve nagyon sokféle, sokszínű rövidtárcsával találkozunk.

Horsch Joker


A döntés, hogy melyikkel dolgozzunk, nem egyszerű. Messziről nézve nagyjából mind egyformának tűnnek. Azonban ha a Horsch Jokert közelebbről megvizsgáljuk, mégis nagyon sok különbséget találunk.

A Horsch kétféle rövid tárcsát gyárt. A Joker RT és CT vontatott, illetve függesztett kivitelben, 52 cm-es lapátmérővel, és a Joker HD vontatott kivitelű, 62 vagy 68 cm tárcsalappal.

Hol és melyiket használják a termelők? Sekély, intenzív talajműveléshez elég a kisebb átmérőjű tárcsalevél. A tarlóhántást sekélyen végezzük, és a Joker már 5 cm mélyen teljes munkaszélességben átvágja a talajt. Azonban aki kukoricatarlót is szeretne bedolgozni, annak általában a Joker HD jelenti a megoldást. Nézzük meg közelebbről a rövidtárcsa felépítését, hogy miért is lett ennyire kedvelt a piacon.

Joker RT – a vontatott kivitel

A Horsch első rövidtárcsája a Joker RT Classic volt, mellső támasztókerekekkel szerelve, két sor rövid tárcsa mögött található a henger és a futómű.

kep1 joker 6 rt clasic min

 A gép súlya 800 kg/m munkaszélesség, és a futómű hidroakkumulátoros csillapítással van ellátva, hogy minél egyenletesebben, nyugodtabban dolgozzon a földön. Mindezek ellenére néha bepattogott – úgy gondolom, ismerik ezt a jelenséget a termelők. A fejlesztések eredményeként ez a Joker RT esetében már nem történhet meg. Miért?

A Joker RT mélységtartása a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik. A vonórúd úszóban van, így a traktortól a billegéseket nem viszi át a tárcsára. Egy másik lényeges dolog, hogy a futómű bekerült a tárcsamező és a henger közé. Ennek a megoldásnak egyből két eredménye is lett: a gépet dupla hengerrel is tudjuk szerelni, és ami a legfontosabb, teljesen megszűnt 
a munka közbeni pattogás. A Joker RT 1 tonna/munkaméter súlya biztosítja, hogy kemény, kiszáradt talajokon is biztonságosan behatoljon a talajba. 

kep2 joker 5 rt minidrill vetoegyseggel min
A Joker RT-re a tárcsamező elé fel tudunk szerelni egy simítót vagy egy daraboló késhengert. A simítóval a szántások felszínét tudjuk lehúzni és tavaszi magágyat készíteni.

A késhengert a repce tarlóhántására fejlesztették. A repcét normál esetben körülbelül 2-3 cm mélyre vetjük. Ha a teljes keresztmetszetű tarlóhántást 5 cm mélyen tudjuk elvégezni, akkor a mélyre bekevert magvak nem fognak kikelni, vagy csak későn. 

kep3 joker 6 rt keshengerrel repce tarlon min

A késhenger segítségével el tudjuk végezni a teljes keresztmetszetű tarlóhántást már 2-3 cm mélyen is. A késhengert hidraulikusan nyomatjuk a talajba, a kő elleni biztosítása hidroakkumulátoron keresztül történik, így biztos, hogy bele is tud vágni a földbe, mert a tárcsa súlyát rá tudjuk terhelni, és ezáltal még a napraforgó vastag szárait is el tudja vágni.

kep4 joker 8 rt keshengerrel napraforgo tarlon min

Joker CT – a függesztett kivitel

A Joker CT hárompont-függesztésű tárcsa, hasonló minőségben dolgozik, mint a nagy testvér.

kep5 joker 3 ct min

Nagyon érdekes, hogy amíg a nyugati országokban a Joker CT nagyon megy, Magyaror­szágon ódzkodnak a függesztett munkagépektől, pedig nem 
kellene. A Joker CT-t együtt is lehet működtetni a Mono TG la­zítóval. Ez azt jelenti, hogy a tarlóhántással egy menetben elvégezzük a mély (kb. 35 cm) lazítást és a sekély, de intenzív művelést. 

mono 3 tg 08 min

Joker HD – a nagyméretű

A nagy mennyiségű, például kukoricaszár bedolgozására a Joker HD a legalkalmasabb a Horsch tárcsák közül. A felépítése megegyezik a Joker RT-vel, annyi különbséggel, hogy itt a méretek nagyobbak. Nagyobb a tárcsaátmérő, 62, illetve 68 cm, jóval nagyobbak a tárcsasorok és a henger közötti távolságok. Miért?

kep7 joker 6 hd kukorica tarlo muveles min

A tárcsák húzástávolsága 12,5 cm, 17° szögállással intenzív keverést biztosít. Az intenzív talajmunka azt jelenti, hogy a tárcsák a földet a szármaradványokkal együtt nagy mennyiségben magasra dobják, és az eldugulásmentes működés érdekében na­­gyobb kell, hogy legyen a távolság a tárcsasorok között. A Jo-­­­­­
ker HD nagyon nyugodtan jár.

A Joker RT-ben és HD-ben közös, hogy mindkét tárcsában 
a csapágyak karbantartásmentesek és kétsoros kúpgörgős csapágyakat szereltek! Ezek a csapágyak nagy oldalirányú erőket képesek megtartani, és hosszú élettartam jellemzi őket.
A Joker megoldja a termelő gondját, legyen szó tarlóhántásról vagy akár zöldtrágya bedolgozásáról – a Jokerrel mindig jól jár!

Szász Zoltán
06 30 743 0302


Címkék: rövidtárcsa, talajművelés, tarlóhántás, Horsch, Joker