TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Aprómag vetése forgóboronás vetőgéppel

Aprómag vetése forgóboronás vetőgéppel

Vető- és talajművelő gépek - 2019.01.19

Horsch Express KR vagy Pronto KR Magyarországon manapság igen kevés üzemben találkozunk forgóboronás vetőgéppel.

A forgóboronás vetőgépek nagy energiaigényűek, és az elmúlt tíz-tizenöt évben a mulcsos talajművelés térhódításának következtében a mulcsba vető kombivetőgépek kerültek előtérbe. Ilyen például a Horsch Pronto DC vagy AS vagy a Sprinter vetőgépek. A Pronto DC/AS-ben rövid tárcsa műveli a talajt, ezt követi a gumikerekes henger, amely tömöríti a felszínt, plusz magágyat készít, és ebbe vet a TurboDisc vetőcsoroszlya, amelynek végén a mélységtartó kerék egyben lehengereli a vetést. A Sprinter vetőgép egy különleges Duett csoroszlyával van szerelve, amely a vetőmagot ikersávba helyezi le, és akár műtrágyázni is tud.

vetőgép

Mi történik akkor, ha szárazabb az ősz, és nem sikerült a magágy készítése? Az igen rögös magágyból többszöri kompaktorozással, hengerezéssel próbálnak meg aprómorzsás talajt előállítani a termelők. Ez hol sikeres, hol nem, de még akkor is, ha sikerült valamennyire összetörni a rögöket, a traktor jól megtaposta előtte a talajt, és ezenfelül még ki is szárította az extraintenzív művelés. Az elmúlt ősz folyamán is találkoztunk nagyon sok ilyen területtel.

Mit lehet csinálni, hogy minél kevésbé szárítsuk ki a földet, vagy a másik extrém eset, amikor csapadékos az ősz, és a felszántott kukorica helyére búzát szeretnénk vetni? Úgy hiszem, mindenki előtt felvillan most az a kép, amikor a nyers hantos föld ott áll előttünk, és tűnődünk, hogy most akkor mi a kevésbé rossz, mit tehetünk azért, hogy magágyat készítsünk.

vetőgép

 

A sokféle művelet közül az egymenetes vagy csökkentett menetszámú talajművelés, magágykészítés és vetés tűnik a leg­­­­­­­­jobb megoldásnak.
Ezen műveletek egyike a forgóborona–vetőgép kombináció.

A Horsch palettáján nagyon rég óta megtalálható a Pronto 6 KR vetőgéptípus, amelyen két 3 méteres forgóboronát találunk ingaként felfüggesztve, amelyek egymástól függetlenek, lekövetik a talaj egyenlőtlenségét, így könnyebben vontathatók. A vetésről a TurboDisc vetőcsoroszlya gondoskodik.
A kisebb termelőkre is gondolva a palettán megtaláljuk az Express KR függesztett forgóboronás vetőgépet is.

 Pronto 6 KR

A vetőgépet nagyon egyszerű beállítani. A hengerhez viszonyítva állítjuk a forgóboronát csapszegek segítségével, ezenfelül a mélység- és a csoroszlyanyomás-állítás is hidraulikus úton történik, az első klipszek segítségével, a második pedig csapszeghatárolókkal.

A leforgatás az összes vetőgépnél egyforma és nagyon egyszerű. Az Expres 3, 3,5, 4 KR vetőgépeket akár osztott tartállyal is lehet kérni.

 Express 3 KR

 

Az Express KR, Pronto KR vetőgépekre a legújabb Horsch-fejlesztést, a szemenkénti adagolót is fel tudjuk szerelni, így a repce és a búza szemenkénti vetését is a legnagyobb precizitással el tudjuk végezni.

 Express 3 KR

Mindamellett, hogy a forgóborona igényli a lóerőt, ha jól összerakjuk a talajművelési és vetési technológiát, akkor nem jövünk ki jelentősen nagyobb üzemanyagköltséggel, ráadásul tökéletes lesz a magágy!

Ha megoldhatatlannak tűnő helyzettel állunk szemben a vetésnél – válaszunk az Express KR, nagyobb területekre a Pronto KR!

vetés

 

Szász Zoltán
30-7430302

Címkék: vetőgép, Horsch, Pronto KR, Express KR
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajnedvesség-megőrzés és kiváló minőségű vetés egyszerre?

Igen! A HORSCH-sal a lehető legkevesebb talajbolygatás párosul a legmagasabb technológiai színvonallal