TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Eke nélkül, gyorsan, precízen és kíméletesen

Eke nélkül, gyorsan, precízen és kíméletesen

Vető- és talajművelő gépek - 2018.09.02

A rosszul időzített, elmunkálatlan szántás komoly károkat okozhat talajainkban, ezért a jövő nem az ekéé – hangzott el a Väderstad idei, öt állomást érintő országjáró körútján. A svéd gyártó az alternatívaként kínált rövidtárcsái és kultivátorai mellett a Magyarországon is nagy sikernek örvendő nagy sebességű vetőgépeit is bemutatta.

Kereken húsz évvel ezelőtt, 1998-ban tartotta első szántóföldi bemutatóját Magyarországon a Väderstad, amely 
a két évtized alatt közel 4500 gépet értékesí--tett hazánkban. Idén Hajdúnánás, Túrkeve, Görcsöny, Sárvár és Szabadbattyán szolgált a demókörút helyszínéül, az AgrárUnió a hajdú-bihari település határában tekintette meg a felvonultatott gépkapcsolatokat.

A sokoldalú Ferox könnyű kultivátor a tavaly novemberi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon mutatkozott be a magyar közönségnek, és gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Díjban részesült. A 10–12 cm-es mélységben dolgozó, 5, 6, 7 vagy 9 méter munkaszélességben elérhető gép alapjának az NZ Aggressive magágykészítő kombinátor tekinthető, amelyből számos bevált részegységet is átvett. A Ferox azért született meg, mert igény mutatkozott egy kisebb súlyú, nagy munkaszélességű, sekély tarlóhántó kultivátor iránt. Ez az elsődleges feladata, de a szikesedésre hajlamos, nehezen művelhető talajok tavaszi művelésére is alkalmas, amikor szét kell „ütni” a kemény hantokat. A Ferox agresszívebb, intenzív rezgő mozgást végző kapái erre tökéletesen megfelelnek, és utána egy kombinátorral már kiváló magágy készíthető. A könnyű kultivátor alapfelszereltségként mellső CrossBoard simítóval van ellátva, valamint 5 vagy 6 kapasorral szerelhető fel, a bemutatóra elhozott Ferox 700-as végén pedig egy pálcás henger végezte a tömörítést.

Väderstad Ferox 700

Väderstad Ferox 700

A Väderstad Carrier rövidtárcsák az efféle eszközökön megszokott gömbsüveg helyett konkáv formájú CrossCutter Disc lapokkal dolgoznak. Ezáltal nem tömörítik a talajt, és forgatás helyett inkább aprítanak, porhanyítanak és kevernek. 
A viszonylag kisméretű, 470 mm átmérőjű levelek is arra szolgálnak, hogy adott haladási sebességnél nagyobb fordulatszámmal rendelkezzenek, így érjék el 
a kívánt hatást. A konkáv lapok ultrasekély műveléshez lettek kifejlesztve, és tökéletesen alkalmasak szántáselmunkáláshoz, valamint a takarónövény állományának felszámolásához. A 3 és 12,5 méter közötti munkaszélességű, többféle hengerrel rendelhető Carrier rövidtárcsák méterenként közel 900 kg súllyal rendelkeznek, és ez a tarlóhántás ideális eszközévé teszi őket.

A szántóföldi rendezvényen bemutatták a Carrier XL 525 rövidtárcsát is, s ennél a családnál az L és XL megnevezés nem a gép méretére, hanem az 51 és 61 cm-es lapátmérőkre utal. A 3,25–12,25 méteres munkaszélességben elérhető rövidtárcsák a „normál” változatoknál megismert konkáv lapokkal rendelkeznek, amelyek segítenek elkerülni a művelés során gyakran kialakuló tárcsatalpakat. A nagyobb tárcsaméret nagyobb mennyiségű szármaradvány mélyebb bedolgozására ad lehetőséget, s ez például kukoricánál igen célszerű. Mivel az egyes gépváltozatok kompatibilisek egymással, az 51-es és 61-es lapok igény szerint szerelhetők fel rájuk. Érdekesség, hogy az egyedi tárcsalapfüggesztés ellenére is lehetséges a szögállítás.

Väderstad Carrier XL 525

Väderstad Carrier XL 525

A kultivátorok a hetvenes évek óta szerepelnek a svéd gyártó palettáján, és már akkor rugós biztosítású kapákkal voltak felszerelve. A Cultus családot azzal a céllal hozták létre, hogy általa megvalósíthassák az 5–35 centiméter mélységű művelést. 
A gép sekélyen és mélyen is egyenletesen dolgozik, így alapműveléshez is használható, a szántást is ki lehet váltani vele. 
Az évek során egyre jobb kultúrállapotú és magasabb szervesanyag-tartalmú talajt eredményez, az egyenletes bekeverés révén hozzájárul a szármaradvány tökéletes lebomlásához. A 3 és 4 méteres kivitelben elérhető Cultus Cobra kapái 
a talajt nem fölfelé dobják, hanem maguk elé forgatják, és folyamatosan keverik. Gazdálkodók tapasztalata szerint hektá-ronként akár 600 mázsa érett szerves trágya is „eltüntethető” a kultivátorral. 
A keményfém betétes Marathon késhegyek extra hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az Opus kultivátorok kísértetiesen hasonlítanak a TopDown munkagépekhez, de azok tárcsasorát nélkülözik, hiszen erre számos gazdaságban nincs szükség. Az Opus különösen a kötött talajoknál bizonyul hasznosnak. Munkahengerrel biztosított kaparendszere a beállított kapanyomás révén a legtömörebb talprétegeket is képes felszakítani, akár 30-35 cm-es mélységben. Segítségével megvalósítható a forgatás nélküli alapművelés, de szükség esetén tarlóhántásra is használható. Hátsó hengere úszó pozícióban gurulhat a kapaszekció mögött, vagy akár a gép teljes súlya is ráhelyezhető, ezáltal agresszív visszatömörítésre, rögtörésre képes, nedves talajokon pedig kiemelhető vagy levehető, ilyenkor tehát nem végez munkát. Az Opus műtrágya-kijuttató rendszerrel van ellátva, fronttartállyal kiegészíthető, s a tápanyagot kétféle mélységbe, az alsóbb gyökérzónába is le tudja helyezni.

A nagy sebességű, precíz maglehelyezésre alkalmas szemenként vető gépek közül a Väderstad a Tempo F 6-ost hozta el a bemutatóra, amely pontosságát egyedi magtovábbító rendszerének köszönheti. Az adagolóházban körülbelül 3,5 bar nyomás uralkodik, és amikor a beérkező levegő találkozik a maggal, szabályosan „felpréseli” azt az adagolótárcsa furatára, így viszi tovább. Egy ponton aztán megszakítják a nyomást, emiatt ott leválik 
a tárcsáról a mag, ám a magvezető csőben már ismét a nyomott levegővel „utazik”, 
s végül a gép nagyjából 50 km/h sebességgel lövi a talajba. Valójában a magárokba belefekvő nyomókeréknek ütközik, s ez tapossa bele kíméletesen a talajba, utolsó szerkezeti elemként pedig a 25 mm-es zárókerék következik. A Tempo F változat 6 és 8 soros vontatott kivitelben készül, 
s 1250 és 1750 literes műtrágyatartállyal, 17 literes granulátumszóró tartállyal és 70 literes magtartállyal rendelkezik. A változtatható sortávolságú, vertikálisan 280 cm szélességűre összecsukható Tempo V 6–12 soros kivitelben érhető el.

Väderstad Tempo F6

Väderstad Tempo F6

Végezetül a nagy sebességű (akár 18-20 km/h-s) gabonavetésre alkalmas Rapid gépekről is szót kell ejtenünk, amelyek a kilencvenes évek eleje óta részei a svéd gyártó kínálatának. A hagyományos 12,5 centis gabona-sortávolságra vető eszköz 3, 4, 6 és 8 méteres változatokban kapható (Hajdúnánáson a kisebbik 300S szerepelt), és a kombiverziók a vetett sorok közé műtrágyát is képesek lehelyezni a kívánt mélységre. Az osztott tartály válaszfala több fokozatban állítható, így igény szerint változtatható a mag és a műtrágya aránya. Mivel a tárcsalap a haladási iránnyal 3 fokos szöget zár be, „daráló” mozgást végez, vagyis mindig kiváló, morzsás szerkezetű magágyat hoz létre a mag körüli zónában.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: szántás, Väderstad, Carrier XL 525, Tempo F6, Ferox 700
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érkezik a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 ...