TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A vetésnél már eldől a növény sorsa I.

A vetésnél már eldől a növény sorsa I.

Vető- és talajművelő gépek - 2018.03.02

A sikeres vetés a jó magágykészítéssel kezdődik. De ugyanilyen fontos a megfelelő tőtávolság kialakítása is, valamint az egyenletes vetésmélységé, amely elengedhetetlen az egyöntetű, robbanásszerű keléshez.

A január végi AGROmashEXPO–Agrár-gépShow kiállításon annak jártunk utána, hogy gépgyártó és gépforgalmazó partnereink milyen eszközöket kínálnak 
a szakszerű és eredményes vetéshez.

Alacsonyról leejtett magok

Az Amazone szerint a jó vetés növényfaj-tától függően mást és mást jelent. A kukorica esetében például minél alacsonyabbról kell leejteni a vetőmagot, hogy kevesebb mozgási energiát tudjon gyűjteni, így puhábban érkezzen a földre, és ne guruljon el. Ez az egyenletes tőtáv titka, ami mellett legalább ugyanilyen fontos 
a vetésmélység egyenletessége is.

A gabonákhoz mechanikus és pneumatikus gépeket egyaránt kínál a német gyártóvállalat. Az előbbieket kis (3–4 méteres) munkaszélesség esetén választják a legtöbben, ezek egyszerűbben áttekinthetők és szervizelhetők, míg a pneumatikus változatok közül a 4 méter fölöttiek fogynak nagyobb számban. Külön ki kell emelni a 3, 3,5, 4 és 6 méteres munkaszélességben kapható Cirrus vontatott kombinált gabonavető gépet, amelynél a 6003-2 és a 6003-2C típusú, 6 méteres vetőkombinációkat már az új, 380 mm átmérőjű TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlyával szerelték fel. Ez a hazai piacon is sikeres lehet, mert nagyobb nyomást lehet kifejteni rá, jobban átvágja a szármaradványt, így valóban a talajba teszi le a magot. A csoroszlyanyomás fokozatmentesen, hidraulikusan 15–100 kg között változtatható.

Amazone Cirrus vontatott vetőgép
Amazone Cirrus vontatott vetőgép

Elektromos hajtással

Az AXIÁL Kft. standján kétfajta elektromos hajtású vetőgépet is kiállítottak, és nem véletlenül, ugyanis a bajai központú cég ebben a technológiában látja a jövőt. A gazdák jól és könnyen beállítható és szabályozható, megbízhatóan működő gépeket keresnek, s ezek közül idehaza a 6 és 12 soros konfigurációk fogynak a legjobban. A januári AGROmashEXPO–AgrárgépShow standján egy olyan 6 soros változatot is megtekinthettek a látogatók, amelynél csak a vetőelemek hajtása volt elektromos. Viszont ezzel is megoldható már a soronkénti szakaszolás, és fontos előnye, hogy a lánchajtású vetőgépeknél könnyen fellépő szlip itt egyáltalán nem jelentkezik. A hatszög tengely már csak 
a granulátum- és műtrágyaszóró tartályokat hajtja meg, de a következő változatoknál ezek is elektromosak lesznek, sőt a 8 soros verziónál már most ezt a megoldást alkalmazzák. A 6 soros gép műanyag műtrágyatartályt kapott a korábbi fém helyett, így nem jelent veszélyt a vízbázisú festéstechnológia a belehelyezett műtrágya miatt.

A korábbi NG Plus 4 vetőelemhez képest az NG Plus M már lényeges különbségeket mutat. A beépített lengéscsillapító révén gyorsabbá válik a vetés, ami ma fontos elvárás a gazdák részéről. A Monosem gépek 6–8 km/h között nagyon pontosak voltak eddig is, de így már 9–11 km/h munkasebességnél is azok, mert nem tud „bepattogni” a vetőkocsi, és ezáltal elkerülhető a tőszámingadozás. Az AXIÁL felfogása szerint nemcsak a megfelelő tőtávolság biztosítása fontos feladat, hanem az egyenletes vetésmélységé, mert a kukoricának például 6-8 leveles koráig eldől a sorsa, és ha addig egyforma az állomány, akkor később sem lesz nagy probléma a növényekkel. Az egyöntetű, robbanásszerű kelés biztosítása ehhez viszont elengedhetetlen.

Az elektromos hajtású vetőgéppel a vál-tozó tőszámú vetés is kivitelezhető, ami további előnyt jelent. A menedzsmentzónákra osztott vetési térkép alapján a gép gyengébb minőségű talajon visszavesz a magmennyiségből, így a kikelő növényeknek nagyobb tenyészterületük marad a megfelelő fejlődéshez. A Monosem jelenlegi piaci részesedése 20–25 százalék a maga szegmensében, és ennek 15 százalékát teszik ki az elektromos hajtású változatok. Az AXIÁL célja az, hogy az arányt már jövőre 30 százalékra emeljék.

Monosem vetőgép NG Plus M vetőelemekkel
Monosem vetőgép NG Plus M vetőelemekkel

Mobil csávázógép

A leginkább permetezőiről ismert Farmgép Kft. a vetéshez is tud eszközt kínálni a gazdálkodóknak. A Mobitox mobil csávázógép elsősorban olyan nagyobb üzemek részére ajánlott, amelyek csökkenteni szeretnék a vetőmaggal kapcsolatos költségeiket, illetve ellenőrizni kívánják az előállítást. A teljesen automata üzemű, 4–20 tonnás kapacitású berendezés folyamatos üzemre képes, és 100 százalékos vegyszerfedettséget biztosít a magok számára. Alkalmas gabonafélék, hüvelyesek, ipari növények és egyéb kultúrák vetőmagvainak nedves csávázására. A garmadában tárolt magokat felszedi, csávázza, majd a szállítójárműbe, zsákba rakja, esetleg vissza a földre. Szinkronizáló automatika vezérli a mag- és vegyszeradagolást a beállított teljesítményértékeknek megfelelően. A gép előrehaladása közben a felhordó elkezdi feltölteni a magtartályt, és amikor a magszint eléri a két első érzékelőt, az automatika beindítja a csávázást. Ha pedig a magszint eléri a felső érzékelőt, az önjárás rögtön kikapcsol, és a gép álló helyzetben csáváz mindaddig, amíg a magszint a középső érzékelő szintje alá nem süllyed. Ekkor az önjárás ismét bekapcsol. Biztonsági funkcióként a csávázás bármelyik feltéte-lének kimaradásakor a gép automatikusan kikapcsol, és hibajelzést ad a probléma forrásáról. A Mobitox meghosszabbított kihordócsigája Big-Bag zsákok töltéséhez is ideális, opcióként pedig cserélhető 
zsákolóadapter és surrantó kérhető a berendezéshez. A gép műanyag porfestést kapott az összes fémrészen, és a dugattyús adagolószivattyút is nehéz igénybevételhez tervezték. A beöntőszűrős PE vegyszertartály 120 liter kapacitású.

Mobitox mobil csávázógép
Mobitox mobil csávázógép

Gondos magágykészítés

A sikeres vetés alapja a gondosan előkészített magágy a Horsch felfogása szerint. Következő lépésként a vetőmagot jól be kell ágyazni a talajba, és különösen ügyelni kell a megfelelő vetési mélységre. A szemenkénti vetésű búzát például azért nem szabad mélyre tenni, mert akkor 
a bokrosodási pontja is mélyre kerül, de a kukoricánál is éppolyan fontos a pontos mélységtartás, hogy a növények minél egyöntetűbben keljenek. A később kikelő egyedek számára a többiek konkurenciának számítanak, ami egyértelműen terméscsökkenéshez vezet. Az egyenetlen vetési mélység kiküszöbölésére fejlesztette ki a német gyártócég az AutoForce automatikus csoroszlyanyomás-szabályzó rendszert. Ez a vetőkocsi paralelogrammás szerkezetén lévő munkahenger segítségével avatkozik be és változtatja meg a csoroszlyanyomást, olyan módon, hogy a mélységtartó kerékre eső súly mindig állandó legyen.

Az idehaza az AXIÁL Kft. által forgalmazott gépeivel a Horsch már akár a szemenkénti búzavetést is meg tudja valósítani, bár ez professzionálisabb szintet képvisel a gazdálkodásban. Gyakorlati tesztek alapján 10 százalékos többlettermés is elérhető ezzel a technológiával, viszont jobban oda kell figyelni a magágyra, kalibrált vetőmagra van szükség, az átlagosnál jobban bokrosodó fajtára, alacsony csíraszámra (1,5–2 millió mag/ha), valamint korai vetésre. Kukorica után (október–novemberben) tehát nem lehet szemenként búzát vetni, ezt minden termelőnek figyelembe kell vennie.

Kevesebb munkaművelettel: Horsch Pronto
Kevesebb munkaművelettel: Horsch ProntoSzerző: AgrárUnió

Címkék: vetőgép, vetés, Amazone, Horsch, Axiál Kft., Farmgép Kft., csávázógép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Parlament előtt az agrár salátatörvény

A termőföldek fokozott védelemét, az öntözéses gazdálkodás támogatását és az adminisztrációs terhek csökkentését ...