A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Nem kell okosnak lennie a traktornak, ha van egy ilyen eszközünk (+videó)

Egy okos hárompont-függesztőszerkezet lehetővé teszi a precíz munkavégzést akkor is, ha a traktorunk nincs felszerelve az ehhez szükséges eszközökkel. Az erőgép „imbolygó” mozgását kiegyenlítő berendezés révén a munkagépünk nyílegyenesen haladhat a sorokon.

Nem kell okosnak lennie a traktornak, ha van egy ilyen eszközünk (+videó)


Okos hárompont-függesztőszerkezetet fejlesztett ki a német Reichhardt cég. A PSR Slide nevű rendszer lényegében egy masszív keret, amelyet a traktor hátuljára rögzítenek. Ebbe van integrálva egy 30 cm-es oldalsó elmozdulásra képes mechanizmus, amely szintén egy hárompont-függesztőszerkezet, vagyis ehhez kell csatlakoztatni a használt munkaeszközt.

Az erőgépet szokás szerint a kezelő irányítja, miközben a csúszó mechanizmus folyamatosan kiegyenlíti a traktor mozgását, így a munkaeszköz valóban nyílegyenesen halad előre, és nem áll fenn a veszélye a sorokban lévő növények károsításának. Azt is mondhatjuk, hogy ebben az esetben nem az erőgép automata kormányzású, hanem – a PSR Slide rendszer révén – az utána kapcsolt munkagép.

Mindez komoly előnyt jelent olyan munkafolyamatoknál, ahol nagy precizitásra van szükség, ám a traktorunk nincs felszerelve az ehhez szükséges eszközökkel. A csúszó mechanizmus GPS-alapú, RTK-pontosságot biztosító berendezés, amely különféle szenzorokkal is fel van szerelve a még nagyobb megbízhatóság érdekében.

A PSR Slide rendszer németországi ára 15 ezer euró. Az eszköz L változata 0,25 t nettó tömegű, emelési kapacitása 1,5 t, míg az XL verzió 0,58 t tömegű, és 4 t teljesítményű. A keret szélessége 163 cm.

Videó:

Szerző: AgrárUnió

Címkék: növénytermesztés, traktor, precíziós gazdálkodás, GPS, Reichhardt, RTK