TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Horsch Terrano GX – az egyik legmodernebb és leguniverzálisabb Horsch szántóföldi kultivátor

Horsch Terrano GX – az egyik legmodernebb és leguniverzálisabb Horsch szántóföldi kultivátor

Vető- és talajművelő gépek - 2018.02.03

A Horschnál minden évben találkozunk új fejlesztésű gépekkel, mind a vetőgépek terén, mind 
a kultivátoroknál. A legújabb fejlesztés a Terrano családban 2017. ősz folyamán jött ki, és a Terrano GX nevet kapta.

A Horsch Terrano GX a modulárisgép-koncepción alapul, 4, 5 és 6 m munkaszélességekben. Felhasználási szempontból 3 vagy 4 gerendelyes felépítésű lehet. Az elmúlt néhány évben a négygerendelyes kultivátorok zöme dupla lezáróhengerrel került a földekre. A Terrano GX-nél mostantól a háromgerendelyes változatot is lehet dupla lezáróhengerrel szerelni. Az univerzális kultivátort 85 cm-es hasmagassággal szerelik a még nagyobb áteresztőképesség érdekében, így eltömődésmentesen dolgozik még a legnehezebb körülmények között is. Munkamélység-állítása a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik, így a mélységtartás nagyon pontos még egyenlőtlen talajfelszín mellett is.

Három- vagy négygerendelyes legyen a Terrano GX?

Azon termelők, akiknél a vetésforgóban kisebb a kukorica aránya, közepes mennyiségű szármaradvány található a felszínen, a háromgerendelyes kultivátorral az összes munkát el tudják végezni. A keverés, átömlő-keresztmetszet, egyengetés és visszatömörítés magas színvonalon valósul meg.

Terrano GX 4.4

Ha nagyon nagy mennyiségű szármaradványt kell bedolgozni, és mindezt lehetőleg egy munkamenetben és nagyon jól elteríteni, ott a négygerendelyes kultivátor mutatja meg az erősségét a hosszabb vázszerkezete révén. A négygerendelyes kultivátor eltömődésmentességét még nagy mennyiségű kukoricaszár-tömeg mellett is a nagy, 123 cm-es kapaosztás biztosítja. Mindkét gép húzástávolsága 30 cm.

Mekkora vonóerőt igényel a Terrano GX?

A négygerendelyes GX körülbelül 15%-kal nagyobb vonóerőt igényel, mint a háromgerendelyes, ugyanabban a munkamélységben. A plusz vonóerőigény abból adódik, hogy a talaj és a növényi maradványok a több kapamezőnek köszönhetően hosszabb ideig tartózkodnak a gépben.

A Terrano GX szériában erőátviteli rendszerrel van ellátva, ez 1,2 t terhelést ad át a traktorra. Ennek a rendszernek a segítségével megnövelhető a traktor hátsó tengelyére eső súly, így jobban fog a traktor, jobban le tudja adni a vonóerőt a talajra.

Mit jelent a TerraGrip 3 L kapabiztosítás?

Ez az újratervezett TerraGrip nyírócsavarmentes kapabiztosítás, a rugós tag fekvő állapotban 550 kg kioldóerővel rendelkezik, és a kapa még így is képes 30 cm magasra kinyílni. A nagy kinyílóerő azért szükséges, hogy a kapát és annak szögét hosszasan megtartsa, így biztosítható a könnyű vontathatóság. Abban az esetben, ha valamilyen ellenállásba ütközik, ami miatt ki kell emelkedni, a kapa kinyílóereje 550 kg-ról lecsökken 175 kg-ra (30 cm kiemelkedésnél).

Terrano GX 5.4

Milyen kapavariánsokkal szerelik a Terrano GX-et?

A jól bevált MulchMix kaparendszer 
a szármaradványok intenzív bekeverésére és mélyművelésre lett kifejlesztve. A nagy, 600 mm kapasugárnak köszönhetően a talajt nem préseli össze, így megmarad a struktúrája. Mindegy, hogy milyen mélységben dolgozunk, a kapa soha nem áll derékszögben a talajra, ez alacsonyabb vontatási igényt biztosít, óvja a talaj szerkezetét és kevesebb üzemanyagra van szükség. Abban az esetben, ha csak lazítani akarunk, és nincs igény az intenzív keverésre, akkor a MulchMix kaparendszer helyett használhatjuk az LD vagy ULD kapákat, amelyek 25 cm mélységig teljesen átlazítják a talajt.

A futómű most már nemcsak a négygerendelyes gépben került előre a kapamező és a henger közé, hanem a háromgerendelyesnél is, ez biztosítja, hogy dupla hengerrel is tudjuk szerelni.

A kapamező és a henger között található még az egyengető tárcsasor is, amely az egyenletes talajfelszínt biztosítja.

Terrano GX 6.3

Milyen hengerekkel szállítják a Terrano GX-et?

A Terrano GX-ben megtalálhatók az eddig ismert Horsch hengerek, mind az egysorosak, mind a duplák. Ezenfelül a Horsch a 2017-es évben kifejlesztette a SteelFlex hengert, amely az SD és az új RingFlex hengerből tevődik össze. Az első sor SD henger mélynyomó, vagyis mélyre tömörít, a második sorban a RingFlex szélesen, sekélyen, és finom, laza felszínt hagy maga mögött.

Az AgrárGépShow kiállításon a Terrano GX kultivátor mint újdonság az Axiál Kft. standján volt megtekinthető. 




Szerző: szász

Címkék: kultivátor, Horsch, Terrano GX
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án