A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Kiállták a három próbát – Nagy Talajművelő Show

Szentlőrinc, Tordas és Hajdúböszörmény adott helyet idén 
a Nagy Talajművelő Show nevű gyakorlatibemutató-sorozatnak, amelyen nemcsak talajmunkagépeket, hanem szántóföldi permetezőket és gabonavetőgépeket is láthattak az érdeklődők. A Kverneland, Lemken és Vogel-Noot márkájú eszközöket 
az Agro-Békés Kft. által forgalmazott Case IH traktorok húzták végig a földeken.

Kiállták a három próbát – Nagy Talajművelő Show


Lapunk a show utolsó állomáshelyén, a Béke Mezőgazdasági Kft. búzatarlóján, a hajdúböszörményi határban tekintette meg a kínálatot augusztus 14-én. A vályog típusú, közepesen kötött talaj június vége óta szinte egyetlen csepp esőt sem látott, s július közepétől semmiféle munkát nem végeztek rajta, így igazán próbára tette a felvonuló gépkapcsolatokat. A megfelelő vonóerőről a Case IH traktorok gondoskodtak, amelyek közül hatfélét is bemutatott a békéscsabai székhelyű Agro-Békés Kft. Az ekéket általában Puma 170-esek húzták, a 7 fejes Lemken Diamant 11 elé azonban egy Magnum 315-öst kötöttek, s a hathengeres, 8700 cm³-es hajtómű szépen meg is birkózott a feladattal. Sokan voltak kíváncsiak nagyobb testvérére, a Magnum 340-esre is, legfőképpen arra, hogyan teljesít a gumihevederes hátsó járószerkezetű Rowtrac változat a kiszáradt, poros földön. A permetezőkhöz a kisebb teljesítményű Maxxum 115 és 120 CVX típusok is elegendőnek bizonyultak (az utóbbinál a CVX betűsor a fokozatmentes váltóra utal) s jutott némi epizódszerep a kissé régebbi gyártmánynak számító MX 255-ös traktornak is.

TerraPak

A TerraPak hengerrel ellátott TerraFlex 500 grubber minimális karbantartást igényel

„A bemutatóra a hagyományosabb, jól bevált eszközeinket hoztuk el – kezdett bele a kínálat ismertetésébe Gazsi Zsolt, a Vogel-Noot Mezőgépgyár Kft. értékesítési vezetője, akit a show előkészületei közben sikerült szóra bírnunk. – Bemutatunk egy függesztett váltvaforgató ekét, egy ötméteres vontatott rövidtárcsát, egy hasonló munkaszélességű szántóföldi kultivátort, egy mélylazítót, valamint egy forgóboronával kombinált gabonavetőgépet. Szerencsére azt mondhatom, hogy az előző két helyszínen az összes munkagép egyformán érdekelte a gazdákat, akik kifejezett igénylik, hogy azonos körülmények között hasonlíthassák össze a konkurens termékeket. Szentlőrincen szemerkélt az eső, Tordason viszont rendkívüli szárazság, meleg volt, itt pedig hihetetlenül száraz a talaj, vagyis egyik helyen sem tapasztalhattunk optimális feltételeket. De ez nem is baj, így legalább mindegyik eszköz megmutathatja, mire képes.” A Vogel-Noot réselt kormánylemezes váltvaforgató ekéje a 115 cm-es ekefejosztás és 82 cm-es vázmagasság révén hatalmas átömlési keresztmetszettel rendelkezik, a tárcsás csoroszlya határozott barázdafalat alakít ki, s előhántóval ősszel a kukoricában is ideális munkaeszköznek számít. A TerraDiscpro rövidtárcsa az agresszív szögállású, 510 mm-es csipkézett tárcsalapjaival, gumibakos felfüggesztésével, rugós ujjas terelőivel és ékgyűrűs lezáró hengerével nemcsak univerzális, de szinte elnyűhetetlen talajmunkagép is. A rugós vagy merev szárú kapákkal, fokozatmentesen állítható tárcsasorral és TerraPak hengerrel ellátott TerraFlex 500 grubber szintén minimális karbantartást igényel, s a hosszú élettartam jellemzi a megfordítható lazítóbetéttel rendelkező TerraDig XXS mélylazítót is, amellyel akár 65 cm-es mélységben is lehet dolgozni, bár leginkább a 30–50 cm-es tartományban érdemes alkalmazni. Az utolsóként felvonultatott MasterDrillpro A 300 vetőgépnél egy forgóborona végzi a talaj-előkészítést, s az 1400 literes magtartállyal, dupla tárcsás vetőcsoroszlyákkal és pergés elleni lemezvédelemmel ellátott munkagép alig 150 LE vonóerőigénnyel is beéri.
Bemutatott munkagépek –Vogel-Noot
• 
c-plus XS 1150 függesztett váltva-forgató eke
• 
TerraDiscpro rövidtárcsa
• 
TerraFlex 500 szántóföldi kultivátor TerraPak hengerrel és TerraLift eszközhordozóval
• 
TerraDig XXS mélylazító
• 
MasterDrillpro A 300 forgóboronával kombinált gabonavetőgép

„Minden évben megpróbáljuk bemutatni a talajművelés, a permetezés- és vetéstechnika egy-egy jeles képviselőjét. Idén elsősorban a szántásra helyeztük a hangsúlyt, hiszen a palettánkon ez a legfontosabb eszköz – foglalta össze röviden a törekvéseiket Szűcs Andor, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője. – A meleg, aszályos időjárás miatt a gazdálkodók ugyanakkor egyre fokozottabban érdeklődnek a vízmegőrző technológia iránt is. Annak ellenére például, hogy ezen a környéken hetek óta nem esett eső, egy 8-10 cm-es munkamélységben járatott rövidtárcsa, majd utána egy 25-30 cm-es mélységben dolgozó kultivátor tökéletes repcetalajt tud készíteni akár egy szóló vetőgép számára is.” A fő attrakciónak számító, réselt kormánylemezes, segédgerendelyes, 7 vasú váltvaforgató ekét a cég a nagyobb gazdaságok számára ajánlja. A 120 cm-es ekefejosztás és a 90 cm-es gerendelymagasság folyamatos és eltömődésmentes munkát tesz lehetővé, s a páncélozott (és önélezőn kopó) orrbetétek, ekevasak – vagyis a legnagyobb igénybevételnek kitett alkatrészek – élettartama körülbelül háromszorosa a korábbiakénak. A két fő tarlóápoló gépet, a Rubin rövidtárcsát és a Karat kultivátort mindig szívesen mutatják be a gazdáknak a „kék márka” képviselői, hiszen ezek folyamatosan nagy sikernek örvendenek. A Rubin 736 mm átmérőjű, 330/165 mm kiosztású csipkés tárcsái (amelyeknél közel 2,5 mázsa súly esik minden levélre) könnyed áramlást biztosítanak, és kiváló az öntisztulásuk is, a hosszú élettartamot pedig a gondozásmentes csapágyazás garantálja. A Karat három sorban elhelyezett kapái agresszívan támadják a talajt, a lezárást és visszatömörítést pedig a hátsó ékgyűrűs henger végzi el. A Compact-Solitair vetőgép-kombináció tagjai közül a Lemken ezúttal a 3 m-es munkaszélességű változatot hozta el, de az eszköz akár 6 m-es kivitelben is elérhető. A sort egy jó felszereltségű, GPS-vezérlésű, ISOBUS-os permetező, a Primus 35 zárta, amely 
24 m-es szakaszolható kerettel, 3300 literes vegyszeres (plusz 250 literes tiszta vizes), üvegszál-erősítésű tartállyal, illetve hatékony göngyölegelmosóval rendelkezik, és az utolsó cseppig képes összegyűjteni a permetszermaradékot.

Diamant 11

A Diamant 11 váltvaforgató ekének a réselt kormánylemezes, 7 fejes változatát mutatták be
Bemutatott munkagépek Lemken
• 
Diamant 11 váltvaforgató eke
• 
Rubin 12 rövidtárcsa
• 
Karat 9 szántóföldi kultivátor
• 
Compact-Solitair 9 vetőkombináció
• 
Primus 35 vontatott permetező
„Az egyik kiemelt eszközünk az Accord u-drill vetőgép, amely a legutóbbi Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon nagydíjas termékként szerepelt, de az igazi megmérettetése most következik. Tavasszal kevésbé jellemző az ilyen beruházás, az tehát, hogy mennyire vonzó a gazdák számára, a nyári–őszi időszakban dől majd el– mondta el lapunknak a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője, Nagy-György János. – Újdonság a sávos műveléshez kapcsolódó Kultistrip munkagép, amely akár 45 cm-es kultúrákhoz, repcéhez vagy cukorrépához, de a hagyományos 75 cm-es kultúrákhoz is képes a sávokat elkészíteni. Természetesen ez speciális termék már a technológiát tekintve is, az alkalmazása különleges felkészültséget igényel a termelők részéről. Viszont azok az innovatív gazdák, akik a korábbi új technológiák elterjesztésében, használatában élen jártak, most is komolyan érdeklődnek iránta.” A norvég gyökerű cég hazai képviselete a méltán népszerű Qualidisc rövidtárcsa 5 méteres változatát, valamint az Ikarus permetező egy korábban még nem látott keretfajtáját is bemutatta a rendezvénysorozaton.
Komoly érdeklődést váltott ki a vált-vaforgató ekékre szerelhető Packomat S szántáselmunkáló is, amelyről a show előtt a gazdák csupán találgatni tudták, hogyan is működik. A megoldás egyszerű, de nagyszerű: a traktor az eke mellett húzza a már felszántott talajon, majd a táblavégi fordulónál az eke teljesen átfordul, a Packomat viszont csak „átúszik” fölötte, vagyis átkerül a túloldalra, ám megtartja eredeti állását.
Bemutatott munkagépek –Kverneland
• 
Kverneland LB függesztett váltvaforgató eke + Packomat S szántáselmunkáló
• 
Kverneland Qualidisc T 5000 rövidtárcsa
• 
Kverneland Kultistrip sávművelő
• 
Kverneland Accord u-drill 6000 mulcs-vetőgép
• 
Kverneland Rau Ikarus S38 vontatott szán-tóföldi permetező HC 18 m-es szó-ró-kerettel

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: