A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

MTZ traktorok Caterpillar-motorokkal

Traktorok - 2021.02.27

EU-kompatibilisek lesznek hamarosan az MTZ új traktormodelljei. A negyedik negyedévtől Caterpillar-erőforrásokkal felszerelve árusítják majd őket az Európai Unióban.

MTZ traktorok Caterpillar-motorokkal


Az MTZ traktorgyártónak gyakran jelent gondot, hogy a hazai (fehérorosz), illetve orosz és más keleti piacokon jóval enyhébbek a motorokra vonatkozó károsanyag-kibocsátási előírások. Az ott megfelelő gépek így értelemszerűen nem mindig értékesíthetők az Európai Unióban, ehhez komoly átalakításra van szükség.

Ebben sietett most segítségükre az amerikai Caterpillar, amely megfelelő erőforrásokat biztosít a belorusz traktorokhoz. Egészen pontosan öt MTZ-modell kapta meg a közelmúltban az uniós jóváhagyást, mégpedig a 952.7, 923.7, 1025.7, 1220.7 és 1221.7 erőgépek. A gyártó úgy kalkulál, hogy 2021 májusában 100 darab Caterpillar-motorhoz jut hozzá, vagyis ekkora mennyiséggel kezdheti meg az EU-s forgalmazást.

Az erőforrások természetesen megfelelnek a legszigorúbb, Stage V emissziós normáknak. Az MTZ szerint júniusban már lesznek ezekkel felszerelt traktorai, a tömeggyártást viszont csak a negyedik negyedévben tudják elkezdeni. A kooperációt és forgalmazást ugyanakkor megnehezíti, hogy az EU és az USA is szankciókat tervez azon belorusz vállalatokkal szemben, ahol kemény retorziókkal büntették a politikai tiltakozókat.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: traktor, motor, MTZ, Stage V, Caterpillar, Fehéroroszország