Új Rostselmash traktorgyár készül

2020.03.07

Évente 15–20 százalékkal növekedtek az orosz Rostselmash traktoreladásai az utóbbi időkben, emiatt a vállalat új gyárat épít odahaza. A bővítés révén hamarosan egy új családdal, a 170–250 LE-s RSM 1000-rel kedveskednek majd az európai gazdáknak.

Új Rostselmash traktorgyár készül


Új traktorgyárat épít az erőgépeket, kombájnokat és önjáró silózókat előállító orosz Rostselmash. Az üzem barnamezős beruházásként készül el Rosztov-na-Donu város külterületén, egy 14 hektáros területen. A bekerülési költséget 30 millió fontra becsülte a Profi.co.uk szaklap, míg a gyártócég némileg kevesebbre, 2–3 milliárd rubelre (ez 6–8 milliárd forintot jelent). Az átadásra 2023-ban kerül sor, és a tervek szerint műszakonként 10–15 mezőgazdasági erőgépet állítanak majd itt elő.

A Rostselmash tájékoztatása szerint évtizedek óta nem került sor ilyen mérvű beruházásra az orosz mezőgépgyártásban. A traktorgyár számára kiszemelt területen mintegy 62 ezer négyzetméternyi régi ipari létesítmény vár felújításra, átalakításra. A Rostselmashnak Kanadában is van egy – nem túl új – gyártóüzeme, amelyhez a Buhler Versatile 2007-es felvásárlása révén jutott hozzá. A vállalat munkáját némileg bonyolultabbá teszi egy 2015-ben született orosz kormányrendelet, amely a traktorokat és kombájnokat csak akkor ismeri el hazai gyártmányként, ha a készítésük során legalább 14 munkafolyamat a határokon belül történik. Az új üzem ennek a követelménynek is megfelel.

rostselmash

A Rostselmash jelenlegi éves kibocsátása maximum 1000 traktorra rúg, amely még a szovjet időkből származó „örökség”, így a kapacitásbővítés előbb-utóbb elkerülhetetlenné vált. Annál is inkább, mivel az eladásaik évente 15–20 százalékkal nőnek, a márka odahaza, a szovjet utódállamokban, valamint Európában és Afrikában számít különösen népszerűnek. A Rostselmash azt tervezi, hogy a Kanadában 2019-ben gyártani kezdett (Kubota, illetve Versatile Nemesis márkanéven forgalomba hozott), 170–250 LE-s traktorok gyártását is hamarosan Oroszországba telepíti, és RSM 1000 néven kínálja majd az európai gazdáknak.

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE