A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Zetoron innen és túl

Zetoron innen és túl

Traktorok - 2019.11.23

Egytől egyig kiváló ár-érték arány jellemzi a forgalmazott gépeket A debreceni Farmer-Expón nemcsak új Zetor traktorokat, de nagy sebességű szemenkénti vetőgépet, bálázót és mezőgazdasági szoftvereket is láthattunk a Zetor-Vas Kft. standján. Hírt hallottunk egy jövőre érkező izgalmas újdonságról is.

Zetoron innen és túl


Komfortos munkavégzés

A Zetor traktorok új generációját hozta el a Farmer-Expo szakkiállításra a nyíregyházi központú Zetor-Vas Kft. A legnagyobb erőgép, a Crystal HD 170 két éve került piacra, de Debrecenben ennek már a frissített, továbbfejlesztett változatát láthatták a gazdák. A meghajtásról hathengeres, 6000 köbcentis, 171 LE-s Deutz motor gondoskodik, amely kielégíti a Stage IV emissziós előírásokat. A rugózott híd és fülke, a feljebb emelt kabin és az ergonomikusabb belső mind a kezelő kényelmét hivatott szolgálni. A 30/30 fokozatú, ECO 40 váltóművel szerelt traktor 1750 fordulat/percnél éri el a 40 km/h sebességet. Ez a műszaki megoldás nemcsak csendesebb üzemet, de akár 20 százalékos gázolaj-megtakarítást is eredményez (az erőgép üzemanyagtartálya 300 literes). A Zetor Crystal HD 170 „nyugatias” hatását erősíti a PowerShift váltó, a PowerShuttle hidraulikus irányváltó, a PowerClutch elektromos kuplung és a Bosch hidraulika is, míg a hátsó TLT 540/540E/1000/1000E fordulatszámmal működhet.

Ifjabb Vas Ottó ügyvezetőtől megtudtuk, hogy létezik olyan 1000 hektáros ügyfelük Hencidán, aki évente rengeteg üzemórát tesz bele a traktorba, mert művelőkerékkel is használja, általában a sorközművelést is ezzel végzi. Kisebb gazdaságoknak viszont inkább a Zetor Major CL 80 ajánlott, amely négyhengeres, 2925 köbcentis, 75 LE-s (Stage IIIB emissziós szintű) Deutz motorral rendelkezik. Ez az első erőgépe a cseh gyártónak, amely az olasz Pininfarina dizájnstúdió keze nyomát viseli magán. A traktor fűkaszáláshoz, rendsodráshoz, bálarakodáshoz és más hasonló feladatokhoz egyaránt ajánlott, a megbízható, strapabíró, egyszerű technikával rendelkező, 12/12-es mechanikus váltóval felszerelt, klímás géppel változatos körülmények között is komfortos és hatékony a munkavégzés. Akár HS változatban (elektronikus irányváltóval, PowerShifttel) is elérhető.


Gaspardo és McHale 
is a kínálatban

A Zetor-Vas Kft. kínálatában már régóta szerepelnek a Gaspardo szemenkénti vetőgépek is, amelyek most a vadonatúj, nemzetközileg díjazott fejlesztésű Chrono vetőegységgel is elérhetők. Ez 
a furatokkal ellátott, elektromosan meghajtott vetőtárcsán vákuumos adagolást végez, a vetőcsőben pedig sűrített levegő gyorsítja fel és lövi a magbarázdába a vetőmagot, ahol egy felfogótárcsa fékezi le és nyomja a talajba. A kukorica, napraforgó, borsó, szója és repce (direkt) vetésére alkalmas, akár 15 km/h munkasebességű gép jellemzője az egységesen állítható csoroszlyanyomás. Míg a Gaspardo korábbi vetőgépei kardános meghajtásúak voltak, itt minden soron külön elektromos motor helyezkedik el. Jelenleg 8 soros, vontatott változatban érhető el, 1600 literes magtartállyal.

Gaspardo Chrono

Gaspardo szemenkénti vetőgép, Chrono vetőegységgel

A nyíregyházi forgalmazónál fél évtizede már a zöldsor-specialista McHale termékei is elérhetők. A Farmer-Expón a V660 változókamrás, szeletelős bálázót állították ki, amelyet a bérmunkát végző gazdák is szívesen használnak, hiszen a 70–168 cm között változtatható bálaátmérővel bárki igénye kielégíthető. A szeletelőegység 15 késből áll (a vá--gáshossz 65 mm), az átmérő és 
a bálatömörség a traktorfülkéből állítható. 
A Zetor-Vas Kft. bálacsomagolót, kaszát és rendsodrót is forgalmaz az írországi vállalattól. A MachineryGuide alkalmazás viszont már magyar fejlesztés, a cég androidos applikációként kezdte meg a sorvezetők fejlesztését, majd az évek során egyre több terméke jelent meg 
a piacon. Előbb az egyre pontosabb sorvezetések (±30 cm, 10 cm, 1-2 cm) érkeztek, aztán a permetezőgépekhez való automata szakaszolás és sebességarányos kijuttatás, és immár fejlesztés alatt van a robotkormányuk is, amely 2020 első felében válik elérhetővé. Az ígéret szerint ez árban mélyen alatta lesz a jelenleg piacon lévő hasonló termékekének.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: traktor, vetőgép, Zetor, Zetor-Vas Kft., szemenkénti vetőgép

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...