TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Zetoron innen és túl

Zetoron innen és túl

Traktorok - 2019.11.23

Egytől egyig kiváló ár-érték arány jellemzi a forgalmazott gépeket A debreceni Farmer-Expón nemcsak új Zetor traktorokat, de nagy sebességű szemenkénti vetőgépet, bálázót és mezőgazdasági szoftvereket is láthattunk a Zetor-Vas Kft. standján. Hírt hallottunk egy jövőre érkező izgalmas újdonságról is.

Komfortos munkavégzés

A Zetor traktorok új generációját hozta el a Farmer-Expo szakkiállításra a nyíregyházi központú Zetor-Vas Kft. A legnagyobb erőgép, a Crystal HD 170 két éve került piacra, de Debrecenben ennek már a frissített, továbbfejlesztett változatát láthatták a gazdák. A meghajtásról hathengeres, 6000 köbcentis, 171 LE-s Deutz motor gondoskodik, amely kielégíti a Stage IV emissziós előírásokat. A rugózott híd és fülke, a feljebb emelt kabin és az ergonomikusabb belső mind a kezelő kényelmét hivatott szolgálni. A 30/30 fokozatú, ECO 40 váltóművel szerelt traktor 1750 fordulat/percnél éri el a 40 km/h sebességet. Ez a műszaki megoldás nemcsak csendesebb üzemet, de akár 20 százalékos gázolaj-megtakarítást is eredményez (az erőgép üzemanyagtartálya 300 literes). A Zetor Crystal HD 170 „nyugatias” hatását erősíti a PowerShift váltó, a PowerShuttle hidraulikus irányváltó, a PowerClutch elektromos kuplung és a Bosch hidraulika is, míg a hátsó TLT 540/540E/1000/1000E fordulatszámmal működhet.

Ifjabb Vas Ottó ügyvezetőtől megtudtuk, hogy létezik olyan 1000 hektáros ügyfelük Hencidán, aki évente rengeteg üzemórát tesz bele a traktorba, mert művelőkerékkel is használja, általában a sorközművelést is ezzel végzi. Kisebb gazdaságoknak viszont inkább a Zetor Major CL 80 ajánlott, amely négyhengeres, 2925 köbcentis, 75 LE-s (Stage IIIB emissziós szintű) Deutz motorral rendelkezik. Ez az első erőgépe a cseh gyártónak, amely az olasz Pininfarina dizájnstúdió keze nyomát viseli magán. A traktor fűkaszáláshoz, rendsodráshoz, bálarakodáshoz és más hasonló feladatokhoz egyaránt ajánlott, a megbízható, strapabíró, egyszerű technikával rendelkező, 12/12-es mechanikus váltóval felszerelt, klímás géppel változatos körülmények között is komfortos és hatékony a munkavégzés. Akár HS változatban (elektronikus irányváltóval, PowerShifttel) is elérhető.


Gaspardo és McHale 
is a kínálatban

A Zetor-Vas Kft. kínálatában már régóta szerepelnek a Gaspardo szemenkénti vetőgépek is, amelyek most a vadonatúj, nemzetközileg díjazott fejlesztésű Chrono vetőegységgel is elérhetők. Ez 
a furatokkal ellátott, elektromosan meghajtott vetőtárcsán vákuumos adagolást végez, a vetőcsőben pedig sűrített levegő gyorsítja fel és lövi a magbarázdába a vetőmagot, ahol egy felfogótárcsa fékezi le és nyomja a talajba. A kukorica, napraforgó, borsó, szója és repce (direkt) vetésére alkalmas, akár 15 km/h munkasebességű gép jellemzője az egységesen állítható csoroszlyanyomás. Míg a Gaspardo korábbi vetőgépei kardános meghajtásúak voltak, itt minden soron külön elektromos motor helyezkedik el. Jelenleg 8 soros, vontatott változatban érhető el, 1600 literes magtartállyal.

Gaspardo Chrono

Gaspardo szemenkénti vetőgép, Chrono vetőegységgel

A nyíregyházi forgalmazónál fél évtizede már a zöldsor-specialista McHale termékei is elérhetők. A Farmer-Expón a V660 változókamrás, szeletelős bálázót állították ki, amelyet a bérmunkát végző gazdák is szívesen használnak, hiszen a 70–168 cm között változtatható bálaátmérővel bárki igénye kielégíthető. A szeletelőegység 15 késből áll (a vá--gáshossz 65 mm), az átmérő és 
a bálatömörség a traktorfülkéből állítható. 
A Zetor-Vas Kft. bálacsomagolót, kaszát és rendsodrót is forgalmaz az írországi vállalattól. A MachineryGuide alkalmazás viszont már magyar fejlesztés, a cég androidos applikációként kezdte meg a sorvezetők fejlesztését, majd az évek során egyre több terméke jelent meg 
a piacon. Előbb az egyre pontosabb sorvezetések (±30 cm, 10 cm, 1-2 cm) érkeztek, aztán a permetezőgépekhez való automata szakaszolás és sebességarányos kijuttatás, és immár fejlesztés alatt van a robotkormányuk is, amely 2020 első felében válik elérhetővé. Az ígéret szerint ez árban mélyen alatta lesz a jelenleg piacon lévő hasonló termékekének.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, vetőgép, Zetor, Zetor-Vas Kft., szemenkénti vetőgép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...