A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A 2016. év traktorai – Döntés Hannoverben – és itthon, az olvasóink által

Traktorok - 2016.01.14

Európa 23 legbefolyásosabb mezőgazdasági folyóiratának újságíróiból álló nemzetközi zsűri válogatta ki az általuk jelölt 42 traktor közül a legjobbakat. Sajnálatos, hogy egyes, mezőgazdaságilag kevésbé jelentős országok nem delegáltak tagokat a testületbe, örülünk azonban, hogy a mi véleményünk hangsúlyosan szerepelhetett.

A 2016. év traktorai – Döntés Hannoverben – és itthon, az olvasóink által


A bírálóbizottság nemcsak dokumentumokból tájékozódott, lehetőségük volt Európában vagy akár Kínában is kipróbálni a benevezett traktorokat. 21 traktorgyártó mutathatta be „élesben” is legújabb fejlesztését. Örömmel szolgálták ki a szakmai elit mélyreható érdeklődését.
A szabályok szerint a döntőbe hét nagytraktor, hét univerzális traktor és három speciális traktor jutott. Ezeket Ön, kedves Olvasónk, képeinken is megtekinthette, és szavazhatott arról, hogy melyiknek ítélné oda a maga a kategóriájában A 2016. Év Traktora díjat. A nemzetközi zsűri a következőképpen döntött:
A „Tractor of the Year®” védjegyértékű megtiszteltetés idén az Agritechnica kiállítást rendező ország emblematikus traktorgyárának jutott. Nem véletlenül: minden idők legnagyobb hagyományos traktora 500 lóerős és 3,6 méter magas!
Az újonnan kifejlesztett X1000 sorozattal a gyártó a világpiacot kívánja meghódítani. A négy típus motorteljesítménye: a Fendt Vario 1038 380 LE-s, a Fendt Vario 1042 420 LE-s, a Fendt Vario 1046 460 LE-s, a most nyertes csúcsmodell Fendt Vario 1050 pedig 500 LE-s. Az erőgépek lelke a 12,4 literes, hathengeres MAN motor. A már alacsony fordulatszám-tartományban is nagy nyomaték magas szintű menetdinamikát kölcsönöz ezeknek a traktoroknak. A hátsó, közvetlen motorhajtású TLT által nyújtott teljesítmény kiemelkedő. A TMS vontatórendszer a terhelés függvényében, automatikusan állítja be a sebességet és a motor optimális fordulatszámát. A különböző országok eltérő szabályozási és piaci igényeihez igazodva a Fendt Vario 1000 sorozatának traktorait 40, 50 és 60 km/h maximális sebességgel is kínálják.

Massey Fergusson

 A 2016. év legjobb univerzális traktora: Massey Ferguson 5713SI

A felszereltséget extrák gazdagítják: a VarioGrip keréknyomás-ellenőrző és szabályozórendszer, a Fendt Stability Control és a független felfüggesztés ugyanúgy magától értetődő tartozékok, mint például a kétkörös fék. Ez utóbbi garantálja, hogy a hatalmas gépóriás szinte bármilyen körülmények között meg tudjon állni. Tartozék továbbá a reaktív kormánymű, a késleltetett támogatórendszerek és a féklámpa, amelyek összessége maximális vezetési biztonságot nyújt. A mi véleménykutatásunkban nem szerepelt, de a zsűri az idei jelöltek közül ezt tartotta a legjobb formatervezésű traktornak.

 

A 2016. év legjobb speciális traktora: Same Frutteto S 90.3 ActiveDrive

Megkérdeztük a magyar „döntnököt”

A hannoveri Agritechnica kiállításon november 8-án délben hirdettek eredményt. Dr. Hajdú József, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet nyugalmazott igazgatója, neves szakíró a kitüntető címek odaítéléséről döntő, 23 tagú zsűri magyar tagja.
– Miért éppen hét-hét traktor versenghetett A 2016. Év Traktora vagy A 2016. Év Legjobb Univerzális Traktora címért, illetve három A 2016. Év Legjobb Speciális Traktora elismerésért?
– A versenyt kiíró Tractor Of The Year (TOTY) szabályzata szerint a zsűritagok ajánlottak jelölteket, szám szerint 42 típust. Idei újdonság az univerzális traktor kategória: 70–140 lóerős, legfeljebb négyhengeres motor, könnyebb, mint 8500 kilogramm. Európában ezek a „farmmindenes” traktorok kelnek el a legnagyobb darabszámban, és a zsűri szerint a piaci részesedésük indokolta újabb versenykategória megnyitását. A speciális ültetvénytraktorokból öt jelöltet is lehetővé tett volna a keret, de most nem volt ennyi olyan traktor, amely innovációs tartalmában is megfelelt volna.
– Ön tényleg szántóföldön is kipróbálta ezt a tizenhét traktort? Ha igen, hol?
–Augusztus végétől október közepéig minden gyakorlati bemutatón részt venni lehetetlen lett volna, ezért Európára koncentráltam. A Fendt marktoberdorfi gyára melletti bemutatón egyszerre két típust is tesztelhettünk, az 1050 Variót és a 313 Variót, Olaszországban pedig a Deutz-Fahr és a Same Frutteto traktorokat lehetett egy időben kipróbálni. A CASE-IH traktorát Németországban, a Challengert Olaszországban, a John Deere-t az osztrák Pamhagenban, a New Hollandot ismét Olaszországban és a Massey Fergusont München mellett vezethettem. Többre egyszerűen nem futotta az időmből.
– Elárulná nekünk, hogy mely típusokat tartotta esélyesnek és miért?
–A szántóföldi nagytraktoroknál egyértelmű esélyes volt a Fendt 1050 Vario szupertraktora, amelyet német mestermunkának tartanak. Rengeteg innováció van benne, és 500 lóerejével teljesen új teljesítménykategóriát nyitott meg. Mellette szól a most először alkalmazott alacsony fordulatszámú hajtásrendszer is. MAN motorjának névleges fordulatszáma 1700 min-¹, szemben a többi traktor 2100–2200 min-¹ értékével. Hosszú élettartamú lesz! Esélyesnek tartottam a John Deere 6155R és a New Holland T7.315 traktorokat is. A kisebb univerzális – „farmmindenes” – traktoroknál én a Claas Arion 460 és a Massey Ferguson 5713I típusokat favorizáltam. Mindkettőben kiváló motor van, sokféle felszereltséggel érhetők el, nagyon kompakt kivitelűek, és rakodógépes üzemmódban rendkívül jól teljesítenek. Mindvégig éles versenyben voltak egymással, a zsűri többsége végül az MF traktorra szavazott. A speciális traktorokról szólva: Antonio Carraro traktorában nem volt annyi újdonság, mint versenytársaiban. A svájci Rigitrac nagyon kis darabszámban gyártott, igazi hegyvidéki kaszáló mindenes. A Same Frutteto S 90.3 Active Drive hajtásrendszere, azaz a független mellső kerékfelfüggesztés és hajtás, amely jól alkalmazkodik a terepegyenetlenségekhez és jól szintben tartja lejtőn is a traktort, tényleg elismerésre méltó.
– Mit szól szavazásunk végeredményéhez?
–A speciális traktor kivételével az AgrárUnió olvasóinak véleménye közel áll az általam képviselt állásponthoz.

A 2016. év legszebb traktora: 
Valtra N174 V

 

 

 

 

 

Olvasóink választásai

A 2015. november 7. éjfélig a Facebook-alkalmazásunk segítségével beérkezett olvasói szavazatok alapján a vélemények megoszlása:

 

 


Címkék: