A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Gumihevedereket tettek a nagytraktorok alá

Traktorok - 2018.01.16

A 14,9 literes Cummins motorral hajtott Versatile nagytraktorok mostantól gumihevederes járószerkezettel, talajkímélő változatban is elérhetők. A korábbinál nagyobb vonóerő-átadásra képes 610DT gép európai szántóföldi premierjét Komárom határában tartották.

Gumihevedereket tettek a nagytraktorok alá


A négykerék-hajtású, hagyományos abroncsokkal felszerelt Versatile 610 nagytraktor most már gumihevederes változatban is elérhető. Az orosz Rostselmash alá tartozó kanadai gyártó Delta Track-nek nevezi ezt a verziót, és az európai gazdáknak a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon mutatták be. Érdekesség, hogy a szántóföldi premierjére viszont Magyarországon, egy Komárom határában lévő kukoricatarlón került sor decemberben, ahol egy 6 méteres, olasz gyártmányú MA/AG Cultirapid Pro kombinált nehézkultivátort akasztottak az óriás mögé.

A 610DT a legnagyobb a Versatile gumihevederes családjában, létezik belőle ugyanis 520DT és 570DT változat is, amelyek együttesen az 520–610 LE-s teljesítménytartományt ölelik fel. Erőforrásként egy 14,9 literes Cummins motor dolgozik a 610DT borítása alatt, ez EGR-t és DPF-et is használ a tisztább működés érdekében. A gumihevederek opcionálisan 30 vagy 36 col szélességben kérhetők. A 16/4 fokozatú váltóval felszerelt nagytraktor természetesen a Versatile népszerű fekete-sárga-vörös festését viseli magán.

A gyártó közlése szerint a 610DT 15 százalékkal nagyobb vonóerő biztosítására képes a hagyományos kerekekkel felszerelt változathoz képest. A fékrendszere is megújult, immár extra tárcsákat kapott hátulra, és a kabinja is komfortosabb lett. A gumihevederek révén természetesen kisebb a talajtaposás is, ami nem elhanyagolható szempont egy ilyen 26,7 tonna tömegű monstrum esetében.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, Versatile, gumiheveder, Magyarország, talajkímélés