A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Horsch LEEB LT precízebben, – permetezés másképpen

Permetezéstechnika - 2016.06.13

A Horsch LEEB permetezők „világbajnok” szórókeret-felfüggesztéssel vannak ellátva, és ezt nap mint nap tapasztalják is a velük dolgozók.

Horsch LEEB LT precízebben, – permetezés másképpenAz új szórókeret-vezérlés kifejlesztésénél az agronómiai feltételek teljesítését tartották szem előtt, vagyis az összes csepp, amely elhagyja a fúvókát, oda kell, hogy érkezzen, ahová szeretnénk. Ennek a kritériumnak a teljesítése érdekében a szórókeretet nagyon közel kell vinni a célfelülethez – ez most 30 cm –, és meg is kell ott tartani még egyenetlen terepviszonyok mellett is, anélkül hogy belecsapna a földbe.
A saját szélcsatornából kinyert adatok szerint óriási különbségek adódhatnak az elsodródásban annak függvényében, hogy a szórókeret 25 vagy 50 cm-re van a célfelülettől.

horshels
A távolság növekedésével majdnem exponenciálisan növekszik az elsodródás esélye is. A tapasztalat szerint a lapos sugarú fúvókák esetében ez még nagyobb, mint a dupla rézsűs fúvókáknál.

horsh1

A szórókeret elején találunk egy lemezt is, amellyel nemcsak a fúvókákat védjük a mechanikus sérülésektől, hanem a permetlékúpot is a légáramtól addig, amíg a cseppek ki nem alakulnak, ugyanis ha ezt a folyamatot megzavarjuk, akkor összevissza spriccel a permetező. A permetezőgépben két pumpát találunk. Az egyik a centrifugális, amely a permetezést végzi, a másik a membránszivattyú, amely csak tiszta vízzel találkozik. A centrifugális pumpa majdnem „örök életű”, jóval hosszabb az élettartama karbantartás nélkül, mint a membránszivattyúé. A membránszivattyút csak a feltankolásnál és az automatamosó rendszer működésénél használjuk.

horsh2

A LEEB elve, hogy a permetezőben minél kevesebb csővezeték legyen, ezáltal a maradék permetlémennyiség a rendszerben drasztikusan csökkenthető, és a permetező tisztítása is sokkal egyszerűbb. A permetező elektromos csapokkal van felszerelve a többutas kézi csapok helyett, így nem kell az oldalára kihozni a csöveket, hanem minden a legrövidebb úton csatlakozik a permetlétartályhoz.

horsh3
Sokak számára nagyon hasznos az automata tisztítórendszer, amely a monitorról egy gombnyomással indítható. A membránszivattyú a tiszta vizet pörgő fúvókákon keresztül nyomja a permetlétartályba, és ahogy lemossa a tartályt, az alján összegyűlt levet a centrifugális pumpa egyből ki is nyomja a szórókereten. 
A folyamat körülbelül 15 perc, amely több ciklusból áll, és amint az 500 liter tiszta vizet felhasználta, az utolsó ciklus végével tisztává válik a permetező. A permetező működését élőben is megtekintheti és ki is próbálhatja bárki a május végi bemutatókörút alatt!
Azok a termelők, akik igényesebbek a permetezésre, és a felhasznált vegyszerek hatásfokát növelni szeretnék, a Horsch LEEB permetezőt választják!

 

Szerző: szász

Címkék: