TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Sokoldalú kisrakodó a magyar piac igényeire szabva

Sokoldalú kisrakodó a magyar piac igényeire szabva

Munkagépek - 2018.04.01

2017 decemberétől már Magyarországon is elérhetővé vált a cseh gyártmányú Dapper 5000 törzscsuklós kisrakodógép. Kubota motorral szerelt, minőségi alkatrészekből épített termékről beszélünk, amelyben kismértékben a magyar ipar is részt kapott.

A ritka módon hárompont-felfüggesz-téssel is rendelkező, mindössze 126 cm széles, sokoldalú masinák a kertépítéstől a városgazdálkodásig szinte mindenhol bevethetők.

A fővárosi fiókteleppel rendelkező AVM Serviceman Kft. viszonylag új vállalkozásnak számít, ám alapítói és munkatársai már jelentős tapasztalatokat szereztek a (elsősorban építőipari területen) rakodógépek forgalmazásában és szervizelésében. „Tevékenységünk bővítése közben találtunk rá a cseh Dapper 5000 kisrakodógépre, amelynek anyavállalata 
a több mint 70 éves VOP. A cég targoncákat is készít, valamint ismert munkagépgyártó cégeknek különféle részegységeket, de fő tevékenységük a hadiipari termékek gyártása, ami jelzi a VOP termékeinek minőségét” – emelte ki Vrisic Lajos ügyvezető igazgató az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

A Dapper 5000 nyitott és zárt, fűthető fülkés változatban is kapható, kisméretű, de a számtalan munkaeszköznek köszönhetően rendkívül sokoldalú törzscsuklós rakodógép. Ránézésre is meggyőző masszív, mégis kellemes benyomást keltő 
a formája. Azonnal szembetűnik, hogy szinte mindenhol fém karosszériaelemeket alkalmaznak rajta (még a sárvédő anyaga is fém), illetve két helyen üvegszál-erősítésű kompozitból készülteket, amelyek javítása könnyen megoldható.

A sokoldalú gépet a kertészetben éppúgy használhatják, mint az erdészetben vagy az építőiparban, de természetesen 
a mezőgazdaságban és a közútkezelő szektorban is hasznos segítőtárs válhat belőle. Létezik katonai verzió a gépből, amelyet honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatoknál is be lehet vetni. A hajtásról 36 LE-s japán Kubota dízelmotor gondoskodik, a hidraulika-rendszer fő elemei a nagy múltú Danfoss és Poclain cégtől származnak, de a gyártó igyekezett mindenhol minőségi egységeket alkalmazni. Az összeszerelésnél is ügyelnek a részletekre, például a csavarok zsírral vannak beépítve, a csapoknál pedig mindenhol teflonbetétes bronzperselyeket használnak.

A robusztus teleszkópos gémszerkezet maximális emelési magassága 2730 mm, a gép nyitott verziója 1640 kg tömegű, magassága 2130 mm, míg a szélessége csupán 1260 mm, a belső fordulókör sugara pedig alig 930 mm. Az elején megtalálható az elektromos kiépítés, de a segédhidraulika-gyorscsatlakozók sem hiányoznak, vagyis villámgyorsan lehet egyik munkaeszközről a másikra váltani. Opcióban a hátsó hidraulikakör is elérhető, valamint a hátsó elektromos kiépítés, de van vonószem és hárompont-felfüggesztés is. A gép elejére így például tolólap vagy seprű szerelhető, miközben hátra egy sószórót lehet felhelyezni.

„A Dapper 5000 nemcsak nagyon jó ár-érték arányt képvisel a maga piacán, de a merev vázas változatoknál sokkal jobban kíméli a talajt is munka közben” – mondta Vrisic Lajos. Szükség esetén bármilyen ritka alkatrész szinte azonnal beszerezhető, hiszen a cseh gyár Budapesttől csupán 370 km-re található. Az AVM Serviceman Kft. nagy tapasztalattal rendelkező országos munkagépszervizzel (BOBCAT, JCB, SUNWARD, GEHL, YANMAR, KUBOTA stb.) és alkatrész-értékesítéssel áll ügyfelei rendelkezésére. Gyakran határon túl 
is megfordulnak, Felvidékre és Erdélybe is eljutnak.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Kubota, kisrakodó, Dapper
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kevesebb értékesített műtrágya, alacsonyabb árak 2023-ban

A műtrágya-forgalmazók 1,08 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére ...