A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Sokoldalú kisrakodó a magyar piac igényeire szabva

Sokoldalú kisrakodó a magyar piac igényeire szabva

Munkagépek - 2018.04.01

2017 decemberétől már Magyarországon is elérhetővé vált a cseh gyártmányú Dapper 5000 törzscsuklós kisrakodógép. Kubota motorral szerelt, minőségi alkatrészekből épített termékről beszélünk, amelyben kismértékben a magyar ipar is részt kapott.

Sokoldalú kisrakodó a magyar piac igényeire szabva


A ritka módon hárompont-felfüggesz-téssel is rendelkező, mindössze 126 cm széles, sokoldalú masinák a kertépítéstől a városgazdálkodásig szinte mindenhol bevethetők.

A fővárosi fiókteleppel rendelkező AVM Serviceman Kft. viszonylag új vállalkozásnak számít, ám alapítói és munkatársai már jelentős tapasztalatokat szereztek a (elsősorban építőipari területen) rakodógépek forgalmazásában és szervizelésében. „Tevékenységünk bővítése közben találtunk rá a cseh Dapper 5000 kisrakodógépre, amelynek anyavállalata 
a több mint 70 éves VOP. A cég targoncákat is készít, valamint ismert munkagépgyártó cégeknek különféle részegységeket, de fő tevékenységük a hadiipari termékek gyártása, ami jelzi a VOP termékeinek minőségét” – emelte ki Vrisic Lajos ügyvezető igazgató az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

A Dapper 5000 nyitott és zárt, fűthető fülkés változatban is kapható, kisméretű, de a számtalan munkaeszköznek köszönhetően rendkívül sokoldalú törzscsuklós rakodógép. Ránézésre is meggyőző masszív, mégis kellemes benyomást keltő 
a formája. Azonnal szembetűnik, hogy szinte mindenhol fém karosszériaelemeket alkalmaznak rajta (még a sárvédő anyaga is fém), illetve két helyen üvegszál-erősítésű kompozitból készülteket, amelyek javítása könnyen megoldható.

A sokoldalú gépet a kertészetben éppúgy használhatják, mint az erdészetben vagy az építőiparban, de természetesen 
a mezőgazdaságban és a közútkezelő szektorban is hasznos segítőtárs válhat belőle. Létezik katonai verzió a gépből, amelyet honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatoknál is be lehet vetni. A hajtásról 36 LE-s japán Kubota dízelmotor gondoskodik, a hidraulika-rendszer fő elemei a nagy múltú Danfoss és Poclain cégtől származnak, de a gyártó igyekezett mindenhol minőségi egységeket alkalmazni. Az összeszerelésnél is ügyelnek a részletekre, például a csavarok zsírral vannak beépítve, a csapoknál pedig mindenhol teflonbetétes bronzperselyeket használnak.

A robusztus teleszkópos gémszerkezet maximális emelési magassága 2730 mm, a gép nyitott verziója 1640 kg tömegű, magassága 2130 mm, míg a szélessége csupán 1260 mm, a belső fordulókör sugara pedig alig 930 mm. Az elején megtalálható az elektromos kiépítés, de a segédhidraulika-gyorscsatlakozók sem hiányoznak, vagyis villámgyorsan lehet egyik munkaeszközről a másikra váltani. Opcióban a hátsó hidraulikakör is elérhető, valamint a hátsó elektromos kiépítés, de van vonószem és hárompont-felfüggesztés is. A gép elejére így például tolólap vagy seprű szerelhető, miközben hátra egy sószórót lehet felhelyezni.

„A Dapper 5000 nemcsak nagyon jó ár-érték arányt képvisel a maga piacán, de a merev vázas változatoknál sokkal jobban kíméli a talajt is munka közben” – mondta Vrisic Lajos. Szükség esetén bármilyen ritka alkatrész szinte azonnal beszerezhető, hiszen a cseh gyár Budapesttől csupán 370 km-re található. Az AVM Serviceman Kft. nagy tapasztalattal rendelkező országos munkagépszervizzel (BOBCAT, JCB, SUNWARD, GEHL, YANMAR, KUBOTA stb.) és alkatrész-értékesítéssel áll ügyfelei rendelkezésére. Gyakran határon túl 
is megfordulnak, Felvidékre és Erdélybe is eljutnak.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: Kubota, kisrakodó, Dapper

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...