TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Széles gépválaszték szőlőkbe, gyümölcsösökbe

Széles gépválaszték szőlőkbe, gyümölcsösökbe

Egyéb - 2017.05.17

Egy megbízható, kiforrott technológiát képviselő kistraktor, valamint a szőlő- és gyümölcstermesztéshez szükséges munkagépek egész sora megtalálható a Novara Coop Kft. kínálatában.

Hirdetés

Az ár-érték arányban szinte verhetetlen, minőségi alapanyagból gyártott eszközök jó választást jelenthetnek azoknak, akik kordában akarják tartani a költségeiket.

A kilenc tagot számláló horvátországi mezőgazdasági gépgyártó klaszternek 
a tököli székhelyű, családi tulajdonú Novara Coop Kft. a hivatalos magyarországi képviselete, amely emellett szlovén és szerb gyártók termékeit is forgalmazza. Jó minőségű, kiforrott konstrukciójú, megfizethető eszközöket kínálnak egyebek mellett a szőlő- és gyümölcstermesztők számára is, az árusított gépekhez pedig természetesen teljes alkatrész- és szervizellátást biztosítanak.

Ami bevált, azon ne változtass

Tavaly október óta szerepel palettájukon a TAFE 45DI–4WD traktor, a márkának ugyanis ők lettek a kizárólagos hazai forgalmazói. A nálunk egyelőre kevésbé ismert, 1960-ban alapított indiai gyártócég a világ harmadik legnagyobb erőgép-előállítója, amely több mint 100 országban évente összesen 150 ezer traktort ad el. 
A 47 LE-s, háromhengeres, vízhűtéses, Euro 3-as emissziós normájú Simpson S325 motorral és 8/2-es mechanikus váltóval felszerelt gépeket Szerbiában már 15-20 éve használják nagy megelégedéssel, az új kistraktorok kategóriájában ott ez számít a legnépszerűbb márkának. „Nekünk a horvát forgalmazó- és gyártópartnereik ajánlották a figyelmünkbe, ezért kiutaztunk, megnéztük, és mivel elégedettek voltunk a látottakkal, szívesen elvállaltuk a magyarországi forgalmazását” – ismertette a hátteret Pilisi Andor, a Novara Coop Kft. munkatársa. A TAFE bevált technológiát adaptál ebbe a kistraktorába is, hiszen a motor Perkins-, a konstrukció többi része pedig Massey Ferguson-licenc alapján készül.

TAFE 45DI–4WD traktor
TAFE 45DI–4WD traktor

A kapcsolható összkerékhajtású 45DI–4WD traktor a hazai domborzati viszonyok között kiválóan működtethető. 
A biztonsági kerettel ellátott (vagyis fülke nélküli) gép fennakadás nélkül használható a gyümölcsösökben, hiszen könnyen elfér a fák alatt és között. Nemsokára 
a kétkerék-meghajtású, illetve fülkés verziója is elérhetővé válik, ugyanis már ezek is megkapták a CE minősítést. „Egyszerű és megbízható, elektronikával nem teletömködött traktorokról van szó, amelyek ideális választásnak számítanak a kisgazdaságoknak 25–30 hektárig, illetve a nagyobb gazdaságok számára második gépként – mondta Pilisi Andor. – 
A gyümölcstermesztők, fóliasátras növényt nevelők máris komoly érdeklődést mutattak iránta. A fülke hiányának köszönhetően bárhova odaférnek vele, és külön kérésre a kipufogót akár lent is el tudjuk vezetni. A pótkocsi-légfékrendszerrel ellátott változatot önkormányzatoknak is ajánljuk, elsősorban vontatásra, illetve különféle kommunális munkák elvégzésére.” Ennek a változatnak 4 millió 285 ezer forint az ára, míg a légfékrendszer nélküli verzió 3 millió 865 ezer forintba kerül. A szervizelést és javítást a gyártó által betanított kolléga végzi, a felmerülő problémákat igyekeznek 24–48 óra leforgása alatt orvosolni. Mivel a fő alkatrészlerakat Rijekában van, igen könnyen megoldható a meghibásodott egységek pótlása.

Alacsony ár, precíz működés

Ami a munkagépeket illeti, a szőlőkben és gyümölcsösökben jó szolgálatot tevő ROT 700 automata kitérésű talajmarót kell elsőként megemlítenünk. Ez ugyanazt tudja, mint a konkurencia hasonló eszközei, ám 950 ezer forintos vételárával igencsak vonzó lehet azok számára, akik kordában szeretnék tartani a költségeiket. „Ősszel dobtuk piacra, és már akkor sokat eladtunk belőle, majd a tavaszi bemutatónkon is sok érdeklődőt vonzott” – dicsérte meg a szerb gyártmányt a Novara Coop Kft. munkatársa. Fiatal ültetvényekben akár kézi vezérléssel is működtethető a gép, nehogy véletlenül kidöntsék vele a növényeket. Ilyenkor a traktor üléséből, finom mozdulatokkal, egy joystick segítségével végezhető az irányítás. A 220 cm munkaszélességű talajmaró kardántengely-meghajtással működik (maximum 540 fordulat/perc), a traktor hárompont-függesztéséhez kapcsolódik, és hasznos megoldás rajta, hogy mozgatása független az erőgép hidraulikájától. A munkamélysége 150 mm, amely a második menet során akár 200 mm-re is bővíthető.

ROT 700 automata kitérésű talajmaró
ROT 700 automata kitérésű talajmaró

Mulcsozás egy menetben

Népszerű terméknek számít az oldalsó tárcsával ellátott rotációs mulcsozó is, amelynél egy alaptag műveli a sorokat, az oldaltárcsa pedig a fák közét. Rendkívül praktikus tehát, hiszen egy menetben tisztán tartja az egész területet. Az oldaltárcsa megsérülésétől nem kell tartani, ez ugyanis egy rugó ellenében működik, és ha nekiütközik a fának, akkor visszahúzódik a kasza mellé. Az 1 millió 500 ezer forintba kerülő, horvát gyártmányú, SRMK 310 típusjelű eszköz nevében a szám a 310 cm-es munkaszélességre utal, de a mulcsozót lényegében bármilyen méretben meg lehet rendelni, amilyenre a gazdálkodónak éppen szüksége van. Pilisi Andor elmondása szerint előfordult olyan eset, hogy 6 méteres sortávolsághoz kellett eszközt legyártani, a vevő ezért 
3 méteres alaptaggal kérte a mulcsozót, mert így egy fordulással kivitelezni tudta a szükséges munkát. A tárcsa munkaszélessége 60 cm. A mulcsozó vontatásánál elsősorban nem a traktor lóereje a fontos, hanem hidraulikájának a teljesítménye. Az oldalsó tárcsa ugyanis hidromotorral működik, és ehhez a 30 liter/perc átfolyási kapacitású hidraulikaszivattyú az ideális.

Oldaltárcsás rotációs mulcsozó
Oldaltárcsás rotációs mulcsozó

Munkás helyett gyümölcsfarázó

A Novara Coop Kft. kétféle ponyvás gyümölcsfarázó gépet is kínál a termesztőknek, amelyek közül a kisebbik az SP–05 típusjelet viseli. A 850 kg súlyú eszköz munka közben a földre támaszkodik, a könnyebb szállítás érdekében pedig kerékkel rendelkezik. Manapság, amikor az idényjellegű munkákhoz nehéz 
 megfelelő számú dolgozót találni, fontos előnyt jelent, hogy mindössze két személy is működtetni tudja. Miközben az egyikük a gépet vezérli a traktorból, a másikuk a ládákat pakolhatja, a ponyvát ugyanis nem kell tartani, húzni. A gép rázófeje befogja a fát, majd a ponyva körbezáródik 
a növény körül, és kíméletesen, mégis határozottan lerázza róla a gyümölcsöt. A rajta lévő ventilátor kifújja a fölösleges leveleket és szemetet, így a termés tisztán kerül a rekeszekbe. Szilva, meggy és cseresznye esetében kompromisszumok nélküli megoldást jelent a gép, de akár léalmánál is alkalmazható. Lényeges előírás, hogy a fák közötti távolságnak legalább 4 méternek kell lennie, az alsó ágak pedig minimum 60 cm-re helyezkedjenek el a talajtól. A gyümölcsfarázó kizárólag fülke nélküli traktorral használható, mert a ponyva vázában lévő törés ráhajlik az erőgépre, vagyis könnyen betörhetné annak üvegét. A 120×260×150 cm-es paraméterekkel (szélesség×hosszúság×magasság) rendelkező eszköz ára 4 millió 685 ezer forint.

Ponyvás gyümölcsfarázó gép
Ponyvás gyümölcsfarázó gép

Amennyiben szükség van rá, a Novara Coop Kft. természetesen a finanszírozásban is segítséget tud nyújtani a gazdálkodóknak. Külső hitelügyintézőjük felkeresi a vásárolni szándékozókat, és komplett ajánlattal szolgál számukra, a tököli forgalmazó cég teljes körű felhatalmazása alapján.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, talajmaró, mulcsozó, gyümölcsfarázó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

30. jubileumi FeHoVa 2024. február 8-11.

Február 8-án nyílik a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban a FeHoVa 2024, a 30. Fegyver ...