A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Vezetőváltás a Pöttingernél – Klaus Pöttinger visszavonul, de tovább küzd a levegő tisztaságáért

Egyéb - 2016.05.27

A világszerte sikeres osztrák Pöttinger cég műszaki igazgatója, Klaus Pöttinger harmincévi munka után – amelyből 25 évet műszaki ügyvezető igazgatóként töltött –, 2016. július 1-jén nyugállományba vonul, és feladatkörét új csapatnak adja át.

Vezetőváltás a Pöttingernél – Klaus Pöttinger visszavonul, de tovább küzd a levegő tisztaságáért


A felügyelőbizottság és 
a közgyűlés három új ügyvezetőt választott 2016. augusztus 1-jei hatállyal, akik a hivatalban maradó Heinz Pöttingerrel együtt az innovatív mezőgazdasági gépgyár továbbfejlesztéséért felelnek. Ők a töretlen fejlődés garanciái, hiszen a cég menedzsmentjének tapasztalt tagjaiként már bizonyítottak.
Heinz Pöttinger, aki az utóbbi 25 évben fivérével, Klausszal együtt sikeresen vezette a vállalatot, a cég vezetőségében marad és átveszi az elnöki teendőket, valamint ő irányítja a pénzügyi, a számlázási részleget és a humán erőforrások osztályát.
Gregor Dietachmayr a forgalmazásért és marketingért felel majd. Jörg Lechner mindhárom gyártómű (Grieskirchen, Bernburg és Vodnany) termelésirányítását és a vállalatcsoport beszerzéseit intézi. Dr. Markus Baldinger a kutatás-fejlesztésben tevékenykedik. A fejlesztéseket a gazdák igényéhez igazítják, és a forgalmazás nemzetközivé tételével további növekedést kívánnak elérni.
Klaus Pöttinger elégedetten tekint vissza a vállalat fejlődését jelző mérföldkövekre. Példaként említi a gyártás átállítását a „LOS 1”-filozófiára, a termelés nemzetközivé tételét, a grieskircheni központ lehető legkorszerűbb vizsgálati módszereit alkalmazó TIZ technológiai és innovációs központot, valamint az élenjáró technikát eredményező fejlesztési programot.
„Rendkívüli öröm tölt el, ha a PVP-vel rövidített újító mozgalmunkra gondolok: 1997 óta több mint ötvenezer jobbító javaslat érkezett munkatársainktól, aminek egyedülálló gyártási kultúránkat és termékeinket köszönhetjük” – összegzi Klaus Pöttinger.
„Bátyámmal együtt négygenerációs vállalkozásunkat egyre sikeresebbé tettük. A cég közel 145 éves fennállása alatt az egyre nehezedő piaci környezetben is 320 millió euró forgalmat generáltunk. Klaus műszaki igazgatóként rangos helyet vívott ki Pöttingernek az innovatív gépgyártók körében. A három új ügyvezetővel együtt ezt a felívelő pályát követjük” – mondta Heinz Pöttinger.

Klaus Pöttinger (jobb szélen) átadja a cég vezetését az új csapatnak (balról jobbra): Heinz Pöttinger, Markus Baldinger, Jörg Lechner, Gregor Dietachmayr

pottinger

 

 

 Új kihívások

A Pöttinger „Entsorgungstechnik MOBIGAS” (hatástalanítási technikák) nevű cége hasznosítaná az olyan megújuló energiákat, mint a nap, a szél és a víz energiája. 
A természet körforgásának utánzásával esély van az energia metánformában történő tárolására egyidejű humuszképzéssel. Klaus Pöttinger szerint „a természetben nincs hulladék”. A biogáztelepek 3-A eljárása (Aerob – Anaerob, a levegő kizárásával – Aerob) esetében az energiatermelés során keletkező nagy értékű komposzt a talajban a szén-dioxid-tároló kapacitás növeléséhez a lehető legtermészetesebb módon járul majd hozzá. „Legyünk nagyon hálásak azoknak a mikroorganizmusoknak, amelyek lakhatóvá tették a Földet. Más innovátorok a Marsot akarják benépesíteni. Mi a hulladékok jobb kezelésével a Földön maradnánk – hűen mottónkhoz: One World!” – üzeni Klaus Pöttinger.
Az atmoszféra tehermentesítésére szolgál egyebek mellett a szerves hulladékok (a szelektíven különválogatott lakossági hulladék, élelmiszer-maradék, állati trágya stb.) biogázzá alakítása. 
A másik lehetőség a hulladékanyagok bálázókonténerekbe tömörítése és ezzel szállításkor a közutak terhelésének mérséklése. A projektet a lepusztult területek erdősítése egészíti ki.
Számokban kifejezve, a teljes élettartamra vetítve:
– 
egyetlen biogáztelep 7500 tonna szén-dioxidot tart vissza;
– 
a tömörítve szállított hulladékkal 26 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe;
– 
egy hektárnyi bükkfaerdő 500 tonna szén-dioxidot köt meg.
Klaus Pöttinger a projektek felfuttatására tíz évet szán – ehhez kívánunk mi is jó egészséget!


Címkék: