A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Gondolatok a bálázásról

Betakarítás gépei - 2016.03.07

Talán még korainak tűnik azon gondolkodni, hogyan készüljünk fel 
a bálázásra, azonban a jó idő megérkezésével egyre kevesebb idő 
marad azt fontolgatni, hogyan és milyen géppel kezdjünk neki az idei bálázási szezonnak.

Gondolatok a bálázásrólGondolatébresztőnek néhány fontos dolog, ami talán sokakban felmerül, de a gép vásárlásának tervezésekor figyelmen kívül marad.
Az év ezen szakában sok helyen látni rogyadozó széna- vagy szalmakazlakat. A tojás alakú, laposabb bálák jellemzően a gyenge minőségű, nem megfelelő tömörségű bálázás eredményei. Ezek a bálák könnyebben beáznak, megrohadnak, amivel veszteség keletkezik. A bálák a takarmányozás minőségét is rontják, ami állat-egészségügyi problémák sorát vetheti fel, és végeredményben hozam-, illetve jövedelemkiesést okoz.
A bálák tömörsége azért is fontos, hogy egy adott területről minél kevesebb bálába kerüljön a termés, hiszen ezáltal kevesebb darabszámot kell beszállítani, csökkentve a szállítási és rakodási időt, illetve költségeket. Nem mindegy tehát, hogy a bálázó csak összegyűjti vagy össze is préseli a takarmányt.
Mint többnyire minden mezőgazdasági munkánál, a szálastakarmány-betakarításnál is fontos a műveletek optimális időben történő elvégzése. Az elhúzódó vagy túl késői betakarítás szintén jelentősen ronthatja a takarmány minőségét és növelheti a pótlólagos költségeket. Például ha a lucerna megázik az esőben, az levélpergést, penészedést okozhat, nem beszélve az újabb rendsodrásból fakadó pluszköltségekről.
A bálázási paramétereken, teljesítményen túl fontos a gép üzembiztonsága. Bár minden gyártó arra törekszik, hogy olyan gépet gyártson, amely sosem hibásodik meg, tökéletes gépet még nem készítettek.
Ezért fontos a meghibásodást mihamarabb elhárítani, ami csak megfelelően szakképzett szakembercsapattal, illetve a szükséges alkatrészek, pótrészek gyors elérésével lehetséges.
A gépcsere számos kérdést felvet, a műszaki paramétereken túl többnyire 
a gép vételára a döntő tényező. A fenti gondolatokat mégis érdemes számításba venni, hiszen legtöbbször egy olcsóbb gép hosszú távon a drágább megoldást jelenti.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: