TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Gyümölcsszedés rázva, leverve

Gyümölcsszedés rázva, leverve

Betakarítás gépei - 2021.07.13

Gépi módszerek, melyek kíméletesek a fához és a terméshez is A koronavírus-járvány miatt hazánkban elrendelt kijárási korlátozások és beutazási szigorítások fokozottan rámutattak a kézi munkaerő – elsősorban a kertészetekben tapasztalható – égető hiányára. Egyre nyilvánvalóbb, hogy gépek nélkül szinte lehetetlen időben elvégezni a betakarítást.

Rázógépes-ponyvás kialakítás ipari almához

Magyarországon évente mintegy 80-90 ezer hektáron 800-900 ezer tonna gyümölcsöt termelünk, aminek tekintélyes részét alma. A szüret tekintetében érdemes megkülönböztetni az ipari, illetve árualma-ültetvényeket, előbbieknél ugyanis leggyakrabban rázógépes betakarítást végeznek. Általánosan elterjedt 
a ponyvás kialakítás, amely többnyire kézi kihúzású, bár néhány éve már idehaza is megjelentek az automata rendszerű megoldások. „Mi az automata ponyvás kialakítást elsősorban 4 és 7 méter közötti méretben javasoljuk” – mondta el az AgrárUniónak Szabadi Gábor, a Bartifarm Kft. ügyvezető igazgatója. A két évtizede működő nemesnádudvari vállalkozás 2003 óta segíti a gazdákat a nem korszerű gyümölcsbetakarító gépek lecserélésében. Ők a német LIPCO cég magyar viszonyokhoz adaptált rázógépeit kínálják az ültetvényekbe. Ezeknél a hidraulikus rendszer úgy állítható, hogy 8–50 cm átmérőjű törzseknél is használható legyen. Az automata ponyvarendszerek általában íves, automatikusan mozgó ponyvát használnak. Ez a lombkorona alatt halad, és egy kicsit felfelé ível, így öleli át a fát. Megfelelő alternatíva lehet az is, ha egy hárompontos rázórendszerrel előbb földre rázzuk a gyümölcsöket, majd utána ipari felszedőgéppel takarítjuk be azokat, szó szerint „felszippantva” a füves területről.

A gépi munkánál is megkívánt, hogy a berendezés kíméletesen bánjon a gyümölcsökkel. A Bartifarm Kft. által forgalmazott LIPCO rázógépek ennek érdekében speciális befogópofákkal ellátott hidraulikus excenteres aggregátot alkalmaznak, aminek köszönhetően a kéreg nem fog a rázásnál megrepedni.

Kíméletes megoldások 
az árugyümölcs begyűjtéséhez

Az árugyümölcsök esetében Magyarországon is a szedőplatfor­mok a leggyakrabban használt eszközök. Ezek olyan gépi kialakítások, amelyeknél a szüretelő munkások egy platformon állnak, és azt lehet különféle magasságokba, irányokba állítani, létrázás nélkül lehetővé téve a gyümölcsök megközelítését. 
A szedőplatform általában Pluk-O-Trak rendszer: itt minden szedő saját gumiujjas csápot kap, azok hordják be a gyümölcsöket a központi továbbítóba, amely aztán berakja őket a gép alján lévő tartályládába. Hasonlóan jó megoldás, ha a dolgozók Tirol Box típusú gyűjtőedényekbe szüretelnek, amelyek az ürítőkialakításuk révén kíméletesen engedik ki a gyümölcsöt egy csőből.

A Bartifarm Kft. minden évben kínál újdonságokat az ültetvénnyel rendelkezők számára. Termékskálájuk legnépszerűbb darabjait eddig a LIPCO rázógépek, valamint a BÄUERLE alma- és diófelszedő gépek jelentették. Az idei szezon második felétől pedig a gazdák megtalálhatják majd náluk a dél-tiroli Windegger gyártmányú, akkumulátoros platformokat is. Ezekre elektromos emelés, mozgatás jellemző, képesek a Tirol Box rendszerű szedőboxokat magasról leengedni és automatikusan kiüríteni.

 

bartifarmhirdetes

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: gyümölcsszedés, Bartifarm Kft., gyümölcsbetakarítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih ...

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni ...