TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Gyümölcsszedés rázva, leverve

Gyümölcsszedés rázva, leverve

Betakarítás gépei - 2021.07.13

Gépi módszerek, melyek kíméletesek a fához és a terméshez is A koronavírus-járvány miatt hazánkban elrendelt kijárási korlátozások és beutazási szigorítások fokozottan rámutattak a kézi munkaerő – elsősorban a kertészetekben tapasztalható – égető hiányára. Egyre nyilvánvalóbb, hogy gépek nélkül szinte lehetetlen időben elvégezni a betakarítást.

Rázógépes-ponyvás kialakítás ipari almához

Magyarországon évente mintegy 80-90 ezer hektáron 800-900 ezer tonna gyümölcsöt termelünk, aminek tekintélyes részét alma. A szüret tekintetében érdemes megkülönböztetni az ipari, illetve árualma-ültetvényeket, előbbieknél ugyanis leggyakrabban rázógépes betakarítást végeznek. Általánosan elterjedt 
a ponyvás kialakítás, amely többnyire kézi kihúzású, bár néhány éve már idehaza is megjelentek az automata rendszerű megoldások. „Mi az automata ponyvás kialakítást elsősorban 4 és 7 méter közötti méretben javasoljuk” – mondta el az AgrárUniónak Szabadi Gábor, a Bartifarm Kft. ügyvezető igazgatója. A két évtizede működő nemesnádudvari vállalkozás 2003 óta segíti a gazdákat a nem korszerű gyümölcsbetakarító gépek lecserélésében. Ők a német LIPCO cég magyar viszonyokhoz adaptált rázógépeit kínálják az ültetvényekbe. Ezeknél a hidraulikus rendszer úgy állítható, hogy 8–50 cm átmérőjű törzseknél is használható legyen. Az automata ponyvarendszerek általában íves, automatikusan mozgó ponyvát használnak. Ez a lombkorona alatt halad, és egy kicsit felfelé ível, így öleli át a fát. Megfelelő alternatíva lehet az is, ha egy hárompontos rázórendszerrel előbb földre rázzuk a gyümölcsöket, majd utána ipari felszedőgéppel takarítjuk be azokat, szó szerint „felszippantva” a füves területről.

A gépi munkánál is megkívánt, hogy a berendezés kíméletesen bánjon a gyümölcsökkel. A Bartifarm Kft. által forgalmazott LIPCO rázógépek ennek érdekében speciális befogópofákkal ellátott hidraulikus excenteres aggregátot alkalmaznak, aminek köszönhetően a kéreg nem fog a rázásnál megrepedni.

Kíméletes megoldások 
az árugyümölcs begyűjtéséhez

Az árugyümölcsök esetében Magyarországon is a szedőplatfor­mok a leggyakrabban használt eszközök. Ezek olyan gépi kialakítások, amelyeknél a szüretelő munkások egy platformon állnak, és azt lehet különféle magasságokba, irányokba állítani, létrázás nélkül lehetővé téve a gyümölcsök megközelítését. 
A szedőplatform általában Pluk-O-Trak rendszer: itt minden szedő saját gumiujjas csápot kap, azok hordják be a gyümölcsöket a központi továbbítóba, amely aztán berakja őket a gép alján lévő tartályládába. Hasonlóan jó megoldás, ha a dolgozók Tirol Box típusú gyűjtőedényekbe szüretelnek, amelyek az ürítőkialakításuk révén kíméletesen engedik ki a gyümölcsöt egy csőből.

A Bartifarm Kft. minden évben kínál újdonságokat az ültetvénnyel rendelkezők számára. Termékskálájuk legnépszerűbb darabjait eddig a LIPCO rázógépek, valamint a BÄUERLE alma- és diófelszedő gépek jelentették. Az idei szezon második felétől pedig a gazdák megtalálhatják majd náluk a dél-tiroli Windegger gyártmányú, akkumulátoros platformokat is. Ezekre elektromos emelés, mozgatás jellemző, képesek a Tirol Box rendszerű szedőboxokat magasról leengedni és automatikusan kiüríteni.

 

bartifarmhirdetes

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: gyümölcsszedés, Bartifarm Kft., gyümölcsbetakarítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének ...

Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység ...