A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Pöttinger Novacat A10 Cross Flow: kettő az egyben

Betakarítás gépei - 2019.08.09

Nemcsak vág, de egy menetben rendet is képez a Pöttinger új fűkasza-kombinációja. A Novacat A10 Cross Flow rendkívüli területteljesítményre képes, ráadásul jobban megőrzi az anyag tisztaságát is.

Pöttinger Novacat A10 Cross Flow: kettő az egyben


A tél végén kapta meg az „Év gépe 2019” díjat a Pöttinger Novacat A10 Cross Flow fűkasza a párizsi SIMA kiállításon, mégpedig forradalmi újítása miatt. A szálastakarmány-betakarító kombináció az egyedi műszaki megoldásai révén képes arra, hogy közvetlenül a vágószerkezet mögött egyesítse a rendet. Mindez számos előnnyel jár, például nincs szükség kondicionálóra, a rendmozgatást maga a keresztirányban dolgozó csiga végzi el, ez pedig érzékelhető üzemanyag-megtakarítást eredményez.

A Novacat A10 Cross Flow kombináció további előnye, hogy a levágott anyagot nem teríti szét, ezáltal kevesebb megy belőle veszendőbe. Ráadásul jóval kisebb felületen érintkezik a felszínnel, vagyis a végtermék sokkal tisztább lesz. Mivel kondicionáló nélkül dolgozik, a gép tömege is alacsonyabb, így a káros talajtömörödés mértéke is csökkenthető. A hagyományos megoldáshoz képest a Cross Flow változat 20 százalékkal kevesebb energia-befektetést igényel.

A keresztirányban dolgozó csiga elvégzi a kondicionáló munkáját is, hiszen alaposan megforgatja az anyagot a rendképzés előtt, ami elősegíti annak száradását. A csigaház felemelésével ez a folyamat gyorsítható, így ugyanis egy szélesebb, jobban levegőző rend jön létre. A Novacat A10 Cross Flow egy 3 méter munkaszélességű frontkaszával egészíthető ki, s a kezelő ezzel akár 19 méter széles területről is készíthet egyetlen rendet. A gépkombináció után rögtön bálázóval gyűjthetjük össze a levágott anyagot.Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, Pöttinger, bálázó, fűkasza, szálastakarmány