TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 681 Ft
Benzin ára: 660 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,66
USD: 367,74
CHF: 403
GBP: 448,09
Hirdetés
Ennél kevesebb menetben már nem bálázhatunk

Ennél kevesebb menetben már nem bálázhatunk

Betakarítás gépei - 2018.08.11

Az üzemanyag-spóroló, talajkímélő menetszám-csökkentésben ennél messzebb talán már nem is mehetnek a gyártók: egy új fejlesztés összekapcsolja a betakarítást a bálázással, ami nemcsak számottevő megtakarítással jár, de tisztább végterméket is eredményez.

Ha már learatjuk a gabonát, miért nem készítünk a szalmából rögtön bálát is? Ez az egyszerű kérdés késztette az amerikai Hillco Technologies céget arra, hogy kifejlessze a JB510 SPRB rendszert. A kacifántos megnevezés az egy menetben történő körbála-készítést takarja, amelyet egy speciálisan átalakított John Deere S szériás kombájn és 569-es bálázógép keresztezésével valósítanak meg.

A szisztéma meglehetősen egyszerűen működik: a szecskázott maradványok a kombájnból nem a tarlóra hullanak, hanem a betakarítógép az utána kapcsolt bálázó gyűjtőterébe fújja. Három szenzor figyeli, hogy ez mikor telik meg, és amikor elegendő anyag összegyűlt benne, a körbálázó is munkához lát. A különbség annyi, hogy nem a földről, hanem az előtte lévő gyűjtőkamrából szedi össze az anyagot. Ha kész a bála, menet közben egyszerűen csak kipottyantja a tarlóra.

Felmerül a kérdés, hogy mindez milyen előnyökkel jár a hagyományos módszerhez képest. A fejlesztőcég szerint magasabb minőségű, tisztább bála állítható elő általa, hiszen a szalma (vagy a szecskázott kukoricaszár) nem érintkezik a talajjal, így alig szennyeződhet. A végeredmény a szokásosnál tömörebb, nehezebb, akár 8 mázsa tömegű bála. Tapasztalatok szerint ennek szétbontása is könnyebben megy a megszokottnál.

A menetszám-csökkentés révén üzemanyag-megtakarítás érhető el, még úgy is, hogy a kombájn után kapcsolt gyűjtő-bálázó húzása és működtetése többletenergiát emészt fel. Hátránya ugyanakkor, hogy a szalma azonnali felszedésével a talajt szinte semmi sem védi az erős napsugárzástól.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, növénytermesztés, kombájn, bálázógép, menetszám-csökkentés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva Agriscience továbbra is a fenntartható megoldásokra ...

A mezőgazdasági termelők továbbra is olyan technológiákat választanak, amelyek növelik a terméshozamot és a ...