Hirdetés
Az időjárás az egyetlen ellenfél

Az időjárás az egyetlen ellenfél

Betakarítás gépei - 2018.05.10

100 éves a német FELLA, amely az amerikai AGCO konszernen belül a szálastakarmány-betakarítás specialistájának számít. A kerek jubileumra innovatív újdonságokkal rukkoltak elő, amelyek a magyarországi képviseletnek számító MEGAZET Kft.-n keresztül idehaza is elérhetők.

„A FELLA gépeket tartós használatra, extrém igénybevételre tervezték, ugyanakkor a hosszú élettartam nagy megbízhatósággal jár együtt ezeknél az eszközöknél” – mondta Drexler János, a veszprémi központú MEGAZET Kft. ügyvezetője. 
A német gyártóra jellemző, hogy folyamatos kapcsolatban áll az üzemeltetőkkel, tehát a fejlesztéseket a gazdák visszajelzései alapján végzik. A FELLA 
a jó használhatóságra is hangsúlyt helyez, apróságnak tűnhet például (de ergonómiailag nagyon is fontos, mégis szinte egyedi megoldás), hogy a hátsó függesztésű rendsodrói mindig jobbra dolgoznak, mert így a traktorosnak sokkal kényelmesebb követni a munkát.

A frontkaszáknál újdonságnak számít, hogy a korábbi kétféle felfüggesztés helyett a FELLA most már egyértelműen a húzott mellett tette le a garast. Ennek megfelelően a tolt változatot is úgy alakították át, hogy egészen előre kitették a függesztőkar azon pontját, ahol a kaszagerendely fel van erősítve a keretre, vagyis így már ez a kaszaverzió is húzott lett. Mivel az eszközt nem beletoljuk 
az álló növénybe, kisebb lesz az ellenállás, a felületi nyomás és ezáltal az üzemanyag-fogyasztás, valamint jobb a talajkövetés, s így a szennyeződés is minimálisra csökkenthető.

Újdonság a RAMOS TLX széria megjelenése, a hátsó függesztésű tárcsás kaszák a már jól bevált TurboLift hidropneumatikus tehermentesítő függesztéssel vannak ellátva, amely minden munkafázisban lehetővé teszi a fokozatmentes talajnyomás-beállítást a kaszagerendelyen. Az eszköz szállítása is biztonságosabbá vált, hiszen nem függőlegesen felhajtva, hanem 120 fokos szögben, keresztbe állítva szállítható, a súlypontja ezáltal a traktor középpontjába kerül, így nem „billegteti” azt. Módosítottak a hajtásmechanizmuson is, az új homlokkerék-hajtásos rendszer immár egy ütközésbiztosítóval van ellátva. A kasza némileg könnyebb lett, nagyobb áteresztőképességgel rendelkezik, és a fordulásnál sincs belengése. Ütőujjas vagy gumihengeres szársértővel egyaránt elérhető, bár Magyarországon – a MEGAZET tapasztalatai szerint – 80 százalékban még mindig gumihengeres szársértős kaszákat adnak el.

A rendképzőknél megjelent a technikai csúcsgép, a 14 méter munkaszélességű, 4 rotoros JURAS 14055 PRO. Az eszköz proCONNECT ISOBUS rendszerrel vezérelhető, de nemcsak a lenyitás és felcsukás, hanem a munkaszélesség beállítása is, sőt nagyobb haladási sebességnél a takarmány ellenállásának függvényében módosítja a rotorok sodrórugóinak magasságát. Az eredmény: kisebb szennyeződés, kevésbé kopó rugók, nagyobb területteljesítmény azonos traktor-kardánfordulat mellett. A FELLA gépek kapacitásán tehát nem múlik semmi, és ez nagyon fontos manapság, amikor egyre szűkülő intervallum áll a különböző munkaműveletek elvégzésére, vagyis az időjárás a gazdák egyetlen igazi ellenfele.

A rendsodrók hasznos innovációja a Jet effect megoldás, a repülőgépektől ellesett puha landolás és finom kiemelés technikája. A gép előbb a hátsó kerekeket teszi le a rotoron, utána az elsőket, így azok nem „böknek” bele a talajba. Egyedül a FELLA alkalmazza a SteerGuard kormányzást, amelynek segítségével 
a vontatókerekek mindig a traktorkeréknyomban haladnak, s mivel a hátrafutó kormánytengely a gerendely közepén megy keresztül, így nincs kitéve a sérülésveszélynek. Hasznos megoldás, hogy a gép forduláskor akár 50 cm magasra is képes kiemelni, vagyis ha át kell hajtani egy sodrott renden, akkor sem bolygatjuk fel azt. Mivel a rotorok kardáncsuklós felfüggesztéssel vannak a kerethez illesztve, így a hossz- és keresztirányú lengésük is biztosított, s a 3D-talajkopírozás révén valóban tiszta felületet hagynak maguk után.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, szálastakarmány, Fella, MEGAZET Kft., frontkasza
Kiemelt hírek