A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Zöldsor-gépek a tavaszi munkákhoz II. rész

Zöldsor-gépek a tavaszi munkákhoz II. rész

Betakarítás gépei - 2018.03.23

A kaszáktól a bálacsomagolókig a szálastakarmány-betakarítás és -kezelés valamennyi eszköze jelen volt az idei AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállításon. De vajon milyen a tökéletes vágás, az ideális bála, és hogyan lehet tisztán megőrizni és tető alá vinni a lucernát, gyepszénát?

Zöldsor-gépek a tavaszi munkákhoz II. rész


Gépforgalmazó és gépgyártó partnereink ezekhez a munkákhoz is kínálnak megfelelő termékeket, amelyek kapacitásban, teljesítményben és felszereltségben viszont jelentősen eltérnek egymástól, igazodva a kisebb és nagyobb gazdaságok különböző igényeihez.

Új kaszakombináció

A Pöttinger zöldsor-gépei közül a fűkaszákat, rendkezelőket, rendsodrókat, bálázó- és silózógépeket is ki lehet emelnünk. 
Az elmúlt időszakban a kaszakombinációkban új széria jelent meg, ez a 10 méteres NOVACAT A, amely egy frontkaszával és két hátsó kaszaegységgel rendelkezik. A NOVACAT A10 kasza hidraulikus vágásszélesség-állítással és hidraulikus tehermentesítéssel rendelkezik, s egy menetben mintegy 10 m-es vágásszélességgel rendkívül hatékonyan és gazdaságosan dolgozik.

Pöttinger

A bálázók között az újonnan megjelent IMPRESS sorozat érdemel feltétlenül figyelmet, amelyből hazánkban már néhány darab hozzáférhető. Különlegessége a szecskázószerkezet, amely a piacon egyedülálló módon a rendfelszedő fölött helyezkedik el. Ez rendkívül megkönnyíti a szerkezet karbantartását és beállítását, hiszen a szecskázószerkezet pengéi sokkal jobban hozzáférhetőek, cseréjük, élezésük kényelmesen elvégezhető.

Profiknak és kicsiknek

A SZEGÁNA Kft. kaszái és rendképzői egyaránt a dán Kongskilde termékei. A bálázók esetében a Mascar teljes skáláját értékesítik, a nagyon gazdaságos fix és a változó kamrás változatokat is. Sok gazda keresi meg a szegedi forgalmazót azzal, hogy egy kisebb, 50 lóerős traktorral vajon tudnak-e majd bálázni, és nekik szokták ajánlani a Corsa bálázókat. Azt is tapasztalják ugyanakkor, hogy a piac a profi felhasználók irányába mozdult el, részükre a Diavel profi fix kamrás hengeres bálázó nyújtja a megfelelő megoldást. A Mascar a változó kamrás bálázok piacán is jelen van, ezek alkalmasak arra, hogy éves szinten akár 8–10 ezer bálát is készítsenek. Három és öt hevederszámmal is elérhetőek, rendkívül termelékenyek, mivel igen agresszív adagolórendszerrel rendelkeznek. Kevesen tudják, hogy a Mascar az európai piac mintegy 60 százalékára gyárt bálacsomagolókat, természetes hát, hogy 
a SZEGÁNA Kft. is mellettük tette le voksát, vásárlóik hét típusból választhatnak az igényeiknek megfelelően.

Mascar

Tavaszi show

A zöldsor-gépek továbbra is alappillérei a Valkon Kft. kínálatának, hiszen a cég kizárólagos hazai importőre a Krone gyár termékeinek. A szezonális munkák a zöld rozs betakarításával kezdődnek majd április közepén-végén, majd a lucerna kaszálása következik. Május elejére ezért a Valkon egy nagyszabású, 4 állomásos bemutatót tervez a Krone Show keretében, amelyen a gazdák a kaszáktól kezdve az önjáró silózókig szinte valamennyi gépükkel találkozhatnak. Fokozott figyelmet szentelnek annak, hogy mind az egyszerűbb, mind pedig a nagyobb gépeik is ott legyenek, és ne csak elméleti előadás keretében, hanem a gyakorlatban, munka közben is megmutathassák őket.

Valkon

Magas műszaki tartalommal

Április–május hónapokban a zöld szálastakarmányok (lucerna, széna) betakarítása is elkezdődik. A nyíregyházi Zetor-Vas Kft. a McHale termékeit kínálja a gazdáknak ezekhez a munkákhoz. Bálázók tekintetében fix és változó kamrás kiviteleket egyaránt forgalmaznak, bár tapasztalataik szerint a változó kamrás a kedveltebb a hazai vásárlók körében. A McHale V660 változó kamrás bálázó 70–170 centiméterig tud bálát készíteni, és a magtömörség külön állítható. Három végtelenített hevederrel működnek ezek a gépek, és az adatokból is kirajzolódik, hogy csúcsminőséget képviselnek a piacon.

A bálacsomagolók közül a McHale 991 LBER körbála-csomagolót kell kiemelnünk, amely professzionális gép, így elsősorban azoknak javasolják, akik nagyobb darabszámban vagy bérben csomagolnak. Nem lenne teljes a kép, ha nem említenénk meg a FELLA szálastakarmány-betakarító gépcsaládot, amely a kaszálás, rendterítés és rendképzés terén egyaránt a legmagasabb műszaki tartalommal rendelkezik.

 Fella
Szerző: AgrárUnió


Címkék: Pöttinger, bálázó, Mascar, fűkasza, McHale, Szegána Kft., bálacsomagoló, Valkon Kft., Zetor-Vas Kft., NOVACAT, Fella, Lber

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...