A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Színes palettát nyújtanak a Krone pillangókaszái

Betakarítás gépei - 2018.03.13

A háromgépes kaszakombinációk egyértelmű előnye a kétgépesekkel szemben a nagyobb területteljesítmény és a kevesebb taposás, az önjárókhoz képest pedig alacsonyabb műveleti költséggel üzemeltethetők. A német Krone számos kiforrott és jól felszerelt változatot kínál ebből az eszközcsoportból.

Színes palettát nyújtanak a Krone pillangókaszái


A nyolcvanas évektől alkalmazott pillangóelrendezésnél a kezelőnek oda kellett figyelnie arra, hogy ne hagyjon hátra levágatlan csíkot, vagy ne vigye túlzásba a fogások közötti átfedést, de a GPS-alapú nyomkövetéssel ez a probléma ma már könnyen kiküszöbölhető. A szálastakarmány-betakarítás specialistájának nevezett német Krone cég a hármas kaszakombinációk terén is több megoldást kínál, 
az EasyCut tárcsás kaszacsaládtagjai pedig (a megszokott módon) egy frontkaszából és egy-egy jobbra, illetve balra vágó hátsó függesztésű kaszából állnak.

A B 870 Collect változatok acél verőujjas (CV) vagy gumihengeres szársértővel (CR) érhetők el, munkaszélességük 8,7 méter. Nagyobb testvéreik a B 1000 CV Collect és B 1000 CR Collect kombinációk, amelyek elérik a 10,10 méteres szélességet, és valamennyi említett verzió sokoldalúan használható a szőnyegrendtől az egy rendre való terítésig. Az extra széles harántirányú szállítószalagokkal szerelt Collect rendszer nagy rend mellett is egyenletes anyagáramot biztosít. Ez csaknem egyméteres szélességben vezeti 
a lekaszált takarmánytömeget középre, és a felszegecselt továbbítóbordákkal semmit nem hagy el. A szállítószalag sebességét a hidraulikus meghajtáson keresztül a traktorülésből lehet a kaszálás sebességéhez és a kívánt rendformához igazítani. Az EasyCut B 1000 CV és 
B 1000 CR kombinációknál az oldalkaszák tartókarjai teleszkóposan rövidíthetők vagy hosszabbíthatók. Egy 3,16 m munkaszélességű frontkasza esetében mindkét oldalon 13–55 cm átfedés lehetséges. Lejtőn az oldalkaszák azonos irányban is eltolhatók, forgóban mind a három kasza gombnyomással emelhető ki és engedhető vissza. A kaszakombinációk Beta, Delta vagy CCI 200 terminálokról vezérelhetők.

A Krone robusztus kaszakombinációi szársértő nélküli változatokban is elérhetők, ezek az EasyCut B 750, B 890 és 
B 970 típusok. Munkaszélességük 7,46-tól 9,7 méterig terjed, és a két nagyobbik „testvérnél” az oldalkaszák teleszkóposan kinyújtható tartókarjai révén is biztosítható a frontkaszához illeszkedő, optimális átfedés. A tartókarok a 3,15 m szélességben dolgozó frontkaszával oldalanként 30, 38 vagy 45 cm átfedést tesznek lehetővé. Ez mindkét oldalon a bekötőrudazat hosszának változtatásával, a reteszelő csapszeg áthelyezésével történik. A kiegyenlítő mechanizmus segítségével mindkét oldalon garantált az egyforma felfekvési nyomás és ezáltal a tökéletes vágáskép. Az EasyCut B 750 lehetséges kitérése felütközéskor 1,20 méter, a B 890 kaszáé 1,40, míg a B 970 típusé 1,60 méter. A védelem aktiválásakor a teljes egység hátra és felfelé is kitér, majd az akadályon túljutott kaszaegység automatikusan visszatér kiindulási helyzetébe.

A Krone újdonsága az EasyCut B 950 Collect kaszakombináció, amely 9,45 méteres munkaszélességben képes dolgozni. Szársértő nélküli eszközcsoportról van szó, ám alapból is könnyítettek a tömegén, hogy nedvesebb, ragadósabb, mocsarasabb, illetve lejtős területeken egyaránt elboldoguljon. Összehordó rendszere nem szalagos, hanem csigás megoldású. A tiszta vágásról és egyenletes felfekvési nyomásról a DuoGrip tömegközépponti felfüggesztés gondoskodik, ráadásul a tartókarok oldalirányú megvezetést is biztosítanak.

Említést érdemel még az 1997-ben bemutatott BIG M önjáró fűkasza legújabb változata, az ötödik generációt képviselő 450-es típus is. Jelenleg ez 
a piacon az egyetlen magajáró hármas kaszakombináció (munkaszélessége 9,95 méter), amelynek meghajtásáról 449 LE-s Liebherr motor gondoskodik. A Krone-termékpaletta hivatalos magyarországi importőre a Valkon Kft.

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: fűkasza, Krone, Valkon Kft., pillangókasza