A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Egy megszállott, aki 500 kombájnt vásárolt

Egy megszállott, aki 500 kombájnt vásárolt

Betakarítás gépei - 2018.01.17

Januárban már kereken a félezredik John Deere betakarítógépét vásárolta meg egy amerikai gazda. A hűséges farmer bérmunkában aratja végig csapatával az Egyesült Államokat tavasztól őszig.

Egy megszállott, aki 500 kombájnt vásárolt


A Kanadával határos Minnesota államban élő Chad Olsen számára aligha ismeretlenek és szokatlanok a John Deere kombájnjai, hiszen eddig már kereken 500-at vásárolt belőlük. A férfi nem gyűjtő, hanem bérmunkában dolgozik csapatával lényegében az egész Egyesült Államok területén, ahol évente 240–280 ezer hektárnyi termést takarítanak be.

Kereken 25 éve vesz részt ebben az üzletben, cége 500. kombájnját pedig idén januárban vehette át egy kisebb ünnepség keretében. A jubiláns betakarítógép nem az egyedüli beszerzése volt idén, hiszen rögtön 13 új kombájnt vásárolt a legrégebbiek és leglestrapáltabbak pótlására. Olsen itt nem áll meg, hiszen erre az esztendőre összesen 34 modern John Deere beszerzése van előjegyezve a naptárában.

Az amerikai vállalkozó nagyban játszik, hiszen egyszerre 75-80 betakarítógéppel járják az országot alkalmazottai. Az elmúlt években ez a létszám nem is nagyon emelkedett, körülbelül ennyi kombájn és gépkezelő számára tud rendszeres munkát biztosítani. A John Deere természetesen megbecsüli egyik legjobb és leghűségesebb vevőjét, ezért a jeles alkalomból Olsent és csapata egy részét ebédre is vendégül látta moline-i főhadiszállásán.

A bérmunkás brigád szezonja minden évben április 1-jén indul. Ekkor még csak kamionokkal szállítják el a kombájnokat az első aratások helyszínére, ami nemcsak az Egyesült Államok területét jelenti, hiszen alkalmanként átruccannak Kanadába is. Május második felében néha már el tudják kezdeni a munkát a kombájnok, és mindegy nekik, hogy búzáról, árpáról, kukoricáról, napraforgóról vagy canoláról van-e szó.

Olsen korábban más márkákat is kipróbált, de aztán maradt a jól bevált John Deere mellett. Amikor indultak, szinte egyetlen fillérjük sem volt, ám a zöld-sárga óriáscég hitele segítségével el tudták kezdeni a bérvállalkozást. A tavasszal kezdődő szezonjuk október-november táján fejeződik be a közép-nyugati államok kukoricáinak levágásával.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: John Deere, kombájn, aratás, USA, bérmunka

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...