A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Bálázzon és csomagoljon McHale gépekkel!

Betakarítás gépei - 2016.04.21

A tavasz megérkezésével intenzív fejlődésnek indul a természet. A korábbi évek szeszélyes időjárásából fakadóan senki nem tudja, hogy milyen kaszálási szezon következik. A kiszámíthatatlanság miatt egyre jobban leszűkül a szálastakarmány betakarításának optimális időtartama, így előtérbe helyeződik a megbízható, üzembiztos, nagy teljesítményű munkagépek használata. Ehhez kínál gépeket a McHale.

Bálázzon és csomagoljon McHale gépekkel!Az elmúlt évek csapadékos időszaka sokakat rávilágított arra, hogy érdemes elgondolkodni a hagyományos szénakészítés helyett más szálastakarmány tartósítási eljáráson, például a bálacsomagoláson. Ezt a technológiát alapvetően a meglévő szálastakarmány betakarító munkagépparkra lehet alapozni, egy bálacsomagológép beszerzésével. Ezzel a módszerrel 1-2 napra lerövidül a fonnyasztáshoz szükséges időtartam, hiszen ezzel az eljárással egy nagyobb nedvesség tartalom mellet (55-65%) történik a takarmány felbálázása, így kisebb a kockázata a lekaszált növény megázásának, a tápanyag kimosódásának. Az így elkészült bálákat minél rövidebb idő alatt be kell csomagolni. A cél az oxigénmentes – anaerob – körülmény megteremtése a tejsavas erjedéshez szükséges baktériumok elszaporodásához. Az így tartósított takarmány – szemben a szénával – lényegesen magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik. A takarmánynövény tápanyagtartalma nem vész el a napfény által, nem mosódik ki, illetve nem marad a szántóföldön (pl. pillangósoknál levélpergés), hanem „becsomagolva” megőrzésre kerül. A „csomag” felbontása után, az állatok számára ízletes, magas tápértékű, természetes alapú takarmányforrást biztosít.
Az ily módon előállított takarmány természetesen költségesebb eljárás, de érdemes elgondolkodni azon, hogy mi a drágább; veszni hagyni, vagy silány minőségben bebálázni az akár többször megázott, szénának szánt anyagot, vagy optimális időben betakarítani egy, a szénánál jóval magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező takarmányt.
Természetesen a jól sikerült bálacsomagolás feltétele a jó minőségű, tömör bála. A laza, puha, nem alaktartó bálákból, ritkán készíthető jó minőségű szenázs. A megfelelő bálázó hiányában a pótlólagos ráfordítások (pl.: fóliaköltség, csomagolási idő, stb.) csak kiadások maradnak, és nem hoznak többlet értéket a takarmány minőségében.

A bálázáshoz és csomagoláshoz komplett gépsort kínál a McHale. A hosszú évtizedes tapasztalatokkal bíró cég élen jár a bálázás és bálacsomagolás területén. Gépeik egyszerű kezelést, nagy teljesítményt és megbízható működést biztosítanak a felhasználók számára.

Ha további részletek is érdeklik, akkor hívjon bennünket a megadott elérhetőségek egyikén!


Címkék: