TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Nem kell attól rettegni, hogy kivágják az összes erdőt

Nem kell attól rettegni, hogy kivágják az összes erdőt

Agrárgazdaság - 2023.03.25

Magyarországon az élőfakészlet a fák növekedése révén évente 13 millió köbméterrel gyarapodik, azaz ennyi a növekmény, amiből az elmúlt időszakban 6 és 9 millió köbméter közötti mennyiséget termeltek ki.

Ezt március 24-én mondta Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője a nagykanizsai Csónakázó-tónál, az újszülöttek erdejének terepi bejárásán. A telepítés az Országfásítási Mintaprogram keretében, helyben immár a 4. ütem részeként valósul meg. Az erdőtelepítésekhez szükséges szaporítóanyagot – csakúgy, mint korábban is - a Zalaerdő Zrt. saját, Bajcsán működő csemetekertje biztosította.

A Zalaerdő Zrt. az Agrárminisztérium által indított Országfásítási Mintaprogram keretein belül 2019. óta végez erdőtelepítéseket. A társaság a Mintafásítás I. ütemében 2019 őszén – 2020 tavaszán két erdészet területén 5 helyszínen, 8,54 hektár területen végzett telepítést, melyhez 65.800 darab csemetét használt fel.

A Mintafásítás II. ütemében a 2020 őszi, 2021 tavaszi időszakban két erdészet területén, 7 helyszínen, 10,33 hektár területen végzett telepítést, ahol 77.100 darab csemete került a földbe. Ezen program során újszülöttek erdeje, mintafásítás és önerdősülés erdővé alakítása is megvalósult. A Mintafásítás III. keretében pedig 2021 őszén-2022 tavaszán három erdészet területén, 4 helyszínen 13,62 hektáron hajtott végre erdőtelepítést az állami erdővállalat, mintegy 122.000 darab csemete felhasználásával.Az állami erdővállalat az elvárásoknak megfelelően a negyedik ütemmel folytatja az Országfásítási Mintaprogramot. Ennek keretében 2023 tavaszán egy helyszínen 3,06 ha területen hajt végre erdőtelepítést, 30.181 darab csemete felhasználásával.

Ennek terepi bejárására került sor pénteken, melyen részt vett Kovács Ferenc, Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

Elsőként utóbbi köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Kovács Ferencnek, aki köszöntőjében rámutatott: egészséges ember nem létezhet egészséges erdő nélkül. Ezért az erdészszakma célja nem lehet más, mint az egészséges erdők területének növelése annak érdekében, hogy a szabadidejüket az erdőben töltő emberek feltöltődését elősegítsék.

  • Trianonnal, az ország kétharmadának elcsatolásával az ország erdőállományának 85 százaléka került határainkon kívül – mondta Kovács Ferenc, aki ezúttal a szaktárca erdőkért felelős államtitkárságát képviselte. – Ez azt jelenti, hogy az újonnan keletkezett Magyarországnak csupán 10 százaléka volt erdősült. Ez rendkívül kevés volt, amit felismertek erdész elődeink, illetve az ország vezetése és többször, több ütemben erős országfásítási programba fogtak. Ezt a munkát folytatjuk mi is, először 2005-2007-ben kapott nagyobb lendületet az újabb fásítási program, abban az időben intenzív erdőtelepítések voltak Magyarországon, majd ez elkezdett lassulni, olyannyira, hogy 2015-re szinte teljesen megszűnt az új erdők létrehozása. 2019 volt a fordulópont, amikor újabb lendületet vett az erdőtelepítés. Napjainkra az erdők aránya 25,4 százalékra nőtt, ezt szeretnék a kormány 2030-ig 27 százalékra emelni. Ehhez minden lehetséges ösztönzőt, támogatást megadunk. Magyarországon az élőfakészlet több, mint 400 millió köbméter. Ez a fák növekedése révén évente 13 millió köbméterrel növekszik, amiből az elmúlt időszakban 6 és 9 millió köbméter közötti mennyiséget termeltünk ki. Ez azt jelenti, hogy a területnövekedés révén még így is jelentősen nő évről évre a hazai erdőterület. Ez is azt mutatja, hogy ma Magyarországon tartamos erdőgazdálkodás folyik.

A főosztályvezető hozzátette: a Vidékfejlesztési Programhoz nyújthattak be pályázatot a magánerdészetek és az önkormányzatok az elmúlt időszakban erdőtelepítésre, s több, mint 50 ezer hektárnyi új erdő kialakítására nyertek is támogatást. Ebből ezidáig 30 ezer hektár meg is valósult. A tulajdonosi joggyakorló, az Agrárminisztérium mindent megtett azért, hogy az erdőtelepítésekből a hazai erdők több, mint 50 százalékát kezelő állami erdővállalatok is kivehessék részüket. Ezért többféle programot hirdettek meg részükre, például az Országfásítási Mintaprogramot, vagy az újszülöttek erdejét, az önkormányzatok pedig településfásításra pályázhattak.Ezután Rosta Gyula lépett a mikrofonhoz, aki elmondta: a terepi bejárás helyszínén 3,06 hektáron valósul meg az újszülöttek erdeje. A program keretében minden születendő gyermek után legalább 10 000 darab csemetét kell ültetni, 2021-ben Zala vármegyében 2060 gyermek született. Az említett területen tölgyes célállományú erdőtelepítés valósul meg. A talajelőkészítést megelőzően a terület letakarítása zajlott, részterületen talajmarás is történt. Az erdőtelepítés teljes területén tárcsázást, majd Danszky-féle altalajlazítóval – egyazon nyomon oda-vissza végig haladva – végzett talajlazítást végeztek, amely egyben az ültetési-vetési pásztákat is kijelöli.

  • A későbbi gépi ápolás lehetővé tétele érdekében a sorokat É-D-i irányban jelöltük ki, 200 cm-es sortávval – mondta a vezérigazgató. - A terület vadkár szempontjából fokozottan veszélyeztetett, ezért fonatos kerítést építettünk. A kerítés megépítése után 19.600 darab kocsányos tölgyet, 2.800 darab magas kőrist, 1.400 darab vadalmát, 2.800 darab madárcseresznyét és 1.400 vadkörte csemetét ültettünk el az első körben. Az elegyfafajok közül az utóbbi három őshonos, ritka elegyfafaj, melyek szórt elegyben helyezkednek majd el egymástól minimum 5 méter távolságra. A cserjés erdőszegély az erdőtelepítés nyugati oldalán, 727 darab kökény, és 1.454 darab egybibés galagonya csemete felhasználásával készül el. Az erdőszegély csemetéit a szélső 3 sorban telepítjük el egymástól 30 cm tőtávolságra – mondta a vezérigazgató, aki hozzátette: korábban a területen szántóföldi növénytermesztést folytattak, de azt most erdőművelésbe vonták.

A szónokok sorát Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő zárta, aki rámutatott: a tűzifa-program sikere az erdészek szakmaiságának köszönhető. Hozzátette: az újszülöttek erdejével pedig az utánunk jövőknek mutatunk példát.

Vezérkép: Rosta Gyula, Cseresnyés Péter és Kovács Ferenc facsemetét is ültetett az eseményen / Fotó: Zalaerdő Zrt.)

Címkék: erdő, kitermelés, magyarország, élőfa, telepítés, csemete, tűzifa, nagykanizsa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Nyár elején a repce és a kalászosok aratásával kezdetét veszi a betakarítás várva várt időszaka. A munka sikerét ...