TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Irdatlan méretű önműködő traktort fejlesztettek a kínaiak, ambiciózus céljaik vannak

Irdatlan méretű önműködő traktort fejlesztettek a kínaiak, ambiciózus céljaik vannak

Növénytermesztés - 2023.03.22

A legkiválóbb minőségű csernozjom talajon kísérleteznek a kínaiak, hogy kímélő gazdálkodást folytatva profitnövekedést is elérhessenek. Ehhez irdatlan méretű önműködő traktort fejlesztettek.

Kína általában úgy van számon tartva a világban, mint aki a rendületlen gazdasági növekedés érdekében semmilyen árat nem tart drágának. Tény, hogy az ázsiai szuperhatalom a legnagyobb környezetszennyezők közé tartozik, de azért komoly erőfeszítést tesz a természet védelme érdekében is.

A termőtalaj megóvása különösen fontos számukra, hiszen az ország 1,4 milliárd lakóját csak úgy lehet megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel ellátni, ha rendelkeznek hozzá megfelelően kiterjedt termőterületekkel.

Ennek érdekében folytatnak ők is folyamatos fejlesztéseket a mezőgazdaságban, például önműködő gépek kifejlesztésével. Ilyen az a Honghu T300 típusjelzésű autonóm traktor is, amelyről a közelmúltban tettek közé néhány fotót. Az elképesztő méretű (legalább másfél ember magasságú) erőgépet Kína északi részén, Belső-Mongólia Autonóm Területen tesztelték.

Irdatlan méretű önműködő traktort fejlesztettek a kínaiak, ambiciózus céljaik vannak

Fotó: Xinhua News

Egy olyan tarlón, amelyen épp csak betakarították a szóját, és utána rögtön el is végezték az önműködő traktorral a tárcsázást. A szűkös információk szerint a pirosra festett, elektromos hajtású masina 300 kW teljesítményű, a mögé csatolt munkagép pedig 9 méter munkaszélességű volt.

A multifunkcionális autonóm traktor munkavégzés közben természetesen folyamatos adatgyűjtést végzett a talajjal és terméssel kapcsolatban. Az irányítását műholdak és földi szenzorok segítségével végezték, humán kezelő nélkül, de emberi felügyelet mellett. Ez a térség csernozjomban (feketeföldben) igen gazdag, megóvása tehát nemzetgazdasági érdek Kínában, ehhez pedig a legmodernebb technológiára, precíziós gazdálkodásra van szükség.

A cél az, hogy a következő 5 év során mintegy 2000 hektárnyi feketeföld minőségét még inkább feljavítsák, ezáltal 10 százalékos profitnövelést realizálhassanak rajta. Az emberi munkaerő alkalmazását pedig a felére akarják csökkenteni.

(Fotó: Luis Iranzo Navarro-Olivares/Pixabay)

Címkék: kína, csernozjom, talaj, feketeföld, megóvás, önműködő traktor, precíziós gazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...