TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Talajfertőtlenítés, mikor, miért és hogyan?

Talajfertőtlenítés, mikor, miért és hogyan?

Kiskert Kárkép - 2023.03.29

A talajlakó kártevők sokszor megkeserítik a kertészek életét. Mivel rejtett életmódú élőlények, sokszor már későn észleljük a jelenlétüket. Vetés, ültetés előtt érdemes feltérképezni a számukat, és ha szükségesnek érezzük, akkor védekezzünk ellenük.

A legismertebb képviselőik a cserebogár pajorok, a drótférgek, és a fonálférgek. Átrágják a gyökereket, megsérthetik a növények talajszint alatti részeit, és legtöbbször már csak akkor vesszük észre a károsításukat, amikor a növény lankadni kezd, majd kiszárad a tápanyag és vízellátási problémák miatt. A talajfertőtlenítést abban az esetben végezzük el, ha megbizonyosodtunk a kártevők jelenlétéről.

Mit és hogyan használhatunk a talajfertőtlenítés során?

Vetéssel egymenetben kijuttathatunk teflutrin- és cipermetrin hatóanyag tartalmú talajfertőtlenítőt, amelyek kizárólag a talajban élő kártevők ellen lehetnek hatásosak. Ezek érintőmérgek, tehát ha találkozik a rovar vele, akkor pusztul el tőle. Kezelés után bizonyosodjunk meg róla, hogy a termék ne maradjon a talajfelszínén, vigyázzunk az arra tévedő madarakra és emlősökre!

A kémiai védekezés egyik képviselője a dazomet, amely gázosodó hatása miatt elpusztítja a talajban élő kórokozókat, kártevőket és a gyomok magvait. Kijuttatás után be kell dolgozni a talajba a terméket, majd letakarni fóliával, hogy a nedvesség bent maradjon a talajban és a gázok kifejtsék hatásukat. Vetés és ültetés előtt minden esetben érdemes csírázási próbát elvégezni a kijuttatás helyszínén. Mivel ez a növényvédőszer az emberi szervezetre is veszélyes, kijuttatás előtt gondosan olvassuk el a használati útmutatót és a biztonsági leírást.

Címkék: kert, kertészkedés, zöldség, gyümölcs, zöldséges, veteményes, növényvédelem, kártevők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szedd magad cseresznye 2024

Ahogy a nyár beköszönt, a gyümölcsök is egyre édesebbek és zamatosabbak lesznek. Nincs is annál jobb érzés, mint saját ...