TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Kell-e tartanunk az ezüstös pikkelykétől?

Kell-e tartanunk az ezüstös pikkelykétől?

Kiskert Kárkép - 2023.01.24

A történet azzal kezdődik, hogy pihenésképpen ki akartam nyitni a könyvet, amit éppen olvastam. A képen jól látható, hogy a könyv nem mai darab. Antikváriumból szerezvén, avítt állapotát tovább rontotta a könyvből vidáman falatozgató ezüstös pikkelyke. Tőle gyorsan megszabadulva, bár nem bántottam, gyorsan haladtam a könyvvel, nehogy a kis rovar hamarabb megegye, minthogy a végére érjek. Szerencsére sikerült…

Hirdetés

Igen, az ezüstös pikkelyke veszélyt jelenthet mindenre a lakásunkban, amiben fellelhető keményítő, vagy szénhidrát, és ahogy a mellékelt kép is mutatja, a papírt is megeszi. Fura ízlése van, na, de ez az ő dolga.

Mit kell róla tudnunk ezen kívül?

A kis rovar másik neve az ezüstös ősrovar, melyből helyesen következtethetünk, hogy ő sem mai darab. Sok millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön, azóta is turnézik mindenfelé. Hosszú fennmaradásának oka az, hogy igen szívós. Sokáig bírja élelem nélkül, táplálékhoz jutva pedig évekig is elél. Testét ezüstösen csillogó pikkelyek fedik, mely tulajdonságát a másik neve őrzi. Szereti a páradús környezetet, ezért leginkább a vizesblokkokban és a konyhában láthatjuk, de ott is leginkább este, tehát a kedvenc könyveinket ne tartsuk ezekben a helyiségekben, ha egy mód van rá.

Extrém esetben olyan mértékben felszaporodhat, amely már kellemetlenséget okoz, ekkor házi rovarölőszerekhez nyúlhatunk. Elsősorban a páratartalom csökkentését szükséges megoldani szellőztetéssel és próbáljuk az élelmiszereket is jól lezárni, hogy ne tudjon hozzájuk férkőzni. Egyébként a pókok szeretik, kíméljük az ő életüket.

Címkék: kártevők, lakás, rovarirtás, ezüstösősrovar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Yanmar e-X1 – autonóm elektromos erőgép, traktoros nélkül

A Yanmar Agribusiness Co., Ltd., a Yanmar Holdings leányvállalata is belépett az elektromos meghajtású ...