A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

Kell-e tartanunk az ezüstös pikkelykétől?

Kiskert Kárkép - 2023.01.24

A történet azzal kezdődik, hogy pihenésképpen ki akartam nyitni a könyvet, amit éppen olvastam. A képen jól látható, hogy a könyv nem mai darab. Antikváriumból szerezvén, avítt állapotát tovább rontotta a könyvből vidáman falatozgató ezüstös pikkelyke. Tőle gyorsan megszabadulva, bár nem bántottam, gyorsan haladtam a könyvvel, nehogy a kis rovar hamarabb megegye, minthogy a végére érjek. Szerencsére sikerült…

Kell-e tartanunk az ezüstös pikkelykétől?


Igen, az ezüstös pikkelyke veszélyt jelenthet mindenre a lakásunkban, amiben fellelhető keményítő, vagy szénhidrát, és ahogy a mellékelt kép is mutatja, a papírt is megeszi. Fura ízlése van, na, de ez az ő dolga.

Mit kell róla tudnunk ezen kívül?

A kis rovar másik neve az ezüstös ősrovar, melyből helyesen következtethetünk, hogy ő sem mai darab. Sok millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön, azóta is turnézik mindenfelé. Hosszú fennmaradásának oka az, hogy igen szívós. Sokáig bírja élelem nélkül, táplálékhoz jutva pedig évekig is elél. Testét ezüstösen csillogó pikkelyek fedik, mely tulajdonságát a másik neve őrzi. Szereti a páradús környezetet, ezért leginkább a vizesblokkokban és a konyhában láthatjuk, de ott is leginkább este, tehát a kedvenc könyveinket ne tartsuk ezekben a helyiségekben, ha egy mód van rá.

Extrém esetben olyan mértékben felszaporodhat, amely már kellemetlenséget okoz, ekkor házi rovarölőszerekhez nyúlhatunk. Elsősorban a páratartalom csökkentését szükséges megoldani szellőztetéssel és próbáljuk az élelmiszereket is jól lezárni, hogy ne tudjon hozzájuk férkőzni. Egyébként a pókok szeretik, kíméljük az ő életüket.


Címkék: kártevők, lakás, rovarirtás, ezüstösősrovar