TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.868,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.497,20 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.967,66 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.401,59 Ft (tonna)
Repcemag: 188.976,34 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.219,78 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 584 Ft
Benzin ára: 578 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,16000
USD: 331,20000
CHF: 410,97000
GBP: 436,32000
Hirdetés
Miért érdemes tapadásfokozót használni permetezéskor?

Miért érdemes tapadásfokozót használni permetezéskor?

Kiskert Kárkép - 2023.01.20

Ha növényvédőszer kijuttatásra adjuk a fejünket, elvárjuk a használt termékektől, hogy megfelelően működjenek, azonban a hatásukat befolyásolhatják a környezeti tényezők, a növények fejlettsége, és a permetezés módja is. A növényvédő szerek hatékonyságának fokozása érdekében tehetünk a permetlékeverékbe elsodródásgátlót, habzásgátlót, pH-szabályozót és nedvesítőt, vagyis tapadásfokozót.

A tapadásfokozót a permetlé felületi feszültségének csökkentése céljából használjuk. Nélküle a permetcsepp kis golyóként legurul a levél felületéről, így hasztalan lesz a munkánk és még a környezetünket is terheljük. Ez különösen igaz a viaszos levelű növényekre, mint például a káposztafélék, vagy a zöldborsó. A tapadásfokozó segítségével azonban a permetlécsepp szétterül a levélen, egyenletes és teljes fedettséget érhetünk el vele. Ez a kontakt hatóanyagoknál nagyon fontos, hiszen ahol rés lesz a pajzson, ott áttörnek a kórokozók és a kártevők. A tapadásfokozó a felszívódó növényvédőszereknél viszont azzal segít, hogy egyenletesebben veszi fel a növény a hatóanyagot. Továbbá a permetlé eső- és UV-állóságát is javítja. A tapadásfokozó használatával tehát csökkentjük a növényvédő szer mennyiségét, a környezeti terhelést és javítjuk a permetezés hatékonyságát.

Címkék: kert, kiskert, kertészkedés, növényvédőszer, permetezés, permetlé, permetlékeverék, tapadásfokozó, nedvesítő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A globális erdőirtás lassul, de az erdők továbbra is nyomás alatt ...

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2025-ös globális ...