TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Van-e a növényeknek immunrendszere?

Van-e a növényeknek immunrendszere?

Kiskert Kárkép - 2023.01.17

Nekünk van, nekik a szó biológiai értelmében nincs. A növények azonban védekeznek a maguk módján a behatolókkal és a versenytársakkal szemben.

A legismertebb ilyen stratégia a diófa levelében termelődő juglon, amely az aljnövényzet fejlődését gátolja, mert a dió ellenfél nélkül képzeli el az életét.

Az alma termése nagymennyiségű etilén nevű hormont bocsát ki, így bizonyos növények fejlődését és gyökérnövekedését akadályozza.

A csonthéjasok levéllikasztó betegségét sokan ismerik. A növény a behatoló gomba ellen úgy védekezik, hogy a folt körüli növényi részt beszárítja, emiatt kihullik a levélből a sérült rész, így megakadályozván a folt további növekedését.

Magasabb rendű növények termelnek úgynevezett fitoncidokat, melyek akkor lépnek életbe, ha a gyökér, levél, szár, gyümölcs megsérül. Ekkor a fitoncidoknak hála az ott tartózkodó baktériumok elpusztulnak. Ilyen baktériumölő fitoncid a fokhagymában az allicin, a vöröshagymában az allisztatin és a retekben a reanin.

Menekülésre ugyan nem képesek a növények, ha érzékelik a veszélyforrást, de nem is olyan elhagyatottak, még ha úgy is tűnik külső szemlélőként. Pedig olyan egykedvűen álldogálnak a helyükön.

A cikk tudományos alátámasztását Haraszty Árpád: Növényszervezettan és növényélettan c. tankönyve szolgáltatta a maga 768 oldalával. Kellemes esti olvasmány növényrajongóknak.

Címkék: növény, immunrendszer, alma, etilén, hagyma, fitoncidok, stigmina, csonthéjasok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sokarcú vadkár – Problémák és megoldások (1. Rész)

A vadkár-kérdés tárgyalása során, kiemelt problémaként kerül szóba a vadállomány életterének szűkülése miatti, ...