TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Milyen lehetőségeink vannak a vízmegtartásra a kertben?

Milyen lehetőségeink vannak a vízmegtartásra a kertben?

Kiskert Kárkép - 2023.01.06

A kétezerhuszonkettes év aszálya mély sebet hagyott bennünk. Ilyen szárazságnak kitett év emberemlékezet óta nem volt, ami a legjobb idegrendszerrel rendelkezőket is megviselte. A csapadékhiányt tartós, forró, mindent kiszárító szelek és hőhullámok kísértek. Ezek még azt a kevés kis párát is elfújták, ami egy kis lélegzetet jelentett volna a növényeinknek. Az aszály súlyos kárt okozott minden élőlénynek, akit érintett. Soha többé nem szeretnék még egy ilyet átélni.

Egy ilyen szélsőséges év felébreszti a gondolatot bennünk, hogy változtatni kell az eddigi technológiánkon, hogy könnyebben átvészeljük a, ha nem is ennyire súlyos, de hasonlóan aszályos éveket.

Hogyan reagálnak a növények a tartós aszályra?

Megfelelő vízellátás mellett a növények minden sejtje telítve van vízzel, maga a megtestesült Kánaán, azonban ha nincs a talajban elegendő víz, a szüntelenül sütő Nap és a szél szárító hatása miatt a növény több vizet párologtat el, mint amennyit fel tud venni. Ennek következményeként a növény növekedése leáll, a termésmennyiség csökken, szélsőséges esetben el is pusztul. Víz nélkül a gyökerek nem tudják felvenni a szükséges tápanyagokat, emiatt tovább romlik a növény kondíciója, amely következményeként a szenvedő növény még jobban ki van téve a betolakodó betegségeknek és kártevőknek. Sőt ilyenkor az energiájukat mélyebb gyökerezésre fordítják a növények, hátha ott találnak vizet, s eközben a fejlődésük lelassul.

A legtöbb, amit tehetünk az öntözésen túl, hogy megőrizzük a talaj víztartalékait.

Milyen módon tehetjük meg ezt?

  1. A jó talajszerkezet kialakítása kulcsfontosságú. Természetesen a különböző talajféleségeken különböző módon szükséges eljárni, de alapvető a szervesanyagokkal történő feltöltés. Ez történhet komposzttal, szerves trágyákkal és zöldtrágyázással. Ezzel a módszerrel megteremtjük az élő talajt, amely felvehetővé teszi a tápelemeket a növények számára, megtartja a vizet, jó szerkezetet biztosít a növény gyökereinek a kialakulásához.
  2. Ültessünk szélfogó fákat, melyek segítik megvédeni a növényeinket és a talajt a szárító, forró szelektől.
  3. A növénytársítással is növelhetjük a növények szárazságtűrését. Ültessünk vízigényes növényt, szárazságot jobban tűrővel, vagy másképpen fogalmazva, sekélyebben gyökerezőt, mélyen gyökerezővel.

Vízigényes zöldségek: vöröshagyma, sárgarépa, fejeskáposzta, uborka

Kevésbé vízigényesek: bab, paradicsom, csemegekukorica, burgonya, cékla

  1. Ültessünk takarónövényeket, melyek télen kifagynak, de közben védik a talajt a kiszáradástól, később pedig szerves anyagot szolgáltatnak a talajnak.

Természetesen a 2022-es év aszálya felülírt minden írott és íratlan szabályt, de amíg nem szembesülünk ilyen szélsőségekkel, addig elringatjuk magunkat a szokásaink ölében. A változásra való hajlandóságot mindig a kiugró esetek idézik elő.

Címkék: kert, kertészkedés, aszály, szárazság, vízmegtartás, talajvédelem, talaj, takarónövények, aszálytűrés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Komposztálás házilag: Tippek, praktikák és kisokos

A komposztálás egy természetes és hatékony módja annak, hogy a konyhai és kerti hulladékokat értékes talajjavító ...