TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
A bodzavirág szedése és felhasználása

A bodzavirág szedése és felhasználása

Kiskert Kárkép - 2024.04.25

Hazánkban hagyományosnak tekinthető a bodza szedése és felhasználása. Rengetegen szeretik kellemes illatát, ízét és a belőle készült szörpöt. Nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is a fogyasztása. Itt az idő, virágzik a bodza, induljunk szedni belőle.

Szinte elcsépelt már azt hangoztatni, hogy több héttel előrébb jár a természet, mint egy megszokott évben. Sokkal hamarabb virágzott el minden növény, így a bodza is virágba borult idő előtt. Ideje elindulni, megszedni.

MIÉRT ÉRDEMES BODZÁT FOGYASZTANI?

A bodza hazánkban őshonos bokor, vagy kis fa. Az elhagyatott területek, útszélek növénye, így könnyen rá lehet bukkanni bárhol. Jótékony hatásait már őseink is jól ismerték. Felhasználták virágját, gyümölcsét, sőt a kérgét is. Az utóbbi már azonban felhagytak.

A bodzateát fogyaszthatjuk a megfázásos, légúti betegségek okozta tünetek enyhítésére. Hasznos vizelethajtó és méregtelenítő hatása is ismert. Jó hír továbbá, hogy a bodzatea segíti lebontani a zsírokat, így a fogyókúrázók remek eszköze lehet.

A bodza termését teljes érettségben szabad csak szedni, de az még odébb van. Kiemelendő a magas vitamintartalma, de bővelkedik ásványi anyagokban is. A termését fogyasztva kihasználhatjuk a bodza méregtelenítő és fájdalomcsillapító hatását is.

MIT KÉSZÍTHETÜNK A BODZÁBÓL?

A legtöbben a bodzaszörpöt ismerjük, melynek kellemes ízét egy forró nyári napon a legjobb kiélvezni. A bodzából teát is készíthetünk, így a jótékony hatásait is ki tudjuk használni.

Gyakran lehet találkozni a rántott bodza receptjével is, sőt manapság bort is készítenek belőle, sört ízesítenek vele.

A bodzavirág szedése és felhasználása

ÜLTESSÜNK A KERTBE BODZÁT!

Keveseknek jut eszébe a bodza a kerttervezés idején, pedig milyen remek növény. Nemcsak a fent felsorolt értékes tulajdonságai miatt, de díszítő értéke miatt is érdemes a kertbe ültetni. Igaz, metszeni szükséges ahhoz, hogy kordában tartsuk az ágas-bogas bokrot, azonban egy nagyon hálás növényt kapunk cserébe.

A bodza nem igényel túl sok gondozást és nem is túl nagy igényű növény, csak gondoljunk bele, hogy teljesen elhagyatott, bolygatatlan területeken is remekül érzi magát.

Nagyon fontos azonban, hogy a bodza szereti a talaj magas tápanyagtartalmát élvezni és az öntözést is meghálálja, így ezek utánpótlásáról mindig gondoskodjunk.

A bodza nagyon mutatós bokrába szívesen fészkelnek a madarak és kitűnő búvóhelyet is biztosítunk nekik vele, így a természetes, ökológiai kertekbe is beleillik ez a szívünknek kedves növény.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a fiatal erdők állománynevelését támogató pályázati ...

Csaknem 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű ...