TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 79.298,66 Ft (tonna)
Napraforgómag: 208.069,94 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.339,44 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 69.170,10 Ft (tonna)
Repcemag: 203.617,69 Ft (tonna)
Full-fat szója: 208.017,19 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 584 Ft
Benzin ára: 588 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 401,51000
USD: 346,76000
CHF: 426,99000
GBP: 470,87000
Hirdetés
A paprika mag csíráztatása 5 lépésben

A paprika mag csíráztatása 5 lépésben

Kiskert Kárkép - 2024.04.24

Hazánkban a paprika az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Magyarországon egynyáriként termesztjük és palántázással biztosítjuk, hogy a megfelelő időben teremjen. A paprika palántákat „készen” is meg tudjuk vásárolni, viszont néhány egyszerű lépés betartásával mi magunk is elő tudjuk állítani.

A paprika mag csíráztatása 5 lépésben

1. lépés: A megfelelő vetőmag kiválasztása

Először is érdemes átgondolni, hogy milyen elvárásaink vannak leendő növényeinkkel szemben és aszerint kiválasztani a fajtát. Vásárolhatunk növényvédő szerrel bevont, úgynevezett csávázott vetőmagot is.

2. lépés: A vetés és a kelés körülményei

A paprika magvakat vethetjük szórva vetéssel tálcára, vagy szemenként poharakba. A kelési idő átlagosan 8 nap, ezt azonban le lehet rövidíteni, úgy, hogy ha beáztatjuk a vetőmagot. A folyamat viszont nem tarthat egy óránál tovább.

Ezt követően nedves, meleg helyen kell tartani a magokat addig, amíg a külső maghéj meg nem reped. Az így előcsíráztatott magvak viszont nedvesen könnyebben összetapadnak és nehezebb a szemenkénti vetés, ezért érdemesebb tálcát alkalmazni.

Az említett módszerrel a kelési idő 1-2 nappal rövidül, valamint az is kiderül, hogy melyek csíraképesek. A vetés 1-1,5 cm mélyen történjen, laza, porhanyós, tápanyagokban gazdag talajba. A palántaföldet mi magunk is összeállíthatjuk komposzt, homok és jó szerkezetű kerti talaj felhasználásával, de meg is tudjuk vásárolni.

A vetés időpontját a kiültetés tervezett ideje határozza meg. Ugyanis a kiültetésre alkalmas palánta nevelési ideje 7 hetet vesz igénybe, így ahhoz, hogy május elején-közepén kiültethessük a paprikáinkat, a vetésnek már február végén, március elején meg kell történnie. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a csávázott vetőmagot tilos áztatni.

A csírázáshoz elengedhetetlen a megfelelő körülmények biztosítása. A paprika növekedési optimuma 25 °C, a kelésig viszont ettől 7°C-al magasabb, 30-32 °C-os hőmérsékletet kell biztosítanunk. Érdemes tehát fűtött helyiségben csíráztatni, ugyanis, ha a kelésig alacsony a hőmérséklet a magok elrohadhatnak a talajban. Emellett párás környezetet igényel, ezért a csírázási közeget beöntözést követően le kell fedni fóliával vagy üveglappal, viszont gyakran kell szellőztetni.

Nem szabad túlöntözni, elég csupán a nedves talaj biztosítása. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl erős a vízsugár mert könnyen kimoshatjuk a magokat a talajból. A

különböző fajták csírázása között jellemzően nincsen különbség. A folyamatot inkább a mag kora befolyásolja sem, mint a fajta. Az idő előrehaladtával ugyanis csökken a csírázóképesség.

A keléstől az 1. valódi levél megjelenésig már az optimális hőmérséklettől 7 °C-al kevesebbre van szüksége a paprikának, ezért itt már elegendő a 18-20 °C-os hőmérséklet és a fedést is eltávolíthatjuk. Ekkor az apró növények 12-14 óra megvilágítást igényelnek. Ha azonban nincs elegendő fény a növények megnyúlhatnak. A száruk ekkor még vékony és gyenge, ezért elfeküdhetnek a talajon. Tehát ha nincs elegendő fény, mesterségesen pótolni szükséges.

Ebben a növekedési szakaszban a paprikára a legnagyobb veszélyt a palántadőlés jelenti. Ezt a betegséget többféle gombafaj is okozhatja. A kelést követően a fiatal növénynek a szárát támadják meg követlenül a talaj felett. Ezáltal elvizenyősödik, nem bírja megtartani a növény súlyát és a palánta a talajra dől. Még a vetés előtt nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A betegség főként a fertőzött talajból indul ki. Ezért fontos, hogy steril talajt és tiszta eszközöket alkalmazzunk.

A talajt otthoni körülmények között gőzöléssel lehet fertőtleníteni. Ezen túl a kialakulását elősegítheti a nedves, párás környezet. Tehát oda kell figyelni a megfelelő vízellátásra és szellőztetésre. A megelőzésére természetesen különböző növényvédő szerek és természetes eredetű antagonista szervezetek is rendelkezésre állnak.

3. lépés: A fiatal növények tűzdelése

Az első valódi levél megjelenésétől a tálcás növényeket át lehet tűzdelni pohárba, virágcserépbe vagy tápkockába. A táptalajt iszapolni kell, ezt követően 4-5 napig nem szükséges öntözni.

4. lépés: Amikor kiültethetjük a munkánk zöldségét

Amikor a paprikáink elérték az ideális fejlettséget és már a májusi fagyok is elmúltak kiültethetjük szabad földbe 20-30 cm távolságra. A magaságyások hamarabb átmelegszenek, oda 2-3 héttel korábban kiültethetők a paprikák.

5. lépés: Tippek és trükkök

  • Amennyiben beáztattuk a magokat és megrepedt a maghéj is, szén-dioxidba rakva lassíthatjuk a kelési folyamatot.
  • Szárazon le is fagyaszthatjuk a magvakat, így bármeddig megőrzik a csíraképességüket.
  • A tűzdelési talajnak lehetőleg hasonló típusúnak kell lennie, mint ahova majd ki szeretnénk ültetni a paprikát.
  • Sikeres palántanevelést követően a kiültetés előtt érdemes 1-2 hétig edzeni a növényeket, vagyis egyre hosszabb időre szoktatni a kinti viszonyokhoz.
Címkék: paprika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hatékony lisztharmat elleni védekezés a szőlőtermés ...

Ahogy a mondás tartja, „csak egészséges szőlőből lesz jó bor”. A magyarországi szőlőtermesztés és ...