
A paprika mag csíráztatása 5 lépésben
Kiskert Kárkép - 2024.04.24
Hazánkban a paprika az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Magyarországon egynyáriként termesztjük és palántázással biztosítjuk, hogy a megfelelő időben teremjen. A paprika palántákat „készen” is meg tudjuk vásárolni, viszont néhány egyszerű lépés betartásával mi magunk is elő tudjuk állítani.
A paprika mag csíráztatása 5 lépésben
1. lépés: A megfelelő vetőmag kiválasztása
Először is érdemes átgondolni, hogy milyen elvárásaink vannak leendő növényeinkkel szemben és aszerint kiválasztani a fajtát. Vásárolhatunk növényvédő szerrel bevont, úgynevezett csávázott vetőmagot is.
2. lépés: A vetés és a kelés körülményei
A paprika magvakat vethetjük szórva vetéssel tálcára, vagy szemenként poharakba. A kelési idő átlagosan 8 nap, ezt azonban le lehet rövidíteni, úgy, hogy ha beáztatjuk a vetőmagot. A folyamat viszont nem tarthat egy óránál tovább.
Ezt követően nedves, meleg helyen kell tartani a magokat addig, amíg a külső maghéj meg nem reped. Az így előcsíráztatott magvak viszont nedvesen könnyebben összetapadnak és nehezebb a szemenkénti vetés, ezért érdemesebb tálcát alkalmazni.
Az említett módszerrel a kelési idő 1-2 nappal rövidül, valamint az is kiderül, hogy melyek csíraképesek. A vetés 1-1,5 cm mélyen történjen, laza, porhanyós, tápanyagokban gazdag talajba. A palántaföldet mi magunk is összeállíthatjuk komposzt, homok és jó szerkezetű kerti talaj felhasználásával, de meg is tudjuk vásárolni.
A vetés időpontját a kiültetés tervezett ideje határozza meg. Ugyanis a kiültetésre alkalmas palánta nevelési ideje 7 hetet vesz igénybe, így ahhoz, hogy május elején-közepén kiültethessük a paprikáinkat, a vetésnek már február végén, március elején meg kell történnie. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a csávázott vetőmagot tilos áztatni.
A csírázáshoz elengedhetetlen a megfelelő körülmények biztosítása. A paprika növekedési optimuma 25 °C, a kelésig viszont ettől 7°C-al magasabb, 30-32 °C-os hőmérsékletet kell biztosítanunk. Érdemes tehát fűtött helyiségben csíráztatni, ugyanis, ha a kelésig alacsony a hőmérséklet a magok elrohadhatnak a talajban. Emellett párás környezetet igényel, ezért a csírázási közeget beöntözést követően le kell fedni fóliával vagy üveglappal, viszont gyakran kell szellőztetni.
Nem szabad túlöntözni, elég csupán a nedves talaj biztosítása. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl erős a vízsugár mert könnyen kimoshatjuk a magokat a talajból. A
különböző fajták csírázása között jellemzően nincsen különbség. A folyamatot inkább a mag kora befolyásolja sem, mint a fajta. Az idő előrehaladtával ugyanis csökken a csírázóképesség.
A keléstől az 1. valódi levél megjelenésig már az optimális hőmérséklettől 7 °C-al kevesebbre van szüksége a paprikának, ezért itt már elegendő a 18-20 °C-os hőmérséklet és a fedést is eltávolíthatjuk. Ekkor az apró növények 12-14 óra megvilágítást igényelnek. Ha azonban nincs elegendő fény a növények megnyúlhatnak. A száruk ekkor még vékony és gyenge, ezért elfeküdhetnek a talajon. Tehát ha nincs elegendő fény, mesterségesen pótolni szükséges.
Ebben a növekedési szakaszban a paprikára a legnagyobb veszélyt a palántadőlés jelenti. Ezt a betegséget többféle gombafaj is okozhatja. A kelést követően a fiatal növénynek a szárát támadják meg követlenül a talaj felett. Ezáltal elvizenyősödik, nem bírja megtartani a növény súlyát és a palánta a talajra dől. Még a vetés előtt nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A betegség főként a fertőzött talajból indul ki. Ezért fontos, hogy steril talajt és tiszta eszközöket alkalmazzunk.
A talajt otthoni körülmények között gőzöléssel lehet fertőtleníteni. Ezen túl a kialakulását elősegítheti a nedves, párás környezet. Tehát oda kell figyelni a megfelelő vízellátásra és szellőztetésre. A megelőzésére természetesen különböző növényvédő szerek és természetes eredetű antagonista szervezetek is rendelkezésre állnak.
3. lépés: A fiatal növények tűzdelése
Az első valódi levél megjelenésétől a tálcás növényeket át lehet tűzdelni pohárba, virágcserépbe vagy tápkockába. A táptalajt iszapolni kell, ezt követően 4-5 napig nem szükséges öntözni.
4. lépés: Amikor kiültethetjük a munkánk zöldségét
Amikor a paprikáink elérték az ideális fejlettséget és már a májusi fagyok is elmúltak kiültethetjük szabad földbe 20-30 cm távolságra. A magaságyások hamarabb átmelegszenek, oda 2-3 héttel korábban kiültethetők a paprikák.
5. lépés: Tippek és trükkök
- Amennyiben beáztattuk a magokat és megrepedt a maghéj is, szén-dioxidba rakva lassíthatjuk a kelési folyamatot.
- Szárazon le is fagyaszthatjuk a magvakat, így bármeddig megőrzik a csíraképességüket.
- A tűzdelési talajnak lehetőleg hasonló típusúnak kell lennie, mint ahova majd ki szeretnénk ültetni a paprikát.
- Sikeres palántanevelést követően a kiültetés előtt érdemes 1-2 hétig edzeni a növényeket, vagyis egyre hosszabb időre szoktatni a kinti viszonyokhoz.

Madárinfluenza és száj- és körömfájás: Felértékelődik a ...

Martonvásári Kalászos Szakmai Nap és Fajtabemutató!

XIV. Sumiversitas – a hagyomány kötelez

25 éves a BiG X – egyedülálló kategória

Az évjáratnak megfelelő gombaölő védekezés kalászosban

Nem egymástól független Jedi lovagok, hanem igazi csapat ...

Talajhigiénia, aszálykezelés a HORSCH gépeivel – Különféle ...

A napraforgó helyzet

A tavalyinál 26 százalékkal magasabb a tojás ára

„A Cimbria nagyon megbízható” – Zöldmezős beruházás, minőségi ...