TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Hogyan kezdjünk bele a palántanevelésbe?

Hogyan kezdjünk bele a palántanevelésbe?

Kiskert Kárkép - 2024.01.21

Neveljünk otthon palántát, hogy a kedvenc zöldségeinkből hamarabb szüretelhessük és a virágjaink korábban elkápráztassanak minket a kertünkben. Mutatjuk, hogyan kezdj bele és mire figyelj oda?

Hirdetés

MIÉRT IS VAN SZÜKSÉG PALÁNTANEVELÉSRE?

Ezzel a módszerrel olyan kertészeti növények fejlődését segítjük elő, amelyek hosszú tenyészidejük miatt nem tudnának időben érett termést hozni helyrevetéssel.

A fejeskáposztát, karfiolt, kelkáposztát, paprikát, paradicsomot, dinnyét, padlizsánt stb. palántaneveléssel tudunk biztonságosan termelni, de a brokkolit, karalábét, uborkát lehet palántával és helyrevetéssel is ültetni.

MIRE VAN SZÜKSÉGÜNK A PALÁNTANEVELÉSHEZ?

  • vetőmag
  • megfelelő ültető edény
  • ültető közeg, talaj
  • fény
  • meleg
  • víz
  • gondoskodás és odafigyelés

VETŐMAG KIVÁLASZTÁSA

Mindig ellenőrzött, biztonságos eredetű magokat válasszunk. A különböző növényeknek más és más környezeti igényük van, ezért mindig gondosan olvassuk el a csomagoláson leírtakat, a vetésidőt, a palántanevelés idejét és a kiültetés idejét, mert ezen múlhat a hosszú ideig tartó munkánk sikere.

ÜLTETŐ EDÉNY

A boltokban található palántanevelő tálcák tökéletesen megfelelnek a célra, de az otthon kiürült tejfölös pohár, vagy egy hasonló méretű és formájú műanyag edény is alkalmas lehet a magvetésre. A kiválasztott edény ne legyen 8-10 centiméternél nagyobb átmérőjű, hogy a növény gyökere megfelelően tudjon fejlődni. A poharakat és edényeket tisztán és kórokozó mentesen kell felhasználni. Ezt megoldhatjuk nem túl tömény ecettel, 10%-os hipoval, vagy forró szappanos vízzel. Otthoni edények alját lyukasszuk ki.

ÜLTETŐKÖZEG, TALAJ

Mivel a magoknak szükségük van a laza, jól szellőző közegre, ezért válasszunk palántaföldet, amely kimondottan a palántanevelésre alkalmas, de használhatunk tőzeget, vagy kókuszrostot is, amely nedvesség hatására megduzzad. A magcsírázásra negatív hatással lehet a savas, vagy lúgos irányba eltolódott közeg, ezért gondosan figyeljünk a kiválasztására. Tömör, levegőtlen talajban nem tud a növény gyökere megfelelően fejlődni és a betegségekre is hajlamosabb lesz.

A mag a saját magában raktározott tápanyagokat használja fel a csírázásra, ezért ekkor nem kell külön tápelemekkel gazdagítani a folyamatot.

MAGVETÉS

A magokat megnedvesített talajra kell szórni, majd azt takarjuk körülbelül annyi talajjal, mint a mag méretének háromszorosa. Bizonyos növényeknek a csírázásához is fény szükséges, úgy mint a zeller, a bazsalikom, a petúnia stb., ezért ezeket ne takarjuk földdel. Ezután takarjuk nylon zacskóval, vagy fóliával, amíg ki nem bújik a növény, hogy megfelelő páratartalmat és meleget biztosítsunk a keléshez, ezután vegyük le róla.

Mindig egy kicsivel több magot vessünk, mint amennyi növényre szükségünk lesz, a csírázáskor és a neveléskor bekövetkező veszteség miatt. Gyakorlott palántanevelők a sűrűn kelő növényeket ritkíthatják, külön ültethetik, amelyet tűzdelésnek, vagy pikírozásnak nevezünk.

KÖRNYEZETI IGÉNY

A kikelt növényeknek fényre van szüksége, rakjuk olyan helyre, ahol megkapja a fejlődéséhez elegendő fényt. A növények a szobahőmérsékleten (20-22°C) jól tudnak fejlődni. Lehetőleg helyezzük őket a fűtőtest környezetébe. Mindig alulról öntözzük a palántákat, de a túlöntözést kerüljük el, mert a gyökerek rothadásnak indulhatnak.

MIT KELL MÉG TENNÜNK?

Minden nap figyeljük a fejlődő növényeket, forgassuk őket, hogy egyenletes fejlődjenek.

Kiültetés előtt szoktassuk a kinti környezethez. Nappal néhány órára vigyük ki a palántákat, majd estére vigyük vissza. Kiültetést a fagyok elmúlása után szabad elkezdeni, de figyeljünk a fajok különböző igényeire.

Nem is tűnik nehéznek, bátran kezdjünk bele a palántanevelésbe! Sikeres palántanevelést kívánok a kertészeknek!

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Rendelet a Nemzeti KAP-hálózatról

A KAP-hálózat Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egységének feladatait a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ...