TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Miért érdemes ősszel vetni a mákot?

Miért érdemes ősszel vetni a mákot?

Kiskert Kárkép - 2023.09.10

A magyar konyha jellegzetes alapanyaga a mák, amelyről mindenkinek a karácsonyi mákos bejgli és a mákos guba jut eszébe, de lehet még bőven gyarapítani a receptgyűjteményünket.  Még nem késtünk el, hiszen nemcsak tavasszal, hanem ősszel is lehet vetni mákot.

Kevesen tudják, de a mák egészséges is, mivel kiváló kalcium forrás, rosttartalma miatt az emésztésben is segíti a fogyasztóját. B-vitaminok, esszenciális aminosavak és még sorolhatnám a beltartalmi értékeit, amely a kedvező élettani hatásait bizonygatja.

AZ ŐSZI VETÉS ELŐNYEI

  • Korábbra hozhatjuk a mákszüretet.
  • A tavaszi vetéshez képest többet terem az őszi mák.
  • Az őszi mák fagytűrő, így a késő tavaszi fagyok nem fogják bántani.
  • Ellenálló lesz a máktokbarkóval szemben. Mire a megtermékenyített nőstény el akarná helyezni a máktokba a tojásait, addigra annyira megvastagszik a héja, hogy nem képes átszúrni azt.

NEM LEHET AKÁRMILYEN MÁKOT TERMELNI!

A mákban található alkaloidák miatt a termesztése államilag szabályozott, de azokat a fajtákat, amelyben alacsony, vagy közepes mennyiségű alkaloida található, termelhető a házi kertekben is.

Miért érdemes ősszel vetni a mákot?

HOGYAN TERMELJEK MÁKOT?

Hazánkban szinte minden területen biztonsággal lehet termelni, bár a kötött, savanyú talajokat nem kedveli túlzottan. Hihetetlen apró magja miatt csak finoman elmunkált aprómorzsás talajra, nagyon sekélyen (1-1,5cm) vetve tudunk egyenletes kelést elérni. Ősszel a mák erőteljes tőlevélrózsát fejleszt, amivel kényelmesen és biztonsággal tud áttelelni. Miután eléri a 3-4 leveles állapotot meg kell ritkítani, hogy a tövek körülbelül 5 cm távolságra legyenek egymástól.

Szeptember második felétől már vethetjük is a mákot egészen október közepéig. Júniusban pedig szedhetjük a frissen termett mákot.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A lombtrágyázás alapjai

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott ...