TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Mit kell tudni a harlekinkaticáról és hogyan ne engedjük be az otthonunkba őket?

Mit kell tudni a harlekinkaticáról és hogyan ne engedjük be az otthonunkba őket?

Kiskert Kárkép - 2023.08.27

A sokak által ismert és cseppet sem kedvelt harlekinkatica két egyede között kibontakozó szerelemnek lehetünk szemtanúi, amint a mámoros együttlétük során gondoskodnak az utódok létrehozásáról.

Hirdetés

Annak idején a harlekinkaticát még a levéltetű- és a levélbolha-populációk méretének visszaszorítása érdekében telepítették be Európába, viszont amibe az ember belenyúl, ott mindig van egy-két baki. Így esett ezzel a rovarral is. Szereti ugyan a tetveket, bolhákat, és előszeretettel fogyasztja is azokat, de közben szapora is a harlekinnépség, ahogyan a 18-as karikás képen is láthatjuk. Gyors utódlás során kiszorítják a kedvelt hazai katicafajokat, akik nem győzik a harcot a behurcolt harlekinnel szemben. A szőlőtermesztők is igencsak vakargatják a fejüket, amikor az invazív katica bemászik a fürtökbe, ami így bekerül a borkészítés folyamatába, kellemetlen keserű utóízt hagyva a csodás nedűben. Talán ezen botránkozunk meg a legjobban. Ami viszont mindenkit érint, az az, hogy az időjárás zordabbá válása miatt harlekinék egyre kevésbé bírják a kinti légkört, ezért beköltöznek hozzánk a megkérdezésünk nélkül. Erre a problémára a megfelelő fizikai védelmet tudjuk felhozni megoldásként. Minden ablakrést, ahol át tudná nyomni kerekded kis testét, megfelelően tapasszuk be, és közben háztartásban is használható piretroid készítménnyel fújjuk körbe az ablakkeretet.

A harlekinkatica ittlétével sajnos meg kell barátkoznunk, ami jószerével már több bosszúságot okozott nekünk, mint hasznot, de a védelme érdekében meg kell említeni azt, hogy az élete során, az „A” listás kártevő, vagyis a levéltetű szorgos pusztítója.

Címkék: kert, kertészkedés, harlekinkatica, katica, természetesellenség, levéltetű, szőlő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

30. jubileumi FeHoVa 2024. február 8-11.

Február 8-án nyílik a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban a FeHoVa 2024, a 30. Fegyver ...